Zašto je kravama NEOPHODNA STOČNA SO?

0
680
krave
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

Krave, kao uostalom i sve životinje, imaju potrebu za određenim nutrijentima kako bi njihov organizam funkcionisao normalno. Bez dovoljne količine soli, zdravlje krava može biti ozbiljno narušeno.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Značaj soli za stoku, posebno za krave, često je u drugom planu u odnosu na neke izazove koji prate uzgoj, poput nadimanja, mastitisa i slično, a čak i kada iskusni uzgajivači savetuju davanje blokova sa solju, često ostane nedorečeno zašto je to važno.

So je kravama neophodna za regulaciju nekoliko vitalnih telesnih funkcija, uključujući i regulaciju vode u organizmu.

2022 Custodia 1120x1080

Potreba krava za solju

Pravilno funkcionisanje nervnog sistema i mišića kod krava nemoguće je bez soli. Takođe, so pomaže regulaciju vode u organizmu i podstiče zdrav rast i povećanje telesne mase. Unos soli u kravlji organizam snižava visok nivo kalijuma koji je prisutan u njihovom organizmu koji bi, bez soli kao suplementa u ishrani, doveo do brojnih oboljenja.

Koliko soli je kravama potrebno

Procentualno izraženo, oko 0.005% od ukupne telesne težine je dnevna potreba krava za solju. Tako, krava teška oko 270 kilograma ima potrebu za otprilike 10 grama soli dnevno, navodi Farmhouse Guide.

galenika fitofarmacija pylon 1120x85

Životinjama se može dati so u obliku kamena da konzumiraju po volji ili se dodaje svakog dana, jer se ona ne akumulira u organizmu, već se stalno izlučuje, navodi dipl. ing. stočarstva Goran Zlatković.

PROČITAJTE I...  Sistem krava-tele u Gardinovcima

Posledice nedostatka soli

Nedostatak soli u ishrani krava može prouzrokovati gubitak težine, slabost mišića, probleme sa nervnim sistemom, pa čak i delirijum. U slučajevima nekonzumiranja soli tokom dužeg vremenskog perioda ili nedostatka soli u nastupima toplotnog stresa, za posledicu može imati čak i uginuće krave.

MPS2022 GBaneri

Takođe, nizak nivo soli u organizmu može dovesti do pobačaja kao i do nervnog oboljenja poznatog kao tetanija, koje nastaje usled visoke koncentracije kalijuma u organizmu.

Stoga, kravama je nužno omogućiti pristup po volji, kako bi so mogle da konzumiraju u meri koja im je potrebna. Promene u kvalitetu trave kao i u koncentrovanom delu obroka mogu dovesti i do promene u dnevnim potrebama za solju.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

So se kravama može davati u rasutom stanju, u posudama kako bi se smanjio rastur ili u blokovima, kao takozvani stočni kamen, koji krava liže u meri u kojoj joj je to potrebno. Blokovi sa solju prave se tako da mogu opstati na kiši i drugim nepovoljnim vremenskim uslovima, a ujedno i traju duže, jer za razliku od soli u rasutom stanju, gotovo da ne postoji mogućnost rastura.

PROČITAJTE I...  Stočarsko domaćinstvo Tomić u selu Dobrača kod Kragujevca

Izvor soli trebalo bi pozicionirati u neposrednoj blizini suda u kojem se nalazi voda za piće, budući da je kravama voda neophodna odmah nakon konzumacije soli.

Adama 2022 Chief&Nicogan 1120x180

Kako krave znaju koliko soli im je potrebno

Ukoliko imaju slobodan pristup izvoru soli, krave neće preterati sa konzumacijom ovog minerala, već će uzeti tačno onoliko koliko im organizam traži. Sa druge strane, ukoliko im so nedostraje one će tragati za njom. Kako bi utolile želju za solju, krave će pribeći žvakanju kore od drveća ili čak i jedenju zemlje.

Ipak, situacije u kojima krave preteraju sa solju moguće su jedino kada im nije obezbeđen pristup vodi za piće neposredno nakon konzumiranja soli. Trovanje solju, koje se dešava u retkim slučajevima može izazvati agresiju, bol, probleme želudačnog trakta, neurološke probleme i ekstremnu žeđ.

Talisman Skaut Galenika Fitofarmacija 1120x85

S tim u vezi, simptomi visoke koncentracije soli u organizmu krava uključuju povraćanje, dijareju, slepilo, grčeve i paralizu, kao i hodanje u krug.  Zato je jako važno da se kravama obezbedi uvek dostupna dovoljna količina sveže vode za piće.

PROČITAJTE I...  Priprema kvalitetne silaže na farmi krava

Preuzimanje teksta je dozvoljeno samo uz navođenje našeg portala kao linkovanog izvora.

Adama Zamir 1120x1080
Prethodni tekstBožićna zvezda: Simbolika i praktični saveti za negu
Sledeći tekstPredstojeći praznici uticali na rast cene jagnjadi

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime