Nedeljni pregled: Otkupna cena tovnih bikova u porastu

0
657
tov bikova
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

U klanicama na području braničevskog regiona zabeležen je rast otkupne cene tovnih bikova, dok su na stočnoj pijaci u Novom Sadu skuplje bile obe kategorije prasadi. Evidentiran je i rast cena jagnjadi, jaradi i ovaca na području Leskovca.

Adama Maganic 1120x180

Cene tovnih bikova, tovne junadi, krava i teladi

Rast otkupne cene tovnih bikova telesne mase preko 500 kilograma SM rase evidentiran je u klanicama na području braničevskog regiona. Protekle nedelje dominirao je iznos od 360 din/kg. Klaničari sa područja južno-banatskog regiona po višoj su ceni vršili otkup tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma u period od 06. do 12. juna, jer je dominantna cena iznosila 340 din/kg.

Odgajivači tovnih bikova sa područja podunavskog regiona protekle su nedelje po višim cenama predavali tovne bikove telesne mase preko 500 kilograma klaničaria sa ovog područja. Otkupna cena tovnih bikova telesne mase preko 500 kilograma SM rase bila je viša u odnosu na prethodnu sedmicu i u klanicama na području pčinjskog regiona. Protekle nedelje dominirao je iznos od 360 din/kg.

Web baner Sekator Bayer 1120x180 V01

U klanicama na teritoriji južnobačkog regiona zabeležen je rast otkupne cene tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma SM rase. Otkup ove kategorije goveda odvijao se po ceni od 350 din/kg. Prodajna cena tovne junadi telesne mase od 350 do 480 kilograma bila je niža u odnosu na prethodnu sedmicu na stočnoj pijaci u Požarevcu, pošto je dominirao iznos od 260 din/kg. Obim ponude grla bio je prosečan.

Reporter STIPS iz Niša zabeležio je pad otkupne cene tovnih bikova SM rase telesne mase preko 500 kilograma, pošto se otkup najčešće obavljao po dominantnoj ceni od 350 din/kg.

galenika Plavo ulje 1120x180

Cene tovnih svinja, krmača i prasadi

Na pijaci žive stoke u Novom Sadu evidentiran je rast prodajnih cena prasadi, kako grla do 15 kilograma, tako i grla telesne mase od 16 do 25 kilograma. Kod grla do 15 kilograma dominiro je iznos od 400 din/kg, a kod grla telesne mase od 16 do 25 kilograma iznos od 390 din/kg.

PROČITAJTE I...  Otkupna cena tovnih svinja u porastu | Cene stoke i stočne hrane

U klanicama na području južnobačkog regiona došlo je do rasta otkupne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma, pošto je dominirao iznos od 370 din/kg. Rast otkupne cene tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma evidentiran je u klanicama na području južnobanatskog regiona, jer je dominirao iznos od 200 din/kg.

Adama Forapro 1120x180

Protekle je sedmice došlo do rasta otkupne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma u klanicama na teritoriji podunavskog regiona. Za razliku od njih niže su bile otkupne cene obe kategorije tovnih svinja. Za otkupljena grla telesne mase od 80 do 120 kilograma odgajivači su dobijali 170 din/kg, a za grla telesne mase preko 120 kilograma 150 din/kg.

Otkupna cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma bila je niža u odnosu na prethodni period u klanicama na području jablaničkog regiona. Za otkupljena grla odgajivači su protekle sedmice dobijali 360 din/kg. Ista kategorija prasadii bila je jeftinija u odnosu na prethodni period i na stočnoj pijaci u Leskovcu.

BioPlug 728x90px

Klaničari sa područja nišavskog regiona snizili su otkupnu cenu prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma u sedmici za nama, pošto je dominirao iznos od 360 din/kg. Protekle je sedmice zabeležen pad otkupne cene tovnih svinja telesne maseod 80 do 120 kilograma u klanicama na području pčinjskog regiona, pošto je dominirao iznos od 200 din/kg. Ponuda je bila prosečna.

PROČITAJTE I...  Količina kukuruza će odrediti krajnje cene stočne hrane

Cene ovaca, jagnjadi, koza i jarića

Na stočnoj pijaci u Leskovcu protekle je nedelje došlo do rasta cene jagnjadi, jaradi i ovaca. Dominantna cena jagnjadi iznosila je 380 din/kg, jaradi 250 din/kg i ovaca 140 din/kg. Izostala je ponuda ostalih kategorija ovaca i koza. U klanicama na području Niša evidentiran je rast otkupne cene jagnjadi na pominantnih 380 din/kg protekle nedelje.

Rast prodajne cene jagnjadi evidentirao je i reporter STIPS iz Novog Sada. Jagnjad su se protekle nedelje mogla pazariti najčešće po ceni od 390 din/kg. Klaničari sa područja podunavskog regiona podigli su protekle nedelje otkupnu cenu ovaca, pošto je dominirao iznos od 180 din/kg. Otkupna cena jagnjadi bila je niža u odnosu na prvu sedmmicu juna u klanicama na području Šapca. Otkup se najčešće odvijao po ceni od 300 din/kg.

Reporteri STIPS iz Čačka evidentirali su pad prodajne cene jagnjadi na pijaci žive stoke u Čačku. Protekle su se nedelje mogla pazariti najčešće za 330 din/kg. Pored njih mogle su se pazariti i ovce čja je dominantna cena iznosila 120 din/kg. Jagnjad su protekle nedelje bila jeftinija i na pijaci žive stoke u Kraljevu, jer se prodaja odvijala najčešće po ceni od 350 din/kg. Na stočnoj pijaci u Vranju došlo je do pada prodajnih cena jagnjadi i ovaca u odnosu na prethodni period. Za jagnjad su odgajivači dobijali 350 din/kg, a za ovce 150 din/kg.

PROČITAJTE I...  Otkupna cena teladi dostigla 700 din/kg u Kragujevcu

Cene žitarica i stočne hrane

U maloprodajnim objektima na području Kikinde došlo je do rasta cena sojine sačme i suncokretove sačme. Kupci su za sojinu sačmu protekle nedelje trebali da izdvoje najčešće 126 din/kg, a za suncokretovu sačmu 73 din/ kg. Dominantna prodajna cena sojine sačme iznosila je 99 din/kg, a suncokretove sačme 68 din/kg protekle nedelje u maloprodajnim objektima na poručju Kraljeva.

Pad prodajne cene pšenice upakovane u džakove najčešće od 50 kilograma evidentiran je u sedmici za nama u silosina na području nišavskog regiona, pošto su kupci trebali da izdvoje najčešće 38 din/kg. U nedelji za nama zabeležen je pad cena kukuruza okrunjenog prirodno sušenog, sojinog zrna i pšenice upakovanih u džakove najčešće od 50 kilograma u silosima na području Novog Sada. Dominantna cena pšenice iznosila je 42 din/kg, kukuruza 32 din/kg, a sojinog zrna 75 din/kg.

Rast cene pšenice upakovane u džakove na 43 din/kg evidentiran na gazdinstvima u okolini Pančeva u sedmici za nama. Za razliku od njih jeftiniji su bili lucerkino seno u balama, jer je dominantna cena iznosila 31 din/kg i cena kukuruza okrunjenog prirodno sušenog i upakovanog u džakove 33,5 din/kg. Pšenica je, takođe, bila skuplja i na pijaci u ovom gradu.

Izvor: STIPS

 

Prethodni tekstPrirodna prihrana za jake biljke, visok i kvalitetan prinos
Sledeći tekstŽivot mladih na selu: Sloga, dogovor i zna se ko šta radi

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime