Predstojeći praznici uticali na rast cene jagnjadi

0
261
jagnjad
Foto: Vertigo produkcija

U nedelji za nama reporteri STIPS-a zabeležili su više otkupne cene tovne junadi na području Šapca i tovnih bikova na području Užica, kao i rast cena prasadi na prodajnim i otkupnim mestima. Cene jagnjadi su, takođe, bile više u odnosu na prethodni period. Pogledajmo koje su bile konkretne otkupne i prodajne cene žive stoke, kao i cene stočne hrane.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Cene goveda, teladi, tovne junadi, krava

Reporteri STIPS iz Šapca su protekle nedelje zabeležili rast otkupne cene tovne junadi telesne mase do 480 kilograma u klanicama na području ovog grada i okolnih mesta. Dominantna cena iznosila je 300 din/kg.

Rast otkupne cene tpvnih bikova SM rase telesne mase preko 500 kilograma zabeležen je tokom predposlednje sedmice decembra i u klanicama na području zlatiborskog regiona. Najčešća otkupna cena tovnih bikova telesne mase preko 500 kilograma SM rase iznosila je 280 din/kg, dok je dominantna cena krava za klanje iznosila 150 din/kg u klanicama na području Jablaničkog regiona.

Magnetic 1120x185px

Na stočnoj pijaci u Čačku je protekle nedelje izostala prodaja teladi i ostalih kategorija goveda. U klanicama na području ovog grada i okolnih mesta vršen je otkup teladi SM i HF rase po ceni od 330 din/kg za ženska grla i 450 din/kg za muška grla, tovnu junad telesne mase preko 480 kilograma po ceni od 260 din/ kg, tovne bikove SM rase telesne mase preko 500 kilograma po ceni od 220 din/ kg i krave za klanje po ceni od 140 din/ kg.

Klanice na području Zaječarskog regiona protekle su nedelje vršile otkup ženske teladi SM rase po ceni od 330 din/ kg, mušku telad SM rase po ceni od 430 din/kg, tovnu junad telesne mase preko 480 kilograma po ceni od 230 din/kg i krave za klanje SM rase po ceni od 130 din/kg. Dominantna otkupna cena tovnih bikova SM rase telesne mase preko 500 kilograma iznosila je 275 din/kg, dok je kod tovne junadi telesne mase od 350 do 380 kilograma dominirao iznos od 280 din/kg u klanicama na području pčinjskog regiona.

ExelGrow Adama 1120x180

Cene tovnih svinja i prasadi

Na stočnoj pijaci u Čačku došlo je do rasta prodajnih cena obe kategorije prasadi i pada cena obe kategorije tovnih svinja u odnosu na prethodni period. Kod prasadi je cena varirala od 260 do 270 din/kg u zavisnosti od telesne mase. Za tovne svinje su kupci trebali da izdvoje od 180 do 200 din/kg u zavisnosti od telesne mase i kvaliteta grla.

PROČITAJTE I...  Skuplja telad SM rase u Pirotu, a jeftinija u Smederevu

Rast cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma zabeležen je u sedmici za nama i na stočnoj pijaci u Kraljevu. Dominirao je iznos od 250 din/kg. Prodajna cena prasadi bila je viša u odnosu na predthodni period na stočnoj pijaci u Vranju, jer je dominirao iznos od 240 din/kg.

Infinito Bayer 1120x180 V01

U klanicama na području Pčinjskog regiona došlo je do pada otkupnih cena tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma na dominantnih 165 din/kg. Klaničari sa područja Šapca i okolnih mesta po višim su cenama u odnosu na prethodni period plaćali za otkupljene tovne svinje telesne mase od 80 do 120 kilograma, pošto je dominirao iznos od 190 din/kg.

Pad prodajnih cena prasadi evidentiran je na stočnoj pijaci u Pirotu. Dominantna cena grla telesne mase do 15 kilograma iznosila je 280 din/kg, a i kod grla telesne mase od 16 do 25 kilograma je dominirao iznos od 280 din/kg.

Duplex pro galenika 1120x85px repa bez psenice

U klanicama na području Podunavskog regiona došlo je do pada otkupnih cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma i obe kategorije tovnih svinja. Dominantna cena prasadi iznosila je 230 din/kg, a tovnih svinja od 140 do 160 din/kg.

PROČITAJTE I...  Zahtevi svinjara upućeni resornom ministarstvu

Otkupna cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma iznosila je 250 din/ kg, u klanicama na području Južnobanatskog regiona. Dominantna cena tovnih svinja telene mase od 80 do 120 kilograma bila je 180 din/kg, a tovnih svinja telesne mase preko 120 kilograma 170 din/kg

Spyrale Adama 1120x1080

Cene ovaca, jagnjadi, koza, dviski i šilježadi

Na pijaci žive stoke u Čačku protekle je sedmice registrovan rast prodajne cene jagnjadi. Najčešće su se mogli pazariti po ceni od 400 din/kg. Rast cene jagnjadi zabeležen je i na pijaci žive stoke u Kraljevu, pošto je protekle nedelje domnirao iznos od 350 din/kg. Jagnjad su bila skuplja, a jarad jeftinija u sedmici za nama na stočnoj pijaci u Vranju. Za jagnjad je trebalo izdvojiti 350 din/kg, a za jarad 230 din/kg.

Otkupna cena jagnjadi bila je viša u odnosu na prethodni period u klanicama na području Šapca i okolnih mesta, pošto je dominirao iznos od 320 din/kg. U klanicama na području Braničevskog regiona reistrovan je rast otkupne cene ovaca tokom predposlednje sedmice decembra. U istom periodu su dominantne cene jagnjadi, šilježadi i ovaca mirovale na stočnoj pijaci u Požarevcu. Dominantna cena jagnjadi bila je niža u odnosu na prethodni period na pijaci žive stoke u Smederevu, iznosila je 320 din/kg.

Cene žitarica i stočne hrane

Protekle je nedelje u silosima na području Beograda došlo je do pada prodajne cene pšenice u rinfuzu na dominantnih 34.03 din/kg. Dominantna cena lucerkinog sena u balama bila je viša u odnosu na prethodnu nedelju na gazdinstvima u okolini Čačka, pošto su kupci trebali najčešće da izdvoje 20 din/kg. Na pijaci u ovom gradu mogli su se pazariti pšenica, stočni ječam i kukuruz okrunjen prirodno sušen upakovan u džakove od 50 kilograma, a cena svih proizvoda iznosila je 35 din/kg.

PROČITAJTE I...  Cene jaradi i jagnjadi u padu

Na gazdinstvima u okolini Kikinde evidentiran je rast cene lucerkinog sena u balama, pošto je dominirao iznos od 25 din/kg, a glavni razlog je vrlo slaba ponuda. U maloprodajnim objektima na području ovog grada evidentiran je rast dominantne cene sojine sačme na 125 din/kg, a pad dominantnih cena suncokretove sačme na 60 din/kg i stočnog brašna na 29.70 din/kg.

Reporter STIPS iz Niša je evidentirao rast dominantne cene pšenice upakovane u džakove najčešće od 50 kilograma na 30 din/kg na pijaci u ovom gradu. U silosima na području ovog grada takođe je bila skuplja pšenica u rinfuzu, pošto je dominirao iznos od 26 din/kg.

Na pijaci u Vranju je zabeležen rast cene lucerkinog sena u balama, pošto je dominirao iznos od 18 din/kg. Kukuruz okrunjen prirodno sušen bio je skuplji, a pšenica jeftinija u odnosu na prethodni period u toku protekle nedelje na gazdinstvima u okolini Pančeva. Za pšenicu je trebalo izdvojiti 31 din/kg, a za kukuruz 26 din/kg.

Lucerkino seno u balama bilo je jeftinije na gazdinstvima u okolini Požarevca, jer je dominirao iznos od 20 din/kg. U maloprodajnim objektima na području ovog grada niža je bila dominantna cena stočnog brašna, pošto je iznosila 28 din/kg. Prema podacima dobijenim iz Šapca protekle je sedmice bila skuplja suncokretova sačma ( 50 din/kg), a jeftiniji kukuruz (28 din/kg). Najčešća prodajna cena sojine sačme iznosila je 90 din/kg, dok je dominantna cena suncokretove sačme iznosila 53 din/ kg u maloprodajnim objektima na području Kraljeva.

Izvor: STIPS

Prethodni tekstZašto je kravama NEOPHODNA STOČNA SO?
Sledeći tekstKatastarski alarm: Štiti vlasnike nepokretnosti od prevarnih radnji

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime