Vrtoglavi rast cena mineralnih đubriva: Urea tri puta skuplja nego lane

2
5504
Agrosaveti - Mineralna đubriva 01
Foto: Vertigo produkcija

Do sada su i prethodnih godina povremeno beležene oscilacije u ceni mineralnih đubriva, ali nikada to sada nije bio slučaj da cena đubriva, koje je ratarima neophodno upravo u ovom periodu – pred jesenju setvu, skače ovako vrtoglavo.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Cena veštačkog đubriva urea skače na dnevnom nivou, što nikada do sada nije zabeleženo, kaže za Politiku Damir Varga, direktor Poljoprivedne stručne službe u Subotici.

U trenutku razgovora cena kilograma uree iznosila je 105,5 dinara po kilogramu, u odnosu na prethodni dan kada je bila 94 dinara, a pre jedne sedmice kilogram uree koštao je 73 dinara. Poređenja radi, prošle godine u ovo vreme cena uree kretala se između 34 i 35 dinara po kilogramu, iznosi Varga podatke.

Kalif i Mistral 1120x180

Nagli rast cene veštačkog đubriva izazvan je rastom cene gasa, jedan broj fabrika zbog toga je zatvoren, te i na domaćem terenu počinje da se primećuje nestašica veštačkog đubriva. Dok još NPK mešavina može da se nađe, dobavljači se teško odlučuju za nabavku uree s obzirom na njenu visoku cenu.

PROČITAJTE I...  NAPS poziva poljoprivrednike da se udruže i direktno dogovore sa uvoznicima đubriva

Za optimalan prinos, ratarima se preporučuje 200 do 240 kilograma azota datog kroz ureu po hektaru. Trenutno trostruko viša cene đubriva urea u odnosu na lanjsku, praktično znači da ratari kada na njivu isteraju rasipač mineralnog đubriva, po njivi će rasuti i 28.000 dinara po hektaru, a ukoliko se tome dodaju i troškovi prolećne prihrane, samo po tom osnovu po hektaru njive potrebno je 40.000 dinara, ili dva puta više nego prošle godine, izračunao je Varga.

galenika fitofarmacija pylon 1120x85

„Fosfor i kalijum imaju manji uticaj na prinose nego azot, jer je azot, koji se daje i kroz ureu, nosilac prinosa. Kvalitet roda i prinosa uvek zavise od više faktora, ali primenom agrotehničkih mera mi stvaramo najbolje uslove za biljke da klimatske uslove prebrode sa najmanje stresa, zbog toga je ova prihrana važna“,  zaključuje Damir Varga.

Izvor: Ekapija /Politika

MPS2022 GBaneri
Prethodni tekstZadružni savez Vojvodine objedinjuje više od 100.000 ljudi
Sledeći tekstSkok cena teladi, tovne junadi i bikova

2 KOMENTARA

  1. Cene djubriva vrtoglavo rastu, svi ćute, poljoprivrednici uspavani, nečiju se.Takođe i ministarstvo polj. ćuti. A u vazduhu lebde mnoga pitanja: Kako će izdržati proizvođači pšenice sa velikim ulaganjima? Koliki bi rod trebao da bude da pokrije sve, jer će i žetva sigurno poskupeti? Koliko će ministarstvo poljoprivrede pomoći svojim subvencijama, dali će i one biti uvećane kao i troškovi ulaganja u proizvodnji pšenice?

  2. Opet ce da stradaju evropljani jer su zaboravili kako se proizvodi vestacko djubrivo..
    Kinezi i Rusi ogranicili izvoz pa shodno tome u evrozoni se moze ocekivati inflacija od 50 posto koju ce oni vestom manipulacijom predstaviti kao 7 posto.
    Medjutim ni to nece biti dovoljno da prekinu stampu novca bez pokrica.
    Veliki su to manipulanti do kraja godine imace samo njihove bezvredne papirice bez robe.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime