Aktuelna cena jabuka u izvozu

0
4049
Agrosaveti---Aktuelna-cena-jabuka-u-izvozu---01

Cena jabuka dstigla minimum

Prošlu godinu proizvođači jabuke pamtiće kao rodnu, ali je neće pamtiti kao uspešnu, jer cena nije bila zadovoljavajuća. Oni koji nemaju hladnjače bili su prinuđeni da jabuku prodaju odmah iz berbe. Cena se kretala oko 20 dinara, što je kažu mimo svake planirane kalkulacije. Naša ekipa je obišla Voćarsku zadrugu “Slankamenka” iz Novog Slankamena, da vidimo kako se od jesenas pa do danas kretala cena jabuke i da li je bilo značajnijeg pomeranja cene za jabuke iz ULO hladnjača.

Agil 1120x180

“Cena se sada pomerila gore, do 35-37 dinara za ajdared. Ove cenjenije jabuke kao što je to greni, zlatni delišes ili gala su oko 40 dinara za kilogram. Ali mi imamo neke troškove čuvanja te jabuke. Ove godine smo je dodano tretirali protiv skalda, te smo došli do zaključka da i nema neke razlike između one prodaje u septembru za 25 dinara i danas.” – kaže Siniša Tadić iz Voćarske zadruge Slankamenka.

PROČITAJTE I...  Rat u Ukrajini stavio znak pitanja na izvoz srpske jabuke

Zadruga Slankamenka jabuku prodaje sve tamo do maja-juna, te se nadaju da će tada cena jabuke biti nešto veća. Međutim ne može se sva količina prodati u ta dva meseca, jer se tržište mora ispoštovati, kaže nam naš sagovornik. Niska cena jabuke nije samo u Srbiji. Takva je i npr. u Italiji, međutim tamošnji voćari se za razliku od naših itekako oslanjaju na subvencije.

BioPlug 728x90px

“U nekim neformalnim razgovorima sa tamošnjim proizvođačima, oni su nam rekli da oni imaju subvenciju po svakom izvezenom kilogramu jabuke, nisu nam hteli reći koliko je to. Tako da kako oni kažu, ta subvencija je zapravo njihova zarada.” – priča nam Siniša.

Agrosaveti---Aktuelna-cena-jabuka-u-izvozu---02

Industrijaska jabuka ostala na njivi

A kada pričamo o jabukama treće klase, o tzv. industrijskoj, njena cena je bila rekordno niska. Mnogi voćari, kao ni naš domaćin, nisu prošle jeseni ni skupljali takve plodove. Prosto nije bilo računice, priča nam Siniša.

Orius 1120x1080

“Zbog cene od 4 dinara, ovo je prvi put da je ja nisam ni sakupio sa njive. Ta cena je smešna i ucenjivačka. Vas radnik košta 2 dinara, traktor, gorivo, ukućani. Nije bilo računice.”

Ove sezone kada je reč o tržištu promena zakona dovela je i do znatno manjeg broja direktnih kupaca. Tako da voćari nisu mogli da sarađuju sa tako reći “sitnijim” ruskim otkupljivačima. Naime, sada izvoznik jabuke mora imati svoju hladnjaču kapaciteta od 500 tona, ili u zakupu, a hladnjača u Srbiji prosto nema, kaža Siniša.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

“Mi smo sada spali na 3-4 firme koje otkupljuju. Dobre su to firme, plaćaju, ali nam niko ne može ponuditi bolje, jer nema konkurencije. Praktično smo ostali bez kupaca.”

Agrosaveti---Aktuelna-cena-jabuka-u-izvozu---03

To su neki od problema na tržištu jabuke danas. Bilo je godina i sa možda nerealno dobrim cenama. Međutim, ulaganja u savremenu proizvodnju su izuzetno visoka. Tehnologija bez koje se intenzivna proizvodnja voća ne može zamisliti je skupa. Naš domaćin smatra da će sitniji voćari koji imaju oko 3 hektara jabuke prosto nestati. Ono što je neko od rešenja jeste kooperativa i strukovne zadruge, smatra Siniša. Na taj način bi svi bili jednaki, a proizvođači bi bili isplaćeni po nekoj prosečnoj ceni, postignutoj od septembra do maja. Osim toga, tu je i mogućnost prerade, te industrijska jabuka ne bi propadala u voćnjacima. To su logične, a opet za sada tako daleke ideje, dodaje naš domaćin.

PROČITAJTE I...  Uzgoj bikova, svinja i ovaca u Begeču

Prethodni tekstBOLESTI PČELA – STALNA PRETNJA DRUŠTVIMA
Sledeći tekstZIMSKA ZAŠTITA KOŠTIČAVOG VOĆA

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime