Nesvakidašnji poljoprivredni konkursi za proizvođače jedne opštine

0
694
Agrosaveti - Poljoprivreda u šabačkoj opštini 05

Grad Šabac je u prošloj godini za svoje proizvođače raspisao isključivo one podsticajne konkurse, koji su bili rezultat potreba koje su poljoprivrednici iznosili prethodne godine. I tako je već godinama od kada se pravi strategija poljoprivrednog i ruralnog razvoja ove opštine. Nabavka umatičenih priplodnih svinja, ovaca i koza, dodela regresa po osemenjenom grlu, bespovratna sredstva za bušenja i zacevljivanja bunara samo su deo konkursa na koje su poljoprivrednici šabačke opštine mogli da konkurišu. A ovakvi konkursi nisu svojstveni svim opštinama u Srbiji.

Spyrale Adama 1120x1080

Agro saveti - Poljoprivreda u šabačkoj opštini 02

Primera radi, pokazalo se već u početku da jako veliki broj proizvođača gotovo da nije imao ni adekvatnu vodu za piće, a kamo li sisteme za navodnjavanje. Od 2008. godine velika su sredstva uložena u iskopavanje velikog broja bunara, te danas u šabačkoj opštini od nekadašnjih 400 hektara, pod zasadima jagoda ima preko 1500 hektara površina. Kada je stočarstvo u pitanju, 2012. godine statistika je pokazala da na teritoriji ove opštine ima najveći broj goveda i svinja. Šest godina kasnije, iako tendencija gašenja poljoprivrednih gazdinstava ne zaobilazi ni Šabac, ovde se međutim broj grla stoke povećava. Zanimljive rezultate stoga dalo je i subvencionisanje veštačkog osemenjavanja priplodnih krava junica kao i krmača i nazimica.

PROČITAJTE I...  Da li su proizvođači mleka zadovoljni sa novim subvencijama?

Inače, od 12 do 15 hiljada proizvođača godišnje direktno se obrati šabačkoj direkciji za poljoprivredu. Shodno problematici na koju ukazuju ili zahtevima koje podnose, i za ovu godinu planirani su projekti.

Podsticanje udruživanja će takođe biti jedan od poduhvata u narednom periodu jer proizvođači, pokazalo se, čak i oni najmanji, ponekad jedino tako postaju konkurentni. Problematike je kažu i u ovoj opštini uvek i sve više, ali ako se jedna po jedna kvalitetno rešava, ni bolji period za poljoprivredu ovog kraja onda nije daleko.

Prethodni tekstFarma krava i proizvodnja mleka u selu Krišice u Hrvatskoj
Sledeći tekstPlasman voća u Rusiju

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime