Berba maline u Mačvi

0
1286
Agrosaveti - Berba malina u Macvi 06

Malinari širom Srbije ove godine dele iste probleme, istu sudbinu. Sezonu su obeležili protesti i brojni pregovori sa hladnjačarima, sa Vladom, a sve zbog, kako proizvođači kažu, ponižavajuće otkupne cene crvenog zlata.

Adama Maganic 1120x180

U Mačvanskom Prnjavoru smo upoznali mladog proizvođača, Ivana Mitrovića, u čijem malinjaku se berba još uvek traje. Maline proizvodi na 50-ak ari, a ovo mu je treća godina. U prvoj je imao 9 tona, u drugoj 11, a sad je kako kaže na pola branja i godina obećava, bar kada je prinos u pitanju, jer je računica veoma jednostavna i dokazuje da sa ovom otkupnom cenom, proizvodnja maline nema perspektivu.

I sa maksimalnim prinosom – pozitivna nula

“Trenutna cena od 80 do 100 dinara, to je jako loša cena. Berba je 60 dinara po kilogramu, ulaganja su 30 dinara po kilogramu, tu je i osiguranje od 5 do 10 dinara, zakidanje lastara 10-ak dinara, sve izađe preko 120 dinara po kilogramu” – ističe Ivan Mitrović.

Paradajz 1120x180

Agrosaveti - Berba malina u Macvi 05

A gde se nalazi rešenje ovih problema? Odgovor na to pitanje nije jednostavan, smatra naš domaćin i dodaje da se država mora umešati ranije kada je otkup u pitanju i da proizvođači ne smeju biti sami na takvoj vetrometini.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja prirodnih rakija na Kosmaju

“Moje je mišljenje da država treba da reaguje. Da kaže neku cenu koja bi u berbi varirala 10-ak dinara gore dole. Da možemo planirati poslovanje. A nisam samo ja kao proizvođač u tom lancu. Mnoge porodice zarađuju za hleb i drva berući maline. Ako država ne stane iza proizvođača, ova proizvodnja nema perspektivu.”

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Agrosaveti - Berba malina u Macvi 01

Malinjak našeg sagovornika nalazi se u kontrolisanoj proizvodnji, što mu navodno garantuje bar za 40 dinara veću cenu, međutim, iako je berba pri kraju, tu cenu još uvek ne zna.

Ivan je mlad čovek koji je želeo da se bavi poljoprivredom u Srbiji. Međutim, od toga ne može da preživi i prinuđen je da sezonski radi u inostranstvu. Pa ipak svaki put se vraća i ulaže baš u poljoprivredu, nadajući se da će biti bolje. Kako kaže, problem je što ga bukvalno teraju da opet ode, a ova godina u proizvodnji malina samo daje vetar u leđa, ali ne da se ostane na selu, već da se beži što dalje.

Krompir 1120x180

Opširnije pogledati u prilogu.

PROČITAJTE I...  Obavljeni zimski pregledi voća

Prethodni tekstOrgansko pčelarstvo
Sledeći tekstNajlepša je moja njiva – Najlepša pšenica

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime