Katastarski alarm: Štiti vlasnike nepokretnosti od prevarnih radnji

0
380
rgz katastarski alarm
Foto: Republički geodetski zavod

Republički geodetski zavod (RGZ) pokrenuo je aplikaciju pod nazivom „Katastarski alarm“ čija je svrha da vlasnika nepokretnosti, ili bilo koga ko ima pravni interes, alarmira u realnom vremenu o svim promenama u vezi sa nepokretnostima.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Kako se navodi u saopštenju RGZ-a, na ovaj način građani će biti obavešteni u realnom vremenu ukoliko neko zlonamerno pokušava da podnese zahtev za promenu vlasništva, ispravku greške ili upis zabeležbi i tereta, kao i ostale radnje koje mogu da nanesu štetu vlasniku nepokretnosti.

Da bi se aktivirala aplikacije neophodno je da se popuni zahtev na sajtu RGZ-a verifikovan elektronskim potpisom. Sva obaveštenja stižu na email vlasnika.

2022 Custodia 1120x1080

„Kreiranjem Katastarskog alarma Republički geodetski zavod je zaokružio sistem koji efikasno štiti prava građana nad nepokretnostima. Taj sistem obuhvata korišćenje ePečata, servisa za potvrđivanje autentičnosti elektronskih dokumenata i najmoderniju aplikaciju za odbranu od sajber napada“, navodi se u saopštenju RGZ.

Dalje se navodi da je RGZ sa novim uslugama stavio tačku na pokušaje zloupotrebe unutar sistema zemljišne administracije van katastra, a koji ugrožavaju vlasnike.

galenika fitofarmacija pylon 1120x85

„Nepokretnosti upisane u katastar više nikada ne mogu biti predmet prevarnih radnji, duplih prodaja, ugrožavanja prava vlasništva nad nepokretnostima ili drugih malverzacija, jer sada digitalni sistem RGZ-a to automatski detektuje i alarmira“, ističe se u saopštenju RGZ.
Link za pristup aplikaciji nalazi se na stranici alarm.rgz.gov.rs.

PROČITAJTE I...  Izbor zemljišta za organsku proizvodnju

Izvor: N1

MPS2022 GBaneri
Prethodni tekstPredstojeći praznici uticali na rast cene jagnjadi
Sledeći tekstReč stručnjaka: NOVA REŠENJA u proizvodnji KUKURUZA

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime