Poljoprivredni krediti – ProCredit banka, stabilan oslonac i ove prolećne sezone

0
1311
Agrosaveti - poljoprivredni krediti - 02

Na pragu još jedne proizvodne godine, velikom broju poljoprivrednika biće neophodna finansijska podrška, kako bi ostvarili dobre rezultate. Poznato je da na srpskom tržištu, poslednjih godina, postoji svega nekoliko banaka koji ozbiljno kreditiraju poljoprivrednu proizvodnju, pre svega zbog sporog obrtnog kapitala ali i niza drugih specifičnih faktora koji prate tu oblast. Jedna od banaka koja je prepoznala potrebe poljoprivrednika i koja je svojim klijentima godinama unazad pouzdan i stabilan partner jeste ProCredit banka – lider u kreditiranju srpske poljoprivrede. Kako nam je rekao gospodin Nenad Tintor, službenik iz te komercijalne banke, oni poljoprivrednicima i ove godine nude optimalna finansijska rešenja. Pa su im tako u ponudi kratkoročni krediti, za nabavku repromaterijala i tu, pre svega, ističe dinarske revolving kredite sa ročnošću od godinu dana, sa mogućnošću da se taj rok i produži. A veliko interesovanje vlada, kaže, i za investicionim kreditima, sa rokom otplate i do 7 godina.

Spyrale Adama 1120x1080

Agrosaveti - poljoprivredni krediti - 01

Na naše pitanje za koje se kredite njihovi klijenti najčešće opredeljuju, on odgovara da su dosadašnje analize pokazale da se oko 70 procenata njih odlučuje za dugoročne kredite, pre svega, zbog nabavke nove mehanizacije, opreme, skladišnih prostora, proizvodnih kapaciteta, poljoprivrednog zemljišta. Preostalih 30 posto njih se odlučuje za kratkoročne kredite za obrtna sredstva.

PROČITAJTE I...  Poljoprivredni sajam počinje u subotu

Nenad Tintor, kaže da se uspeh ProCredit banke ogleda i u tome što pružaju usluge zasnovane, kako na razumevanju situacije svakog klijenta ponaosob, tako i na temeljnoj finansijskoj analizi. Oni od samog početka, od 2001-ve godine, imaju i savetodavnu ulogu i u tom smislu, on savetuje sve sadašnje i potencijalne poljoprivrednike da, pre nego što se obrate banci, realno sagledaju svoje mogućnosti, da naprave svoj kratkoročni i dugoročni plan razvoja, kako bi mogli da ostvare profit.

LIBRETO 1120x180

Agrosaveti - poljoprivredni krediti - 03

Inače, prema statističkim podacima iz Udruženja banaka Srbije, svega 10% je problematičnih uzetih poljoprivrednih kredita, u kojima se javljaju poteškoće u otplati, što je, kako navodi naš sagovornik, duplo bolje nego u privrednom sektoru. ProCredit banka se, kako nam se pohvalio naš sagovornik, izdvaja i po tome što ima odličnu naplatu kredita, svega 1% kašnjenja, a kao razloge za to navodi dobru metodologiju, monitoring, jasne procedure i otvorene razgovore sa poljoprivrednicima, koji im svoju zahvalnost izražavaju revnosnim vraćanjem kredita.

Prethodni tekstSavremena proizvodnja povrća
Sledeći tekstOdabir prave mehanizacije, uslov za ekonomičniju proizvodnju

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime