Lekovito bilja sa planine Rtanj

0
2986
Agrosaveti---Lekovito-bilje-Rtanj---01

LEKOVITO BILJE SE PRODAJE UZ SERTIFIKAT

Planina Rtanj je oduvek bila poznata po svojoj lepoti, netaknutom prirodnom bogatstvu i lekovitom bilju koje tamo raste. A upravo taj potencijal je meštanima sela u podnožju planine omogućavala da šumske plodove i lekovite trave sakupljaju i tako sebi obezbede dodatne izvore prihoda. Time su se bavili i meštani sela Mužinac koje se nalazi na putu od Sokobanje ka Rtnju. Baš tamo smo upoznali Dragana Mitrovića koji se bavi sakupljanjem lekovitog bilja na planinini Rtanj. Kako nam je rekao bogatsvo ovog dela Srbije je zaista veliko. Uz malo znanja i volje, čovek može da pronađe pravu apoteku koju priroda nesebično daje.

TRIMAxX-Vertigo-1120x180 (1)

“Tradicija sakupljanja lekovitog bilja i šumskih plodova postoji u ovim krajevima. To je ljudima služilo kao dodatni izvor prihoda. Bavili su se stočarstvom, pa je ovo bio kao dodatan posao u sezoni. Međutim, to više nije tako isplativ posao. Veliki je disparitet u ceni. Pre 30 godina je to bila lepa zarada, sada više nije.” – kaže Dragan Mitrović iz sela Mužinac.

PROČITAJTE I...  Nana, kamilica, beli slez – unosan biznis

Međutim Dragan je zaljubljenik u prirodu i svojim mušterijama nudi široku paletu biljaka koje sakuplja na Rtnju. Ono po čemu je ovaj kraj poznat jeste pre svega rtanjski čaj.

TRIMAxX-Vertigo-1120x180

Agrosaveti---Lekovito-bilje-Rtanj---03

“Da, ovaj kraj je poznat po rtanjskom čaju. Nije reč o biljnoj mešavini, već je to samo jedna biljka. Odlična je za nespecifične plućne bolesti, asmu, bronhitis, za jačanje organizma.”

Sakupljanje bilja je rešeno i zakonskom regulativom, te za prodaju onoga što sakupiti morate imati i određeni sertifikat, objašnjava nam naš domaćin.

CUSTODIA--1120x180

Draganovi roditelji su se nekada bavili sakupljanjem bilja, a Dragan je rešio da tu tradiciju nastavi. Iako je nekada radio u banci, priroda i planina Rtanj sada predstavljaju njegovu kancelariju. Kako nam je rekao želi da ljudima predstavi biljni i prirodni potencijal koji ima ovaj deo Srbije.

TURISTI ŽELE DA PROBAJU AUTENTIČNOST OVOG KRAJA

Iako bi sve što sakupi u prirodi mogao da preda firmi u Sokobanji, naš domaćin je rešio da ode korak dalje i da ljudima ponudi svoje biljke koje sam suši, secka i pakuje. A ima i manji zasad biljke koja se zove ehinacea za koju kažu da je odlična za imunitet. A kada pričamo o plasmanu svega ovoga, blizina Sokobanje olakšava prodaju. Reč je o autentičnim proizvodima koji nastaju upravo na lokalu, što se turistima dopada, jer svi žele da probaju nešto što je u vezi sa Rtnjom, kaže nam Dragan.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja meda u selu Mužinac

Agrosaveti---Lekovito-bilje-Rtanj---02

“Želim da sačuvam prirodan oblik tih biljaka u čajevima. Kada odete i kupite čaj u radnji, vi ni nevidite šta ste kupili. A ovako vidite teksturu biljke, njene delove, a možete da je vidite i u prirodi.” – objašnjava nam naš domaćin, Dragan Mitrović.

Nije Dragan usamljen u svemu ovome. Kako nam je rekao interesovanje postoji, međutim mnogo je zakonskih tačaka koje se moraju ispuniti, što jednom pojedincu nije jednostavno. Iz tog razloga je osnovana zadruga, objašnjava nam naš domaćin. Sve je još uvek na samom začetku, ali se nada da će se planovi i želje ostvariti. Ovaj kraj Srbije zaista ima veliki potencijal. Još nekoliko entuzijasta sa Dragan ozbiljno razmišlja i o još jednom vidu turističke ponude.

“Po meni Rtanj nije dovoljno iskorišćen. Sa svojim prijateljima mogu da povedem ljude do vrha. Usput da im pokažem razne biljke, da objasnim njihov značaj, pa uz šetnju posetioci mogu puno toga i da nauče.”

MITSKE BILJKE ISTOČNE SRBIJE

Sa druge strane na planini Rtanj rastu i brojne biljke obavijene narodnim verovanjima i legendama, što je takođe interesantno brojnim turistima. Nemamo vremena sve da ih pobrojimo, ali recimo ova tzv. Raskovnik ima svoju priču već stotinama godina unazad, te mami i brojne berače.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja i sušenje lekovitog bilja u selu Dobrić

“To je biljka mnogima poznata, te bih ja voleo da se ona zaštiti od prekomerne eksploatacije.” – apeluje Dragan.

A Rtanj vam zaista nudi mnogo toga. Ako volite prirodu, šetnje, želite da naučite nešto o biljnom potencijalu ovog kraja, ili da probate čajeve, posetite sela koja se nalaze tu u blizini. Ljubazni domaćini kao što je to Dragan će vam rado u tome pomoći.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime