Opština Šabac subvencioniše analizu zemljišta i krečni materijal

0
230
zemlja njiva
Foto: Pixabay

U Poljoprivrednoj savetodavnoj službi u Šapcu, zatičemo neuobičajenu sliku. Iz minuta u minut vrata se otvaraju, ratari ulaze donoseći u kesama zemlju za analizu, daju svoje podatke i interesuju se kada će se znati rezultati. Najvažnije je uštedeti na mineralnim đubrivima sada kada su drastično poskupela, a baš analiza zemljišta to omogućava.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Savetodavci imaju, na njihovu sreću, pune ruke posla. U regionu Mačve beleži se znatan porast analiziranih uzoraka u proteklom periodu. Godine edukacija i zimskih škola, urodile su plodom, pa su se poljoprivrednici na svojim imanjima uverili da se samo preciznim đubrenjem povećavaju prinosi.

Analiza zemljišta je važna mera za smanjenje troškova i bolji prinos. Agrohemijska analiza zemljišta obuhvata ispitivanje kiselosti zemljišta, kalcijum-karbonata, kalijuma, fosfora, azota i humusa, kao i preporuku za upotrebu vrste i količine đubriva. Analiza zemljišta je najvažnija mera koja nam pokazuje šta je tačno biljci potrebno. Naš sagovornik, Darko Simić iz PSSS Šabac predlaže da bi bilo dobro pojačati akciju o značaju analize zemljišta putem predavanja, jer kako kaže nema ozbiljne priče i davanja saveta ratarima, bez izvršene analize.

Adama Sultan 1120x180

Zemljište u Mačvi je u velikoj meri kiselo, pa je melioracija veoma bitna kako bi se struktura zemljišta popravila. Jedna od mera popravljanja zemljišta je i kalcifikacija. Ono što je važno da napomenemo je to da opština Šabac od nedavno subvencioniše kako analizu zemljišta, tako i krečni material, potreban za melioraciju.

PROČITAJTE I...  Farma krava i proizvodnja mleka u selu Sepci

U godini poput ove, kada je sve poskupelo, duplo ili troduplo, od presudnog je značaja da se đubrivo ne rasipa napamet, već da se savetuje sa strukom i uštedi makar tamo gde je to moguće.

galenika pylon 1120x85

Sagovornik: dipl. Inž. Darko Simić-PSSS Šabac

Dozvoljeno je preuzimanje teksta samo uz navođenje našeg portala kao linkovanog izvora.

Prethodni tekstRobne rezerve POVEĆALE otkupnu cenu kukuruza
Sledeći tekstUzgoj leske i proizvodnja lešnika: Investicija na duge staze

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime