Nedeljni pregled: Otkupna cena teladi u porastu

0
1134
krava tele stala
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

U nedelji za nama otkupna cena teladi SM rase dostigla iznos od 540 din/kg u klanicama na području semskog regiona. Evidentiran je i rast otkupne cene prasadi od 16 do 25 kg na području Pirota i Novog Sada, a jagnjad su bila jeftiniija na području Novog Sada, Kraljeva, Loznice i Užica.

Adama Maganic 1120x180

Cene tovnih bikova, tovne junadi, krava i teladi

Dominantna otkupna cena teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma protekle je sedmice dostigla iznos od 540 din/kg u klanicama na teritoriji sremskog regiona, što ukazuje na rast u odnosu na prethodni period. Otkupna cena tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma bila je viša u odnosu na poslednju sedmicu maja u klanicama južnobačkog regiona, pošto je dominirao iznos od 350 din/kg. Obim otkupljenih grla bio je prosečan.

U klanicama na području braničevskog regiona došlo je do rasta otkupne cene tovne junadi SM rase telesne mase od 350 do 480 kilograma, pošto je dominirao iznos od 270 din/kg. Pored grla ove kategorije goveda vršen je otkup teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma po ceni od 470 din/kg i krava za klanje po ceni od 170 din/kg. Klaničari sa područja južnobanatskog regiona po višim su cenama otkupljivali tovnu junadi telesne mase preko 480 kilograma, pošto je dominirao iznos od 340 din/kg tokom prve sedmice juna.

Paradajz 1120x180

Rast otkupnih cena tovnih bikova telesne mase preko 500 kilograma SM i HF rase i tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma SM rase evidentiran je i u klanicama na području srednjebanatskog regiona. Kod tovnih bikova i tovne junadi SM rase dominirao je iznos od 360 din/kg, a kod bikova HF rase iznos od 330 din/kg. Reporter STIPS iz Niša zabeležio je pad otkupne cene tovnih bikova SM rase telesne mase preko 500 kilograma, pošto se otkup najčešće obavljao po dominantnoj ceni od 360 din/kg.

PROČITAJTE I...  Otkupne cene tovne junadi i tovnih bikova u porastu

Klanice na području moravičkog regiona otkupljivale su u sedmici za nama telad SM rase telesne mase do 160 kilograma, tovnu junad telesne mase preko 480 kilograma, tovne bikove telesne mase preko 500 kilograma i krave za klanje. Otkupne cene bile su na prošlonedeljnom nivou.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Cene tovnih svinja, krmača i prasadi

Na pijaci žive stoke u Pirotu došlo je do rasta prodajnih cena prasadi, kako grla do 15 kilograma, tako i grla telesne mase od 16 do 25 kilograma. Kod obe kategorije prasadi dominirao je iznos od 400 din/kg. Otkupne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma bile su više u odnosu na prethodni period u klanicama na području južnobačkog regiona. Za otkupljena grla odgajivači su protekle sedmice dobijali 370 din/kg.

Na stočnoj pijaci u Novom Sadu protekle je nedelje zabeležen rast cena obe kategorije prasadi, jer su za grla telesne mase do 16 kilograma kupci trebali da izdvoje 400 din/ kg, a za prasad telesne mase od 16 do 25 kilograma 390 din/kg. Klaničari sa područja južnobanatskog regiona podigli su otkupnu cenu tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma u sedmici za nama, pošto je dominirao iznos od 220 din/kg. Ponuda je bila dobra.

Krompir 1120x180

U klanicama na području srednjebanatskog regiona došlo je do rasta otkupne cene tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma, pošto je dominirao iznos od 200 din/kg. Rast otkupne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma evidentirao je reporter STIPS i na podučju Loznice, pošto je dominirao iznos od 370 din/kg.

PROČITAJTE I...  Nastavljen trend pada cena prasadi i tovnih svinja

Na stočnoj pijaci u Nišu protekle je sedmice zabeležen pad prodajne cene tovnih svinja telesne mase preko 120 kilograma, pošto je dominirao iznos od 200 din/kg. Ponuda je bila veoma slaba. Otkupna cena prasadi bila je niža u klanicama na teritoriji zlatiborskog regiona, jer se otkup grla ove kategorije svinja najčešće odvijao po ceni od 380 din/kg.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

Cene ovaca, jagnjadi, koza i jarića

Pad prodajne cene jagnjadi u odnosu na poslednju nedelju maja, evidentiran je na pijaci žive stoke u Čačku. Prodaja se najčešće odvijala po ceni od 330 din/kg. Jagnjad su bila jeftinija protekle nedelje i na stočnoj pijaci u Kraljevu. Dominantna prodajna cena iznosila je 350 din/kg. Klanice sa ovog područja vršile su otkup jagnjadi najčešće po ceni od 360 din/kg i ovce kod kojih je dominirao iznos od 130 din/kg.

Niža otkupna cena jagnjadi u odnosu na prethodni period zabeležena je i u klanicama na području Loznice i okolnih mesta, jer se otkup najčešća odvijao za 320 din/kg. U klanicama na teritoriji zlatiborskog regiona došlo je do pada potkupne cene jagnjadi. Protekle je nedelje dominirao je iznos od 360 din/kg. Na stočnoj pijaci u Novom Sadu protekle je nedelje došlo do rasta dominantne cene jagnjadi. Dominirao je iznos od 390 din/kg. Izostala je ponuda ostalih kategorija ovaca i koza.

Adama Forapro 1120x180

Cene žitarica i stočne hrane

Reporter STIPS iz Šapca zabeležio je u nedelji za nama rast cena kukuruza okrunjenog prirodno sušenog i pšenice upakovanih u džakove najčeće od 50 kilograma, jer su kupcui za pšenicu trebali da izdvoje najčešće 43 din/kg, a za kukuruz 400 din/kg.

PROČITAJTE I...  Porodične farme svinja

Rast cena lucerkinog sena u balama i kukuruza okrunjenog prirodno sušenog i upakovanog u džakove evidentiran je tokom protekle nedelje na gazdinstvima u okolini Pančeva. Za lucerkino seno u balama kupci su trebali da izdvoje 33 din/kg, a za kukuruz 34 din/kg. U maloprodajnim objektima na području ovog grada bio je skuplju kukuruz u odnosu na prethodni period, jer je dominirala cena od 34.5 din/kg.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

U silosima na području Pančeva evidentiran je rast cena pšenice 42 din/kg i kukuruza 34 din/kg. Lucerkino seno u balama bilo je skuplje u odnosu na poslednju sedmicu maja na gazdinstvima u okolini Požarevca, pošto se prodavalo najčešće po ceni od 21 din/kg. Prema izveštaju reportera STIPS protekle je sedmice bilo skuplje stočno brašno u maloprodajnim objektima na području ovog grada, jer je dominirao iznos od 42 din/kg.

Na gazdinstvima u okolini Niša došlo je do rasta prodajne cene pšenice upakovane u džakove najčešće od 50 kilograma, pošto je dominirao iznos od 45 din/kg. Sojino zrno i kukuruz okrunjen prirodno sušen upakovani u džakove bili su jeftiniji, jer je za kukuruz trebalo izdvojiti 36 din/kg a za sojino zrno 85 din/kg.

Prodajne cene kukuruza okrunjenog prirodno sušenog, pšenice i stočnog ječma upakovanih u džakove najčeće od 50 kilograma bile su izjednačene protekle sedmice na pijaci u Kraljevu, jer je kod sva tri poljoprivredna proizvoda dominirao iznos od 45 din/kg.

Izvor: STIPS

Prethodni tekstRezultati ankete o analizi plodnosti zemljišta i trošenju đubriva
Sledeći tekstMuke mladih stočara: Držimo krave i bikove samo zbog državne zemlje

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime