Savremena proizvodnja povrća

0
1017
Agrosaveti - Savremena proivodnja povrca 01

U susret novoj poljoprivrednoj godini, pitali smo za savet jednog od najpoznatijih stručnjaka u oblasti proizvodnja povrća, prof. dr Žarka Ilina, predsednika „Vojvođanskog društva povrtara“. Zatekli smo ga na tradicionalnom, 19-tom po redu, naučno-stručnom Savetovanju povrtara, pod nazivom „Savremena proizvodnja povrća“.

Spyrale Adama 1120x1080

Ovaj iskusni stručnjak, savetuje domaće proizvođače povrća da u ovim zimskim danima zatvore brazde, ako to već nisu učinili. Tako će smanjiti evaporaciju tj. isparavanje sa radne površine, i gubitke i ovako malo vlage. U uslovima ekstremnih suša, poput one 2017-te godine, od izuzetnog je značaja za uspešnu proizvodnju. Takođe, povrtari bi u ovom periodu trebalo da obrate pažnju na proizvodnju rasada. Ona bi trebala da se radi u idealnim uslovima, po mogućnosti uz dodatno dogrevanje, kako bi objekti bili barem mlaki.

Agrosaveti - Savremena proivodnja povrca 02

Racionalna proizvodnja povrća je ključ uspeha

Jedna od glavnih tema na ovogodišnjem susretu povrtara iz Srbije ali i regiona, bila racionalna proizvodnja povrća. Profesor Ilin preporučuje da se u toku vegetacije prati prognozno-izveštajna služba. Tako bi se što ekonomičnije i pravovremeno odradila zaštita od prouzrokovača bolesti, štetočina i korova. Teme koje su dominirale ovim skupom su: Racionalna proizvodnja povrća, Precizna poljoprivreda u povrtarstvu, Ishrana biljaka u različitim uslovimaPrimena preparata koji poboljšavaju plodnost zemljištaMera zaštite od virusa i tripsa. Osvrćući se na ovogodišnji skup, profesor Ilin ističe da će ove teme nesumnjivo biti od velike koristi prisutnim povrtarima, koji treba da se uhvate u koštac sa novom proizvodnom godinom.

NADZOR 10 WP Galenika Fitofarmacija 1120x180

Profesor Ilin se osvrnuo i na rezultate projekta monitoringa proizvodnje povrća u prošloj godini. Projekat je finansirao pokrajinski Sekretarijat za visoko obrazovanje i naučno-istraživačku delatnost. On kaže da su oni pokazali, da su, uprkos lošijim uslovima, proizvedeni zdravstveno bezbedni i vrlo kvalitetni proizvodi. Uočen je i pozitivan trend povećanja zainteresovanosti. Pre svega mladih poljoprivrednika za bavljenjem povrtarstvom, što će, doprineti i povećanju izvoza razne vrste kvalitetnog povrća koje nedostaje na stranim pijacama.

PROČITAJTE I...  Pasulja je sve manje u Srbiji

Prethodni tekstRatarstvo i stočarstvo – Neraskidiva veza
Sledeći tekstPoljoprivredni krediti – ProCredit banka, stabilan oslonac i ove prolećne sezone

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime