ZIMSKA ZAŠTITA KOŠTIČAVOG VOĆA

0
3804
Agrosaveti---Adama---Kosticavo-voce---zimsko-prskanje---plavo-prskanje---kajsija---sljiva---breskva

Zimsko (prvo prolećno) prskanje koštičavog voća

Nakon obavljene rezidbe, tokom mirovanja voćaka, kojom regulišemo i korigujemo uzgojni oblik. Iznosimo sasušeno granje, lišće, mumificirane plodove. Na taj način mehanički otklanjamo potencijalni inokulum patogena (bakterije i gljive) i prezimljujuće forme štetočina. Obavezno je prvo prolećno prskanje koštičavog voća.

Spyrale Adama 1120x1080

Nekada su se za ove namene koristili preparati na bazi a.m. DNOC, koji su ispoljavali i insekticidno i fungicidno-baktericidno delovanje. Kasnije su u primeni bili kombinovani preparati koji su sadržali uz mineralna ulja i aktivne materije iz grupe organofosfata (Galpar, Oleo ultracid i sl). Oni su takođe ispoljavali fungicidno-baktericidno, ali i insekticidno delovanje. Zbog svog štetnog delovanja na životnu sredinu, ali i na ljude, ovi preparati su i pored svoje efikasnosti zabranjeni i više se ne nalaze u prodaji. Vreme kada smo primenjivali ove preparate bilo je odmah nakon zime u vreme kada vegetacija još miruje i kada prve temperature preko 5⁰C to dozvole.

Vrlo je bitno da se na početku vegetacije stopiraju kako insekti, grinje tako i patogeni (prouzrokovači bolesti). Kombinacija insekto-akaricida sa fungicidom je pravi izbor i obavezna mera jer se postižu najveći efekti u zaštiti voćnih vrsta.

PROČITAJTE I...  Fotkaj plod i uvećaj rod - Šljiva Darka Blažića

Agrosaveti---Adama---Kosticavo-voce---zimsko-prskanje---plavo-prskanje---kajsija---sljiva---breskva-01

Zaštita koštičavog voća

Kompletna kombinacija za prvo prolećno tretiranje, koje radimo u fazi mirovanja vegetacije ili u vreme pred kretanje vegetacije (bubrenje pupoljaka), je preparat Neoram® 37,5 WG, 375 g/kg sa 62% Cu jona iz bakarnog oksihlorida u kombinaciji sa mineralnim uljem. Primenom Neorama, smanjujemo potencijal patogena koji napadaju koštičave vrste kao što su: šupljikavost lista, kovrdžavost lista breskve, monilioze, rogač na šljivi, bakteriozna oboljenjai dr. Primenom mineralnih ulja smanjujemo potencijal prezimljujućih formi insekata i grinja (lisne i štitaste vaši, grinje… ). U zavisnosti od voćne vrste, u praksi se primenjuju ili čist Neoram® ili u kombinaciji sa mineralnim uljem.

Agrosaveti---Adama---Kosticavo-voce---zimsko-prskanje---plavo-prskanje---kajsija---sljiva---breskva-02

Takođe vreme primene može biti različito kod različitih voćnih vrsta. U zaštiti višnje i šljive, poželjna je kombinacija Neorama i mineralnog ulja (zbog prisustva prezimljujućih formi štitastih, lisnih vaši i grinja). I to u periodu pred kretanja vegetacije (bubrenja pupoljaka).

U zaštiti breskve, nektarine, kajsije u praksi se radi tretman preparatom Neoram® u fazi mirovanja vegetacije. Tokom ovih tretiranja treba koristiti veće količine vode i „kupati“ stabla, grane i grančice, kako bi rastvor pesticida došao do svih skrivenih mesta, pukotina i nabora gde se prezimljujuće forme insekata, grinja i patogena obično i nalaze.

PROČITAJTE I...  Soratel i Tomigan XL - Nova zaštita pšenice i ječma od bolesti i korova

Dipl. inž. Ljubiša Pakalović

Adama SRB

Prethodni tekstAktuelna cena jabuka u izvozu
Sledeći tekstPROIZVODNJA LEŠNIKA U MAČVANSKOJ MITROVICI

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime