Precizna poljoprivreda pravi uštede

0
237

Precizna poljoprivreda budućnost oranica

Borivoj Nikolin iz Uljme obrađuje oko 800 hektara zemlje, što ga svrstava u jednog od većih ratara u ovom delu Banata. Od kultura na njivama se nalaze soja, suncokret, pšenica, i kukuruz, a kada se steknu uslovi seje se i uljana repica. Problem sa uljanom repicom predstavlja nedostatak vlage u zemljištu i otežano nicanje, pa se ona seje isključivo kada i ako je pogodno vreme za setvu ove kulture. Pšenica je već posejana na preko 150 hektara i sada se nastavlja sa daljim jesenjim merama u polju.

Adama Asorbital 1120x180

I dok većina ratara i dalje sabira gubitke od slabog roda kukuruza, Borivoj Nikolin je imao tu sreću da optimalne količine padavina stignu do njegovih njiva i omoguće kukuruzu da rodi preko 7 tona po hektaru.

Naš sagovornik, kao mladi poljoprivrednik, ima pravo na subvencije od države. Mi smo ga upitali da li ih koristi i koliko su mu značajne u proizvodnji. Rekao nam je da su mu subvencije od velikog značaja i da ih najviše koristi prilikom nabavke nove meahanizacije i pravljenja podnih skladišta.

Galenika Talisman Skaut 1120x85

Repromaterijal poskupio proizvodnju

Ovogodišnja setva, prema rečima našeg sagovornika, bila je skuplja u proseku za oko 15% u odnosu na prošlu godinu. Razlog tome je dobro poznat svima i on leži u poskupljenju repromaterijala. Međutim, savremene tehnologije mogu da pomognu poljoprivrednicima i u teškim godinama poput ove kako bi se bolje vodilo računa o svakom utrošenom dinaru. Naime, ukoliko bi se naši ratari u budućnosti više oslanjali na preciznu poljoprivredu, mogle bi se napraviti značajne uštede. Precizna ili satelitska poljoprivreda predstavlja specifično upravljanje usevima i model na osnovu koga se vrši posmatranje, merenje i reagovanja na spoljašnje i unutrašnje promene useva. Cilj precizne poljoprivrede je da se optimizuje ulaganje sa ciljem da se postigne najveća dobit s obzirom na dostupne resurse tj. novčana sredstva.

PROČITAJTE I...  Cene svinja i bikova u blagom skoku, ali hoće li biti dovoljno hrane?

Agrosaveti precizna poljoprivreda usteda 01

Borivoj je oformio i zadrugu u Uljmi koja broji, za sada, 15 članova. On kaže da zadrugarstvo u Srbiji može da zaživi, ukoliko postoji dobra volja da se ljudi udružuju. On je pokazao na svom primeru da je to moguće. Okupio je komšije i prijatelje i tako udruženi sada na tržištu dobijaju repromaterijal po mnogo povoljnijim cenama.

1120x180px

Borivoj kaže da nastavlja da primenjuje preciznu poljoprivredu u godinama koje dolaze, jer se pokazalo da se veoma tačno mogu meriti prinos, karakteristike terena, sadržaj organskih materija, nivo vlage, azota, i kiselosti zemljišta. Precizna poljoprivreda ide ruku pod ruku sa raznim modernim tehnologijama poput monitora koji se postavljaju na traktore koji poseduju GPS, i pokazuju potencijal prinosa. Pored toga tu su prisutne i nove tehnologije koje dalju tačne informacije ratarima, a koje su od velike koristi prilikom setve, prskanja ili navodnjavanja. Razvijeno je i mnoštvo senzora koji se postavljaju na traktor i mogu da mere količinu vode koja je dostupna biljkama. Prednosti je mnogo, ostaje samo da se primenjuju u praksi.

Prethodni tekstJagnjad skuplja u Novom Sadu, a šilježad u Smederevu
Sledeći tekstSelo za mlade: Kancelariju zamenio imanjem i izdržava petočlanu porodicu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime