Nesvakidašnji poljoprivredni konkursi za proizvođače jedne opštine

0
663
Agrosaveti - Poljoprivreda u šabačkoj opštini 05

Grad Šabac je u prošloj godini za svoje proizvođače raspisao isključivo one podsticajne konkurse, koji su bili rezultat potreba koje su poljoprivrednici iznosili prethodne godine. I tako je već godinama od kada se pravi strategija poljoprivrednog i ruralnog razvoja ove opštine. Nabavka umatičenih priplodnih svinja, ovaca i koza, dodela regresa po osemenjenom grlu, bespovratna sredstva za bušenja i zacevljivanja bunara samo su deo konkursa na koje su poljoprivrednici šabačke opštine mogli da konkurišu. A ovakvi konkursi nisu svojstveni svim opštinama u Srbiji.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Agro saveti - Poljoprivreda u šabačkoj opštini 02

Primera radi, pokazalo se već u početku da jako veliki broj proizvođača gotovo da nije imao ni adekvatnu vodu za piće, a kamo li sisteme za navodnjavanje. Od 2008. godine velika su sredstva uložena u iskopavanje velikog broja bunara, te danas u šabačkoj opštini od nekadašnjih 400 hektara, pod zasadima jagoda ima preko 1500 hektara površina. Kada je stočarstvo u pitanju, 2012. godine statistika je pokazala da na teritoriji ove opštine ima najveći broj goveda i svinja. Šest godina kasnije, iako tendencija gašenja poljoprivrednih gazdinstava ne zaobilazi ni Šabac, ovde se međutim broj grla stoke povećava. Zanimljive rezultate stoga dalo je i subvencionisanje veštačkog osemenjavanja priplodnih krava junica kao i krmača i nazimica.

PROČITAJTE I...  Uzgoj ovaca u Ravnom Selu

Inače, od 12 do 15 hiljada proizvođača godišnje direktno se obrati šabačkoj direkciji za poljoprivredu. Shodno problematici na koju ukazuju ili zahtevima koje podnose, i za ovu godinu planirani su projekti.

ExelGrow Adama 1120x180

Podsticanje udruživanja će takođe biti jedan od poduhvata u narednom periodu jer proizvođači, pokazalo se, čak i oni najmanji, ponekad jedino tako postaju konkurentni. Problematike je kažu i u ovoj opštini uvek i sve više, ali ako se jedna po jedna kvalitetno rešava, ni bolji period za poljoprivredu ovog kraja onda nije daleko.

Prethodni tekstFarma krava i proizvodnja mleka u selu Krišice u Hrvatskoj
Sledeći tekstPlasman voća u Rusiju

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime