ProCredit banka – siguran partner domaćih poljoprivrednika

0
1507
Agrosaveti - ProCredit banka 03

ProCredit banka godinama je oslonac domaćih poljoprivrednika. Uz sve pogodnosti i pakete koje nudi, ne prestaje da iznalazi načine kako da srpskim poljoprivrednicima olakša proizvodnju i unapređenje gazdinstava. Ova banka ocenjena je kao banka koja nudi najbolje servise i najbolje proizvode za pomoć i razvoj domaće poljoprivredne proizvodnje.

Adama Maganic 1120x180

„Naši poljoprivrednici i privrednici su prepoznali da je najjeftiniji izvor finansiranja upravo mogu pronaći u ProCredit banci. To su subvencionisani krediti. Prvo govorimo o Ministarstvu poljoprivrede koje omugućava svim registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima, da li fizička lica ili pravna lica ili zemljoradničke zadruge, daju subvencionisane kredite – dinarske kredite, gde Ministarstvo poljoprivrede subvencioniše dobar deo kamate. Tako da poljoprivrednik može da uzme 6 miliona, ili, ako je pravno lice, 18 miliona dinara, na 3 ili 5 godine za nabavku krupne, nove poljoprivredne mehanizacije – objašnjava Nenad Tintor ispred ProCredit banke.

Ovaj vid finasiranja i domaći poljoprivrednici su prepoznali kao najpogodniji. Na ovaj način proizvođači mogu da obnove i osnaže svoja gazdinstva bez toga da im kamata opterećuje proizvodnju. Domaćem agraru svakako je potrebna finansijska pomoć, a na ovaj način domaćini ne trpe veliki finasijski teret.

MPS baneri II

Agrosaveti - ProCredit banka 02

„Kada pričamo o prerađivačkim kapacitetima, znači o svim onim pravnim licima kojima nije primarna poljoprivredna proizvodnja nego proizvodne delatnosti. Ministarstvo privrede takođe nudi set kredita. Reč je o subvenciji u iznosu od 25% od ukupne investicije. Ovde je reč o kreditima gde nije limitiran iznos ali je limitirana pomoć. Pomoć Ministarstva poljoprivrede iznosi 25% od iznosa investicije ili maksimalno 5 miliona dinara. Kada pretvorimo u evre to je oko 45000 evra. Prilično značajna pomoć i od jednog i od drugog Ministarstva poljoprivrede da osnaže što primarnu proizvodnju, što prerađivače kao ostale privredne delatnosti“ – iznosi Tintor.

PROČITAJTE I...  Ministarstvo poljoprivrede čitavu deceniju ne dostavlja podatke o poljoprivrednom zemljištu

Fondovi kao vid pomoći poljoprivrednicima

ProCredit banka ne staje samo na subvencionisanim paketima kredita. Ona nudi i mogućnost finansiranja i preko fondova.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

„Hteo bih da spomenem i razne fondove. Prevashodno mislim na fond Prosperitati koji isto pomaže nabavku osnovnih sredstava za poljoprivrednike i privrednike u iznosu od 35% bespovratnih sredstava. To su sve vidovi koje naši poljoprivrednici i privrednici znaju, koje koriste, i treba da koriste, ukoliko žele da na najbrži, najjeftiniji način osnaže svoje gazdinstvo, jer samo najpovoljniji izvori finansiranja će doneti siguran razvoj, što gazdinstva što privrednika“ – podvlači Tintor.

Analizirajući iskustva iz prethodnih godina, najveći deo kredita Ministarstva poljoprivrede, prevashodno je namenjeno za repro materijal. Teške godine po pitanju klimatskih uslova, dovele su do toga da je gazdinstvima bio potreban svež novac za ulaganje u nove proizvodne cikluse. U pitanju su kratkoročni krediti do godinu dana.

Talisman i Plamen 1120x180 Galenika NOVO

Agrosaveti - ProCredit banka 01

„Odmah sledi ulaganje u osnovna sredstva. Kad pogledamo osnovna sredstva, normalno, odmah dominira krupna mehanizacija, traktori, kombajni, velika, priključna skupa, višefunkcionalna mehanizacija“ – pojašnjava Tintor.

PROČITAJTE I...  Uvećan iznos sredstava za subvencije koje finansira Svetska banka

Do prošle godine, ovakvi vidovi finansiranja bili su dostupni samo registrovanim gazdinstvima na fizičko lice. Međutim, stvari su se promenila na bolje.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

„Od prošle godine, 2017. i ove 2018. i ostala pravna lica mogu da koriste te kredite, što znači da poljoprivredno gazdinstvo može biti registrovano na d.o.o., da li je ortačko društvo, što znači da i taj oblik organizacije može da konkuriše u ProCredit banci za subvencionisani kredit kod Ministarstva poljoprivrede. Čak pravna lica, poput d.o.o. ili zemljoradničke zadruge imaju tu mogućnost da se zadužuju više u odnosu na gazdinstva koja su registrovana na fizička lica. 6 miliona za fizička lica, za pravna lica 18 miliona dinara“ – zaključuje Tintor.

Opširnije pogledati u prilogu.

Adama Forapro 1120x180

Prethodni tekstSavremena proizvodnja jabuka u Horgošu
Sledeći tekstRatarska proizvodnja u Perlezu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime