Nedeljni pregled: Skočila otkupna cena tovne junadi

0
1052
Agrosaveti---Tov-junadi-u-Donjem-Dobricu---02
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

U prethodnoj nedelji reporteri STIPS-a zabeležili su višu otkupnu cenu tovnih junadi i tovnih bikova na području pčinjskog, ka oi južnobanatskog regiona. U Požarevcu prasad i tovne svinje su bile skuplje u klanicama, a jeftinija na području Novog Sada i Niša. Evidentiran je i rast cena jagnjadi i šilježadi u klanicama braničevskog područja.

Spyrale Adama 1120x1080

Cene tovnih bikova, tovne junadi, krava i teladi

Prema izveštaju reportera STIPS iz Vranja u klanicama sa područja pčinjskog regiona bile su više otkupne cene tovne junadi telesne mase od 350 do 480 kilograma i tovnih bikova SM rase telesne mase preko 500 kilograma. Za otkupljenu junad odgajivači su dobijali 360 din/kg, a za tovne bikove 354 din/kg

Protekle su nedelje bile više otkupne cene teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma i krava za klanje SM rase u klanicama na području braničeskog regiona. Kod teladi je dominirao iznos od 550 din/kg, dok je dominantna cena krava za klanje iznosila 200 din/kg.

Rast otkupne cena tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma u odnosu na prethodnu sedmicu zabeležen je u klanicama na području južnobanatskog regiona, pošto je dominirao iznos od 350 din/kg. Ponuda i otkup bili si slabi.

Otkupna cena tovnih bikova SM rase telesne mase preko 500 kilograma bila je viša protekle nedelje u klanicama na području Loznice, jer se otkup najčešće obavljao po dominantnoj ceni od 340 din/ kg.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

U klanicama na području pirotskog regiona zabeležen je rast otkupane cene krava za klanje, jer se otkup vršio po dominantnoj ceni od 250 din/kg. Pad prodajne cene teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma evidentiran je na pijaci žive stoke u Vranju. Dominirao je iznos od 510 din/kg.

PROČITAJTE I...  Nedeljni pregled: Cene jagnjadi u porastu u klanicama Severnobačkog regiona

Cene tovnih svinja, krmača i prasadi

Rast otkupnih cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma i tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma u odnosu na prethodni period zabeležio je reporter STIPS iz Požarevca u klanicama na području Braničevskog regiona. Za otkupljenu prasad odgajivači su dobijali 400 din/kg, a za tovne svinje 200 din/kg.

Prema izveštaju reportera STIPS iz Novog Sada u klanicama na ovom području je bila niža otkupna cena prasadi telesnemase od 16 do 25 kilograma, jer je dominirao iznos od 310 din/kg. Obim ponude i otkupa bio je prosečan. Na stočnoj pijaci u Novom Sadu je, takođe, evidentiran pad obe kategorije prasadi, pa su se mogla pazariti po ceni od 350 do 380 din/kg u zavisnosti od kategorije.

Prodajne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma i obe kategorije tovnih svinja bile su niže protekle sedmice na stočnoj pijaci u Kraljevu. Za prodatu prasad odgajivači su protekle sedmice dobijali 280 din/kg, a za tovne svinje od 130 do 180 din/kg u zavisnosti od kategorije. U klanicama na ovom području su bile niže otkupne cene prasadi i tovnih svinja.

Na stočnoj pijaci u Loznici došlo je do rasta prodajnih cena krmača za klanje. Za razliku od njih niže su bile cene obe kategorije prasadi. Dominantna cena krmača za klanje iznosila je 150 din/kg, dok su cene prasadi varirale od 380 do 400 din/kg u zavisnosi od kategorije.

PROČITAJTE I...  Predstojeći praznici uticali na rast cene jagnjadi

U klanicama na području nišavskog regiona došlo je do pada otkupne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma na dominantnih 280 din/kg. Ista kategorija prasadi bila je jeftinija na pijaci žive stoke u Nišu, jer su se grla mogla pazariti za 300 din/kg.

Cene ovaca, jagnjadi, koza i jarića

U klanicama na području braničevskog regiona bile su više otkupne cene jagnjadi i šilježadi tokom treće sedmice juna. Za otkupljenu jagnjad odgajivači su dobijali 450 din/kg, a za šilježad 190 din/kg. Na stočnoj pijaci u Požarevcu su tokom protekle sedmice pored jagnjadi i šilježadi bile skuplje ovce. Najčešće su se mogle pazariti po dominantnoj ceni od 150 din/kg.

Prema izveštaju reportera STIPS iz Kraljeva u sedmici za nama je na pijaci u ovom gradu zabeležen pad prodajne cene jagnadi, pošto je dominirao iznos od 250 din/kg. U klanicama na ovom području, takođe, je došlo do pada otkupne cene iste kategorije ovaca.

Na pijaci žive stoke u Loznici bila je viša prodajna cena ovaca, jer je dominirao iznos od 170 din/kg. U klanicama na području ovog grada i okoline, takođe, je bila viša otkupna cena ovaca. Za razliku od njih niža je bila otkupna cena jagnjadi.

U klanicama na području nišavskog regiona došlo je do pada otkupne cene jagnjadi na dominantnih 350 din/kg. Ista kategorija ovaca bila je jeftinija na pijaci žive stoke u Nišu jer su se grla mogla pazariti za 400 din/kg. Jarad su bila skuplja a ovce jeftinije na pijaci žive stoke u Vranju, pošto je dominantna cena jaradi iznosila 320 din/ kg, a ovaca 160 din/kg.

PROČITAJTE I...  Cena jagnjadi u padu u otkupu i u prodaji

Cene žitarica i stočne hrane

Na pijaci u Čačku je protekle sedmice došlo do pada cena kukuruza okrunjenog, prirodno sušenog, pšenice i stočnog ječma upakovanog u džakove najčešće od 50 kilograma. Za kukuruz su kupci trebali da izdvoje 42 din/kg pšenicu 45 din/kg i stočni ječam 40 din/kg. Na gazdinstvima u okolini Kikinde došlo je do pada cena kukuruza okrunjenog prirodno sušenog upakovanog u džakove od 50 kilgrama i lucerkinog sena u balama. Za kukuruz je trebalo izdvojiti 37 din/kg, a za lucerkino seno 30 din/kg.

U maloprodajnim objektima na području ovog grada bila je jeftinija suncokretova sačma, jer je dominirao iznos od 72 din/kg. Rast prodajne cene pšenice upakovane u džakove najčešće od 50 kilograma zabeležen je na gazdinstvima u okolini Niša, pošto je dominirao iznos od 45 din/kg. Prema izveštaju reportera STIPS iz Požarevca protekle su sedmice na ovom području bile niže cene sojine sačme 105 din/kg i stočnog brašna 40 din/kg.

Pad dominantnih cena pšenice upakovane u džakove najčešće od 50 kilograma na 45 din/kg i stočnog brašna na 37 din/kg zabeležen je na pijaci u Vranju. Prodajne cene kukuruza okrunjenog, prirodno sušenog, pšenice i stočnog ječma upakovanih u džakove najčešće od 50 kilograma bile su identične na pijaci u Kraljevu protekle nedelje, pošto je dominirao iznos od 45 din/kg.

Izvor: STIPS

Prethodni tekstRezultati pregovora STIG-a sa državom o ceni i izvozu pšenice
Sledeći tekstŠansa za zaradu: Raste potrošnja belog luka, ali i cena

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime