Odabir prave mehanizacije, uslov za ekonomičniju proizvodnju

0
1053
Agrosaveti - odabir prave mehanizacije-03

Mladi poljoprivrednici sve više zainteresovani za IPARD sredstva

Spyrale Adama 1120x1080

Ministarstvo poljoprivrede je 25. decembra 2017- te godine raspisalo prvi javni poziv za dobijanje IPARD sredstava za kupovinu nove mehanizacije i opreme, a zahtevi za odobravanje prava na podsticaje mogu se podneti do 26. februara. Prihvatljive investicije i troškovi su nabavka novog traktora sa standardnim delovima, uređajima i opremom za izvođenje poljoprivrednih radova, uključujući pripadajuću traktorsku kabinu kao i opšti troškovi. Snaga traktora, čija se nabavka subvencioniše iz IPARD sredstava zavisi od sektora ulaganja i obima proizvodnje. To je ono na šta sami proizvođači treba najviše da obrate pažnju pre apliciranja, savetuje profesor doktor Jan Turan, sa novosadskog Poljoprivrednog fakulteta i kaže da se poljoprivrednici dobro informišu i preračunaju šta im je zaista potrebno od mehanizacije. Navodeći najčešće greške koje se pojavljuju prilikom korišćenja raznih subvencija i pomoći, on kaže da se ne vodi dovoljno računa o osnovnim principima eksploatacije mašina, pa se nabave velike mašine i traktori i tek nadnadno konstatuje da su za njih potrebne dodatne mašine i oprema, što iziskuje dodatna investiranja. Propusti prilikom pogrešnog odabira mehanizaacije i opreme, upozorava Turan, mogu da dovedu celo imanje na rub propasti. Zato je neophodna, savetuje on, permanentna konsultacija sa stručnjacima sa Poljoprivrednog fakulteta, koji će ih, uz odabir adekvatne mehanizacije, savetovati i o setvenoj strukturi i usmeriti ih na pravi put.

PROČITAJTE I...  Izmena pravilnika o podsticajima za nabavku mašina i opreme

Agrosaveti - odabir prave mehanizacije-02

Visina podsticaja iznosi od 60-70 % prihvatljivih troškova investicije. Kao kriterijum se, između ostalog, uzima u obzir i to da li je podnosilac mladi poljoprivrednik, koji su, mahom, u susret raspisivanju poziva, najviše i bili zainteresovani da se informišu o IPARD mogućnostima za noviju i pouzdaniju, doduše i znatno skuplju ali i ekonomski opravdaniju mehanizaciju. Profesor Turan ističe da bi ove mogućnosti trebalo najviše pozitivno i da deluju upravo na mlade proizvođače.

U susret ozbiljnim agrotehničkim merama, koji ratarima predstoje na proleće, rasipanje mineralnog đubriva i setva, profesor Turan skrenuo je pažnju proizvođačima da i ove sezone strogo povedu računa o radu rasipača đubriva i eksploataciji sejalica, jer se na terenu pokazalo da baš te greške u startu, kasnije mogu da utiču na celu računicu prinosa. Profesor Turan apeluje na proizvođače da na vreme odrade remont sejalica kao i da strogo povedu računa o tome da adekvatno podese rasipače đubriva kako bi norme rasipanja bile odgovarajuće i da odstupanja prilikom poprečne distribucije đubriva budu manja od 15 %. U protivnom to će se odraziti na neravnomerno dozrevanje pšenice što se dalje, kako kaže, može manifestovati i na žarišta vlage u silosu a može dovesti čak i do lošijeg kvaliteta robe.

PROČITAJTE I...  Opština Knić pomaže mladim poljoprivrednicima

Agrosaveti - odabir prave mehanizacije-01

Ipak, kaže ovaj stručnjak sa Poljoprivrednog fakulteta, i danas ima proizvođača koji pripremu sejalica olako shvataju, odnosno ne remontuju ih na vreme a sada je pravi trenutak za to, savetuje on.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Kada je nova poljoprivredna sezona u pitanju, kao i otvoren poziv za konkurisanje za IPARD sredstva, on savetuje svim proizvođačima, da kod izbora i načina korišćenja poljoprivredne mehanizacije sve sagledaju iz što više uglova, kako ekonomskih tako i edukativnih a stručne poljoprivredne laboratorije, svoja vrata za to uvek drže otvorena. Jer nije retkost da baš odabir pogrešne mehanizacije može da košta proizvođače i cele proizvodnje.

Prethodni tekstPoljoprivredni krediti – ProCredit banka, stabilan oslonac i ove prolećne sezone
Sledeći tekstKrave i proizvodnja mleka na Farmi Karalić

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime