Iz ugla poljoprivrednika: Svaštarska proizvodnja i situacija u agraru

0
138

Krčedin je selo u opštini Inđija koje se nalazi na obroncima Fruške gore. Tu smo naišli na Vladimira Šašu koji se bavi voćarstvom, ratarstvom i stočarstvom, a poljoprivredom se, kako kaže, uz oca i dedu, bavi od malih nogu. Vladimir je završio i Poljoprivredni fakultet, pa je svoje znanje proširio na viši nivo. Razgovarali smo sa njim o tovu svinja, stanju u ratarstvu, voćarstvu i poljoprivredi… 

Spyrale Adama 1120x1080

„Ja sam i ratar i stočar i voćar“ – počinje Vladimir svoju priču. „Obrađujem nekih 20 hektara zemlje, bavim se tovom svinja i imam oko 1, 5 hektara pod voćem.“

Iako se bavi samo tovom svinja, Vladimir nam je otkrio da razmišlja da krene da se bavi i proizvodnjom prasića. „Jako je teško naći kvalitetne prasice. U srbiju se non-stop uvozi prasad za tov, a ja sam za to da se ipak nabavlja sa naših područija, a ne da se uvozi iz inostranstva.

Osim ratarstva i stočarstva, Vladimir kaže da je voćartvo njegova velika ljubav. Na svom imanju gaji kruške, malo trešanja i kajsije.

PROČITAJTE I...  Ratari oprez: pojavila se repina pipa

Poljoprivreda je grana koja akumulira kapital

Što se tiče novih tehnologija, Vladimir kaže da one moraju da se prate, ali da nisu i presudne za uspešnu proizvodnju.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

„Veliki problem smo napravili sami sebi što smo pratili i jurili za novim mašinama, skupim, velikim, teškim, koji daju lagodnost u radu, ali je pitanje koliko naša proizvodnja može da trpi. Mnogo ljudi je sada u problemu ako uzmemo u obzir prošlu godinu, gde nam je rod bio solidan skoro u svim kulturama, al su cene toliko drastično pale, da smo mi svi gubitaši, da nismo zaradili u toj našoj proizvodnji ništa.

Poljoprivreda je grana koja akumulira kapital. Ovde se ulaže u proizvodnju. To traje kroz periode i mi moramo imati neke zalihe da tako dugačku proizvodnju isfinansiramo“

Ipak, bez obzira na mnogobrojne probleme na koje svake godine nailaze, većina poljoprivrednika će reći da ostaje u ovom poslu iz ljubavi, ali niko nije lud da ide „glavom kroz zid“, kaže naš sagovornik.

Vladimir je studirao Agroekonomiju na Poljoprivrednom fakultetu. Iako je obrazovanje važno, kaže da više znači razmena iskustva sa ljudima iz različitih krajeva zemlje i inostranstva.

PROČITAJTE I...  Ratarska proizvodnja u Omoljici

Opširnije možete pogledati u video prilogu na početku teksta.

Sagovornik: Vladimir Šaša, poljoprivrednik iz Krčedina

Prethodni tekstDobra vest: Konačno krеnuo IZVOZ pšenice prеko lukе Konstanca
Sledeći tekstDa li znate koji je najbolji herbicid za zaštitu kukuruza?

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime