Nastavljen trend pada cena prasadi i tovnih svinja

0
850
Agrosaveti - Proizvodnja prasadi 01
Foto: Vertigo produkcija

Reporteri STIPS-a zabeležili su rast otkupne cene tovnih bikova i tovne junadi u odnosu na prethodnu sedmicu; Cene prasadi i tovnih svinja i dalje su u padu; Jagnjad su bila skuplja u Nišu, Kragujevcu, Užicu, a jeftinija na području Smedereva.

Adama Asorbital 1120x180

Cene goveda, teladi, tovne junadi, krava

Prema izveštaju reportera STIPS iz Smedereva protekle su sedmice klanice sa područja podunavskog regiona vršile otkup tovnih bikova telesne mase preko 500 kilograma po višoj ceni u odnosu na prethodni period, pošto je dominirao iznos od 260 din/kg, a ponuda ove kategorije goveda bila je prosečna.

Otkupne cene tovnih bikova telesne mase preko 500 kilograma, kako SM, tako i HF rase, bile su više u odnosu na prethodni period u klanicama na području Beograda. Rast cene tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma evidentiran je na stočnoj pijaci u Somboru tokom prve sedmice novembra. Dominirao je iznos od 270 din/kg.

Galenika Talisman Skaut 1120x85

Klaničari sa područja zaječarskog regiona po višim su cenama u odnosu na poslednju sedmicu oktobra otkupljivali tovnu junad telesne mase od 350 do 480 kilograma, pošto je dominirao iznos od 230 din/kg.

Pad otkupne cene teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma evidentiran je u klanicama šumadijskog regiona, pošto je dominirao iznos od 440 din/kg.

1120x180px

Na stočnoj pijaci u Kragujevcu su se u nedelji za nama mogle pazariti jedino priplodne junice SM rase po dominantnoj ceni od 160.000 dinara po grlu. Na stočnoj pijaci u Užicu je protekle nedelje došlo do pada prodajne cene krava za klanje, jer su se najčešće mogle pazariti po ceni od 160 din/kg. Ova kategorija goveda bila je jeftinija i u klanicama na područu zlatiborskog regiona i otkupna cena bila je identična pijačnoj. Na stočnoj pijaci u Požarevcu je zabeležena prodaja teladi i tovne junadi telesne mase do 300 kilograma i krava za klanje SM rase, a cene svih kategoria bile su na prošlonedeljnom nivou.

PROČITAJTE I...  Otkupne cene tovne junadi i tovnih bikova u porastu

Dominantna otkupna cena teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma dostigla je maksimalnih 550 din/kg u klanicama na području Šapca, uz dobru ponudu i solidan obim otkupljenih grla.

Adama Soratel 1120x1080

Cene tovnih svinja i prasadi

Pad prodajnih cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma na 230 din/ kg i tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma na 155 din/kg registrovan je u periodu od 01. do 07. novembra u klanicama na području šumadijskog regiona.

Obe kategorije tovnih svinja i krmača za klanje bili su jeftiniji u odnosu na prethodni period na pijaci žive stoke u Somboru. Za krmače za klanje su kupci trebali da izdvoje 130 din/kg, dok je kod tovnih svinja dominirao iznos od 140 do 150 din/kg u zavisnosti od kategorije i kvaiteta grla.

Trifuzo Yeldon Savacoop 1120 x 180 px banera 01

Reporter STIPS iz Sremske Mitrovice zabeležio je pad cena krmača za klanje na pijaci žive stoke u ovom gradu tokom prve sedmice novembra, pošto se prodaja najčešće odvijala po ceni od 110 din/kg. Na pijaci žive stoke u Obrenovcu došlo je do pada prodajnih cena obe kategorije prasadi, pa su se grla telesne mase do 15 kilograma mogle pazariti po ceni od 220 din/kg, a grla telesne mase od 16 do 25 kilograma po ceni od 200 din/kg.

Otkupna cena tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma bila je niža u nedelji za nama u klanicama na području srednjebanatskog regiona. Dominirao je iznos od 160 din/kg. U klanicama na području podunavskog regona evidentran je pad otkupne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma na 220 din/kg i rast otkupne cene tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma na 150 din/kg.

Adama Tomigan XL 1120x180

Otkupna cena prasadi bila je niža a cena krmača za klanje više u odnosu na prethodnu sedmicu u klanicama na području zaječarskog regiona. Kod prasadi je dominirao iznos od 260 din/kg, a kod krmača 180 din/kg.

PROČITAJTE I...  Tov svinja i otkupna cena tovljenika: Ako smo seljaci, nismo nepismeni i glupi

Cene ovaca, jagnjadi, koza, dviski i šilježadi

Na pijaci žive stoke u Nišu došlo je do rasta prodajne cene jagnjadi, jer su se grla ove kategorije ovaca najčešće mogla pazariti po ceni od 340 din/kg.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Rast otkupne cene jagnjadi zabeležen je u klanicama na području nišavskog regiona, pošto je dominirao iznos od 270 din/kg. Obim ponude i otkupa grla bio je prosečan. Otkupna cena jagnjadi bila je viša u odnosu na prethodnu sedmicu u klanicama na području šumadijskog regiona, jer se otkup odvijao po ceni od 310 din/ kg. Obim otkupa bio je prosečan. Rast otkupne cene jagnjadi evidentiran je u sedmici za nama i u klanicama na području zlatiborskog regiona, jer je dominirao iznos od 330 din/kg. Jagnjad su prema izveštaju reportera STIPS bila jeftinija u nedelji za nama u klanicama na području podunavskog regiona, pošto je dominantna otkupna cena znosila 270 din/kg.

Jagnjad su, takođe, bila skuplja i na stočnoj pijaci u Kragujevcu, a dominirao je identičan iznos kao i na pijaci. Dominantna prodajna cena jagnjadi iznosila je 270 din/kg, na stočnoj pijaci u Loznici, u nedelji za nama, a u prodaji je bilo 25 grla. Za jarad si kupci trebali da izdvoje 180 din/kg, ovce 130 din/kg dok je dominantna cena koza iznosila 110 din/kg.

Adama Maxentis 1120x1080

Cene žitarica i stočne hrane

Protekle je nedelje bila skuplja sojina sačma u maloprodajnim objektima na području Pirota. Kupci su trebali da izdvoje 129 din/kg. Dominantna cena stočnog brašna bila je viša u odnosu na prethodni period na gazdinstvima u okolini Požarevca, jer se prodaja odvijala po dominantnoj ceni od 27 din/kg. Za razliku od stočnog brašna niža je bila cena lucerkinog sena u balama, pošto je dominirao iznos od 20 din/kg.

PROČITAJTE I...  Otkupne cene prasadi u padu u dva regiona | Cene stoke i stočne hrane

U maloprodajnim objektima, na području Loznice, evidentiran je rast cene sojine sačme, pošto je dominirao iznos od 110 din/kg. Na gazdinstvima u okolini Kikinde došlo o pada cene kukuruza okrunjenog prirodno sušenog u rinfuzu na 26 din/kg. U maloprodajnim objektima na području ovog grada evidentiran je pad cena sojine sačme i stočnog brašna. Dominantna cena sojine sačme iznosila je 122 din/kg, a stočnog brašna 29 din/kg.

U silosima na području Beograda došlo je do pada cene pšenice, pošto je dominirao iznos od 33,34 din/kg. Dominantna cena pšenice upakovane u džakove iznosila je 23 din/kg, dok je najčešća cena kukuruza okrunjenog prirodno sušenog upakovanog u džakove iznosila 26 din/kg na gazdinstvima u okolini Leskovca. Reporter STIPS iz Pančeva evidentirao je rast prodajne cene pšenice upakovane u džakove najčešće od 50 kilograma na gazdinstvima u okoliini, pijaci i u maloprodajnim objektima u gradu, pošto se kretala u intervalu od 31 do 35 din/kg.

U silosima na području Pančeva došlo je do pada cene sojinog zrna na 77 din/kg. Lucerkino seno u balama bilo je skuplje u odnosu na prethodni period na gazdinstvima u okolini Šapca. Dostignuta je cena pd čak 27 din/kg. U istom periodu jeftinija je bila suncokretova sačma, pošto je dominiraoo iznos od 50 din/kg.

Izvor: STIPS

Prethodni tekstDržava limitirala cenu vekne hleba od T-500 brašna na 46 dinara
Sledeći tekstKako je moguće od uzgoja krava zaraditi 500 evra mesečno

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime