Farma krava i minimalna dnevna količina mleka za isplativost

0
678

Porodica Nikolić, iz Velike Ivanče, okuplja 3 generacije na istom gazdinstvu koje se tradicionalno bave mlečnim govedarstvom. Dva sina, dva snaje i naš domaćin sa svojom suprugom vredno i složno rade svakoga dana kako bi obližnjoj mlekari „Granice“ isporučili mleko ekstra kvaliteta. Radni dan počinje pre 5 sati, i poznato je da odmora nema, jer stočari rade 365 dana u godini. Na farmi Nikolića u ovom trenutku ima 86 grla, što krava, što teladi i to ih svrstava u veće proizvođače u ovom kraju.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Ekonomična štala

Krave na farmi su u vezanom sistemu, jer nema ispusta koji bi im omogućio bolje uslove držanja. Objekat je nedavno renoviran i štala je na neki način modernizovala, uz minimalnu upotrebu finansijskih sredstava i veću ekonomičnost. U obnovu objekta sa 80 veznih mesta je, prema rečima našeg sagovornika, uloženo oko 10.000 evra. Cilj je bio da se stvore jednostavni uslovi za rad, koji će biti praćeni dobrim sistemom za provetravanje štale.

Pre muže važno je da se obavi dobra higijena vimena kako bi se ispoštovale sve procedure prilikom muže. Dnevno se na ovoj farmi krava proizvede oko 900 litara mleka, za razliku od većine stočara koji imaju probleme sa isplatom i kašnjenjem lokalnih mlekara, kod Nikolića to nije slučaj, oni imaju samo reči hvale za mlekaru sa kojim sarađuju već dugi niz godina.

Adama Sultan 1120x180

Subvencije i premije za mleko redovne

Duško kaže da se subvencije i premije za mleko redovno isplaćuju, posebna cena se postiže za mleko ekstra kvaliteta. U razgovoru saznajemo da je ključ uspeha i zarade u proizvedenoj količini mleka, te da se nikako ne isplati držati 3, 4 krave. Računica je jednostavna, ukoliko farmer želi da postigne dobru zaradu mora da proizvede preko 300 litara mleka na dnevnom nivou.

PROČITAJTE I...  Farma krava simentalske rase u selu Dučić

Primer porodice Nikolić pokazuje da ima nade za mlečno govedarstvo u Srbiji, ali je neophodno imati količinu i kvalitet.

galenika psenica LG 1120x185px

Sagovornik: Duško Nikolić, Velika Ivanča

Prethodni tekstDozvoljen slobodan izvoz brašna
Sledeći tekstNedeljni pregled: Otkupna cena prasadi u porastu u sremskom regionu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime