Niže otkupne i prodajne cene teladi, tovne junadi i tovnih bikova

0
1103
bik
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

U proteklom periodu reporteri STIPS-a zabeležili su niže otkupne i prodajne cene tovne junadi, bikova i teladi, ali rast cena prasadi i tovnih svinja na području šumadijskog, mačvanskog i jablaničkog regiona. Takođe, evidentiran je skok cene jagnjadi na području  Požarevca, Čačka, Beograda i Kraljeva.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Cene goveda, teladi, tovne junadi, krava

Prema izveštaju reportera STIPS iz Požarevca klanice sa ovog područja po nižim su cenama u odnosu na prethodni period vršile otkup teladi telesne mase do 160 kilograma i krave za klanje. Za razliku od njih viša je bila otkupna cena tovne junadi telesne mase od 350 do 480 kilograma. Kod teladi je dominirao iznos od 380 kilograma, tovne junadi iznos od 270 din/kg, dok je kod krava za klanje dominirao iznos od 130 din/kg.

Otkupna cena teladi bila je niža, dok je otkupna cena krava za klanje bila viša protekle sedmice u klanicama na području šumadijskog regiona. Za otkupljenu telad klaničari su plaćali 350 din/kg, a za krave za klanje 155 din/kg.

Kalif i Mistral 1120x180

Pad otkupne cene teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma zabeležen je i u klanicama na području raškog regina, jer su grla najčešće otkupljivali za 470 din/kg. Broj otkupljenih grla bio je na prošlonedeljnom nivou.

Klaničari sa područja pirotskog regiona po nižim su cenama otkupljivali krave za klanje, pošto je dominirao iznos od 155 din/kg. Na stočnoj pijaci u Pirotu mogla su se pazariti jedino telad SM rase telesne mase do 160 kilograma a dominirala je cena od 420 din/kg.

galenika fitofarmacija pylon 1120x85

Otkup tovnih bikova SM rase telesne mase preko 500 kilograma vršen je po nižim cenama u klanicama na području podunavskog regiona. Dominirao je iznos od 235 din/kg.

PROČITAJTE I...  Jagnjad jeftinija u Čačku, Vranju, Novom Sadu | Cene stoke i stočne hrane

U klanicama na području jablanićkog regiona došlo je do rasta otkupne cene tovnih bikova SM rase telesne mase preko 500 kilograma i krava za klanje SM rase. Tovne bikove plaćali su 260 din/kg, a krave za klanje 150 din/kg.

MPS2022 GBaneri

Klanice sa područja Šapca po nižim su cenama u odnosu na drugu sedmicu oktobra vršile otkup tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma. Dominirao je iznos od 270 din/kg.

Cene tovnih svinja i prasadi

U klanicama na području šumadijskog regona došlo je do rasta otkupnih cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma na 230 din/kg, tovnih svinja telesne mase preko 120 kilograma na 140 din/kg i krmača za klanje na 130 din/kg.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

U klanicama na području Šapca, takođe, je evidentiran rast otkupnih cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma na 240 din/kg i tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma na 190 din/kg.

Rast otkupne cene tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma i pad otkupne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma karakteristika je treće sedmice septembra u klanicama na području srednjebanatskog regiona. Prasad su otkupljivali po ceni od 200, a tovljenike 180 din/kg.

2022 Custodia 1120x1080

Dominantne otkupne cene obe kategorije tovnih svinja i krmača za klanje bile su više protekle sedmice u klanicama na području jablaničkog regiona. Dominantna cena tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma iznosila je 160 din/kg, kod grla telesne mase preko 120 kilograma dominirao iznos od 150 din/kg, a kod krmača za klanje iznos od 140 din/kg.

Na stočnoj pijaci u Požarevcu evidentiran je pad prodajne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma na dominantnih 280 din/kg. Pad otkupnih cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma na dominantnih 210 din/kg i tovnih svinja telesne preko 120 kilograma na 160 din/ kg, evidentirao je reporter STIPS iz Kraljeva u klanicama na području Raškog regiona.

Adama 2022 Chief&Nicogan 1120x180

Cene ovaca, jagnjadi, dviski i šilježadi

Otkupne cene jagnjadi, šilježadi i ovaca bile su više u odnosu na prethodnu sedmicu u klanicama na području braničevskog reiona, pošto je kod jagnjadi dominirao iznos od 290 din/kg, šilježadi iznos od 220 din/kg, a ovaca iznos od 200 din/kg.

PROČITAJTE I...  Zabeležena viša otkupna cena teladi u dva regiona | Cene stoke i stočne hrane

Na pijaci žive stoke u Kragujevcu došlo je do rasta prodanje cene jaradi protekle nedelje, jer su se najčešće mogli pazariti za 200 din/kg.

Adama Mavrik 1120x180

Jagnjad su protekle sedmice bila skuplja i na pijaci žive stoke u Čačku. Prodaja ove kategorije ovaca najčešće se odvijala po ceni od 250 din/kg. U periodu od 13.-19.09.2021. godine, došlo je do rasta prodajne cene jagnjadi i na pijaci žive stoke u Obrenovcu, pošto je dominirao iznos od 280 din/kg. Skuplje su u odnosu na prethodni period bile i ovce. Grla su se najčešće prodavala za 160 din/kg, a promet je bio dosta slab. Rast cene jagnjadi u protekloj sedmici zabeležio je reporter STIPS iz Kraljeva u sedmici za nama na stočnoj pijaci u ovom gradu. Dominirao je iznos od 270 din/kg.

U klanicama na području raškog regiona, takođe, je bila viša otkupna cena jagnjadi. Pad otkupnih cena šilježadi i ovaca evidentiran je u klanicama na području pdunavskog regiona. Dominantna otkupna cena šilježadi iznosila je 210 din/kg, a ovaca 150 din/kg.

Cene žitarica i stočne hrane

U maloprodajnim objektima na području Kikinde evidentiran je rast dominantne cene sojine sačme na 123 din/kg i dominantne cene stočnog brašna na 29 din/kg. Dominantna cena kukuruza, okrunjenog prirodno sušenog upakovanog u džakove iznosila je 30 din/ kg, dok se lucerkino seno u balama najčešće moglo pazarizi za 20 din/kg na gazdinstvima u okolini Kikinde.

PROČITAJTE I...  Pregled cena žive stoke i stočne hrane tokom juna

Prema izveštaju reportera STIPS iz Beograda u silosima na području ovog grada protekle sedmice je došlo do pada dominantne cene pšenice u rinfuzu, pošto je dominirao iznos od 27,40 din/kg. Sojina sačma je bila jeftinija u odnosu na prethodni period u maloprodajnim objektima na području Požarevca. Dominantna cena iznosila je 98 din/kg, a obim ponude i tražnje bio je prosečan.

Pad cena kukuruza, okrunjenog prirodno sušenog upakovanog u džakove na dominantnih 25 din/kg i cene lucerkinog sena u balama na 20 din/kg na gazdinstvima u okolini Pančeva. Za razliku od njih skuplja je bila pšenice, pošto je dominirao iznos od 25,5 din/kg.

U maloprodajnim objektima na području Pirota evidentiran je rast cene stočnog brašna u odnosu na drugu sedmicu septembra, pošto je dominirao iznos od 31 din/kg.

Na gazdinstvima u okolini Šapca došlo je do rasta prodajne cene pšenice upakovane u džakove na dominantnih 28 din/kg. U maloprodajnim objektima na području ovog grada bila je skuplja sojina sačma, jer je dominirao iznos od 110 din/kg. Za razliku od nje suncokretova sačma je bila jeftinija u odnosu na prethodni period, jer je dominirao iznos od 60 din/kg. Lucerkino seno u balama i kukuruz, okrunjen prirodno sušen upakovan u džakove bili su skuplji u sedmici za nama, pošto se kukuruz najčešće prodavao za 28 din/kg, a lucerkino seno u balama za 20 din/kg.

Izvor: STIPS

Prethodni tekstBerba dunje: Kada je pravo vreme i kako se pravilno dunja bere
Sledeći tekstObećano 50% od države za izgradnju klanice za preradu ovčjeg mesa

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime