Skok cena teladi, tovne junadi i bikova

0
403
Agrosaveti - Subvencije za tovno govedarstvo 01
Foto: Vertigo produkcija

U periodu za nama, reporter STIPS-a evidentirali su rast cena teladi SM rase, tovne junadi, tovnih bikova i krava za klanje; skuplje su bile i tovne svinje i krmače za klanje na prodajnim i otkupnim mestima. Skok cena protekle nedelje nije zaobišao ni jagnjad, šilježad i ovce.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Cene goveda, teladi, tovne junadi, krava

Prema izveštaju reportera STIPS iz Požarevca protekle je sedmice došlo do rasta prodajne cene teladi telesne mase do 160 kilograma na dominantnih 400 din/kg. Za tovnu junad telesne mase od 350 do 480 kilograma kupci su trebali da izdvoje 200 din/kg,a dok je cena krava za klanje SM rase ostala na prošlonedeljnih 150 din/kg.

Rast otkupne cene tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma na 240 din/kg i pad otkupne cene teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma na 400 din/kg karakteristika je nedelje za nama u klanicama na području šumadiijskog regiona.

Adama Sultan 1120x180

U klanicama na području Loznice zabeležen je rast otkupnih cena tovnih bikova SM rase telesne mase preko 500 kilograma na dominantnih 270 din/kg, tovne junadi telesne mase od 350 do 480 kilograma na 230 din/kg i krava za klanje SM rase na 160 din/kg.

Otkupna cena teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma bila je viša u klanicama na području raškog regiona, pošto je dominirao iznos od 480 din/kg. Krave za klanje bile su skuplje u odnosu na prethodni period na pijaci žive stoke u Kraljevu. Dominantna cena dostigla je nivo od 200 din/kg.

galenika psenica LG 1120x185px

Klaničari sa područja pčinjskog regiona po višim su cenama u odnosu na prethodni period otkupljivali tovnu junad telesne mase preko 480 kilograma i tovne bikove SM rase telesne mase preko 500 kilograma, pošto je kod obe kategorije goveda dominirao iznos od 270 din/kg.

PROČITAJTE I...  Uzgoj alpske i sanske rase koza

Dominantna otkupna cena teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma iznosila je 400 din/kg u klanicama na području pirotskog regiona. Za otkupljenu tovnu junad telesne mase preko 480 kilograma klaničari su plaćali 250 din/kg, a za krave za klanje 155 din/kg. Na stočnoj pijaci su dovezena jedino telad po dominantnoj ceni od 400 din/kg.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Cene tovnih svinja i prasadi

Rast prodajnih cena obe kategorije tovnih svinja i krmača za klanje i pad cena obe kategorije prasadi u odnosu na prethodni period zabeležen je na stočnoj pijaci u Loznici. Cena tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma iznosila je 170 din/kg, a tovnih svinja telesne mase preko 120 kilograma 140 din/kg. Kod krmača je dominirao iznos od 120 din/kg. Za prasad telesne mase do 15 kilograma kupci su trebali da izdvoje 220 din/kg, a za prasad telesne mase od 16 do 25 kilograma 200 din/kg.

Tovne svinje bile su skuplje u periodu od 11.-17.10. i na pijaci žive stoke u Kragujevcu. Kupci su za grla telesne mase od 80 do 120 kilograma trebali najčešće da izdvoje 170 din/kg, dok je u kategoriji grla telesne mase preko 120 kilograma dominirao iznos od 140 din/kg.

Rast otkupnih cena tovnih svinja i krmača za klanje registrovan je u periodu od 11. do 17.10. i u klanicama na području šumadijskog regiona, jer se otkup tovljenika telesne mase od 80 do 120 kilograma odvijao po ceni od 155 din/kg, a krmača za klanje po ceni od 130 din/kg.

Na pijaci žive stoke u Obrenovcu evidentiran je protekle nedelje rast cene prasadi telesne mase do 15 kilograma, pošto je dominirao iznos od 230 din/kg. U istom periodu je nastavljen pad otkupne cene tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma u klanicama na području Beograda. Dominirao je iznos od 155 din/kg.

PROČITAJTE I...  Cene žive stoke i stočne hrane tokom marta

Prasad telesne mase od 16 do 25 kilograma i obe kategorije tovnih svinja bili su jeftiniji u odnosu na prethodni period na pijaci žive stoke u Kraljevu. Dominantna cena prasadi iznosil je 180 din/kg, dok je kod tovnih svinja dominantna cena varirala od 140 do 160 din/kg u zavisnosti od kategorije i kvaliteta grla.

Cene ovaca, jagnjadi, koza, dviski i šilježadi

U sedmici za nama su reporteri STIPS evidentirali rast dominantne cene jagnjadi na dominantnih 300 din/kg, jaradi na dominantnih 200 din/kg i dviski na dominantnih 155 dinara za kilogram žive vage. Otkupna cena jagnjadi bila je viša i u klanicama na području šumadijskog regiona.

Rast otkupne cene ovaca registrovan je tokom protekle sedmice u klanicama na području Loznice. Dominirao je iznos od 130 din/kg. Na pijaci žive stoke u Kraljevu je zabeležen rast dominantne cene jagnjadi na 300 din/kg protekle nedelje.

Dominantna cena jagnjadi bila je viša u odnosu na prethodni period i na pijaci žive stoke u Užicu, jer je dostignut iznos od 280 din/kg. Jarad su u nedelji za nama bila skuplja na pijaci žive stoke u Vranju. Najčešće su se mogla pazariti po ceni od 240 din/kg, a obim ponude i prodaje grla bio je prosečan.

Otkupna cena ovaca bila je niža u odnosu na prethodni period u klanicama na području braničevskog regiona. Dominirao je iznos od 210 din/kg. Na pijaci žive stoke u Požarevcu zabeležena je prodaja jagnjadi po dominantnoj ceni od 290 din/ kg, šilježadi po ceni od 220 din/kg i ovaca po ceni od 130 din/kg.

U klanicama na području podunavskog regiona registrovan je pad otkupne cene jagnjadi i rast otkupne cene šilježadi u odnosu na prvu sedmicu oktobra. Naime otkup jagnjadi odvijao se po dominantnoj ceni od 250 din/kg, dok je u kategoriji šilježadi dominirao iznos od 230 din/kg.

PROČITAJTE I...  Skuplja jagnjad u Kragujevcu i Kraljevu, a ovce u Nišu | Cene žive stoke i stočne hrane

Cene žitarica i stočne hrane

Tokom druge sedmice oktobra je u silosima na području Novog Sada registrovan rast cena kukuruza na 27,5 din/kg, pšenice na 30 din/kg i sojinog zrna čija je cena dostigla iznos od 80 din/kg. Rast cene lucerkinog sena u balama u odnosu na prethodnu sedmicu evidentiran je na gazdinstvima u okolini Požarevca. Najčešće se moglo pazariti po ceni od 21 din/kg. U maloprodajnim objektima na području ovog grada došlo je do pada cena sojine sačme na dominantnih 93 din/kg i rasta cene stočnog brašna na dominantnih 26 din/kg.

U maloprodajnim objektima na području Kikinde evidentiran je rast cena sojine sačme, suncokretove sačme i stočnog brašna. Dominantna cena sojine sačme iznosila je 126 din/kg, kod suncokretove sačme dominirao je iznos od 63 din/kg, a stočnog brašna 30 din/ kg.

Suncokretova sačma bila je skuplja u toku protekle nedelje i u maloprodajnim objektima na području Kragujevca. Dominirao je iznos od 52 din/kg. Na gazdinstvima u okolini Pančeva evidentiran je pad dominantne cene pšenice na 26,5 din/kg i rast cene kukuruza okrunjenog prirodno sušenog na 25,5 din/kg. Prema izveštaju reportera STIPS iz Beograda u silosima na području ovog grada protekle je sedmice došlo do rasta cene pšenice u rinfuzu. Dominantna cena sojine sačme iznosila je 105 din/kg, a suncokretove sačme 57 din/ kg u sedmici za nama u maloprodajnim objektima na području Šapca.

Na području Smedereva je tokom protekle sedmice došlo do rasta dominantne cene lucerkinnog sena u balama na 20 din/kg i pada dominantnih cena pšenice na 23 din/kg i sojine sačme na 98 din/kg

Izvor: STIPS

Prethodni tekstVrtoglavi rast cena mineralnih đubriva: Urea tri puta skuplja nego lane
Sledeći tekstRaketna peć: Štedi drva i brže razvija toplotu od klasične peći

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime