Skuplja telad SM rase u Pirotu, a jeftinija u Smederevu

0
190
Agrosaveti - Mlečno govedarstvo i tov junadi u selu Vukašinovac 06
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

U period za nama reporteri STIPS-a zabeležili su rast cene prasadi na pijaci u Novom Sadu i pad cena tovnih svinja na području Niša. Takođe, evidentiran je rast cene teladi SM rase na području Pirota, a pad na području Smedereva. Na stočnoj pijaci u Smederevu jagnjad su bila skuplja, a jeftinija šilježad i ovce. Pogledajmo i konkretne cene.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Cene goveda, teladi, tovne junadi, krava

Prodajna cena teladi SM rase telesne mase do 160 kilograrma bila je viša u odnosu na predhodnu nedelju na stočnoj pijaci u Pirotu. Dominirao je iznos od 480 din/kg. Otkupna cena teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma dostigla je iznos od 540 din/kg u klanicama na području Pirotskog regiona. Za otkupljene tovne bikove SM rase telesne mase preko 500 kilograma plaćali su 340 din/kg, dok je dominantna cena krava za klanje iznosila 170 din/kg.

Otkupne cene teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma i tovnih bikova SM rase telesne mase preko 500 kilograma bile su niže tokom prve sedmice januara u klanicama na području Podunavskog regiona. Za otkupljenu telad odgajivači su dobijali 420 din/kg, a za bikove 260 din/kg. Obim otkupljenih grla bio je prosečan.

Adama Sultan 1120x180

Rast otkupne cene krava za klanje zabeležen je u sedmici za nama u klanicama na području Zlatiborskog regiona jer je dominirao iznos od 170 din/ kg. Za razliku od nih niža je bila otkupna cena tovnih bikova telesne mase preko 500 kilograma. Dominirao je iznos od 260 din/kg.

Na stočnoj pijaci u Somboru je dominantna cena teladi SM i HF rase telesne mase do 160 kilograma iznosila 360 din/kg. Za tovnu junad telesne mase preko 480 kilograma kupci su trebali da izdvoje 270 din/kg. Prodaja krava za klanje SM rase odvijala se po ceni od 150 din/kg, a krava za klanje HF rase po ceni od 140 din/kg.

galenika psenica LG 1120x185px

Otkupna cena tovnih bikova telesne mase preko 500 kilograma varirala je od 250 din/kg za grla HF rase do 270 din/kg za grla SM rase u klanicama na području Srednje-banatskog regiona. U klanicama na području Pčnjskog regiona protekle je sedmice otkupna cena tovne junadi telesne mase od 350 do 480 kilograma i tovnih bikova telesne mase preko 500 kilograma bila izjednačena jer je kod obe kategorjie goveda dominirao iznos od 280 din/kg.

PROČITAJTE I...  Porodične farme svinja

Cene tovnih svinja i prasadi

Na stočnoj pijaci u Novom Sadu došlo je do rasta prodajne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma na dominantnih 300 din/kg. Pad otkupne cene tovnih svinja telesne mase preko 120 kilograma zabeležen je u klanicama na području Nišavskog regiona. Dominantna cena iznosila je 110 din/kg.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Otkupna cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma iznosila je 200 din/kg, dok su klaničari sa područja Južnobanatskog regiona po nižoj su ceni u odnosu na predhodnu sedmicom otkupljivali prasad telesne mase od 16 do 25 kilograma. Dominirao je iznos od 240 din/kg. Kod grla telesne mase od 80 do 120 kilograma dominirao je iznos od 140 din/ kg.

Najčešća prodajna cena prasadi iznosila je 230 din/kg, a tovljenika telesne mase od 80 do 120 kilograma 170 din/kg na stočnoj pijaci u Nišu. U klanicama na području Srednjebanatskog regiona došlo je do pada otkupne cene tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma na dominantnih 175 din/kg.

PROČITAJTE I...  Nedeljni pregled: Pala cena teladi u Požarevcu, a prasića i svinja u Leskovcu

Otkupna cena tovnih svinja telesne mase preko 120 kilograma bila je niža u odnosu na predhodnu sedmicu u klanicama na području Nišavskog regiona pošto je dominirao iznos od 110 din/kg.

Na stočnoj pijaci u Čačku su se u nedelji za nama pored prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma mogle pazariti i obe kategorije tovnih svinja po ceni koja je varirala od 180 do 200 din/kg u zavisnosti od kvaliteta i telesne mase. Prodajna cena krmača za klanje bila je na prošlonedeljnom nivou.

Cene ovaca, jagnjadi, koza, dviski i šilježadi

Rast prodajne cene jagnjadi i pad cena šilježadi i ovaca karakteristika je stočne pijace u Smederevu tokom prve sedmice januara. Dominantna cena jagnjadi iznosila je čak 350 din/kg. Za šilježad su odgajivači dobijali 240 din/kg, a za ovce 160 din/kg.

Jagnjad su u periodu od 03. do 09. januara bila skuplja i na stočnoj pijaci u Užicu jer je dominirala cena od 380 din/ kg. U istom periodu je otkupna cena jagnjadi bila niža u klanicama sa područja Zlatiborskog regiona jer je dominirao iznos od 350 din/kg.

Reporteri STIPS iz Požarevca protekle su sedmice zabeležili pad otkupne cene jagnjadi u klanicama na području Braničevskog regiona. Otkup je najčešće vršen po dominantnoj ceni od 280 din/ kg. Za razliku od klanica na stočnoj pijaci u Požarevcu došlo je do rasta cene jagnjadi u istom periodu na dominantnih 300 din/kg. Na pijaci žive stoke u Vranju došlo je do pada prodajne cene jaradi u poređenju sa poslednjom sedmicom decembra. Prodaja se najčešće odvijala po ceni od 230 din/kg. U ponudi je bilo dvadesetak grla.

U klanicama na području Srednjebanatskog regiona reistrovan je otkup jagnjadi po dominantnoj ceni od 300 din/ kg, a obim ponude bio je sasvim slab.

PROČITAJTE I...  Skočila cena jagnjadi na području Leskovca, Novog Sada i Kragujevca

Cene žitarica i stočne hrane

Protekle je sedmice došlo do pada prodajne cene lucerkinog sena u balama na gazdinstvima u okolini Pirota. Prodaja se najčešće odvijala za 20 din/kg. U maloprodajnim objektima na području Kikinde zabeležen je rast dominantne cene sojine sačme na 122 din/ kg i pad dominantne cene suncokretove sačme na 60 din/kg u nedelji za nama.

Lucerkino seno u balama bilo je skuplje u odnosu na predhodni perod na gazdinstvima u okolini Smedereva. Dominirala je cena od 25 dinkg. Prema izveštaju reportera STIPS iz Požarevca, na pijaci u ovom gradu bio je skuplji kukuruz okrunjen prirodno sušen pošto je dominirao iznos od 35 din/kg.

Na gazdinstvima u kolini Niša došlo je do pada cene kukuruza okrunjenog prirodno sušenog upakovanog u džakove od 50 kilograma. Dominirao je iznos od 25 din/kg. Na pijaci u ovom gradu niže su bile cene kukuruza okrunjenog prirodno sušenog i pšenice upakovanih u džakove od 50 kilograma. Za kukuruz je trebalo izdvojiti 28 din/kg a za pšenicu 30 din/kg.

Kukuruz okrunjen prirodno sušen bio je jeftiniji u odnosu na predhodni period i na gazdinstvima u okolini Pančeva. Najčešće se mogao pazariti po ceni od 24.5 din/kg. U maloprodajnim objektima na području ovog grada zabeležen je rast dominantne cene pšenice upakovane u džakove na 32 din/kg.

Dominantna cena lucerkinog sena u balama iznosila je 18 din/kg na gazdinstvima u okolini Čačka tokom prve sedmice januara. Na pijaci u ovom gradu mogli su se pazariti pšenice, stočni ječam i kukuruz okrunjen prirodno sušen upakovanih u džakove od 50 kilograma a cena svih proizvoda nije se menjala u odnosu na predhodni period, iznosila je 35 din/kg.

Izvor: STIPS

Prethodni tekstCene poljoprivrednih proizvoda i ribarstva veće za 30,5 odsto
Sledeći tekstOrganska proizvodnja u Radičeviću: Naučite iz iskustva drugih

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime