Plastenička proizvodnja paprika

0
1969
Agrosaveti - Plastenička proizvodnja paprika 06

Kada je povrtarstvo u Srbiji ove poljoprivredne godine u pitanju, rodovi koje su proizvođači postizali i tek će do kraja godine, potpuno su različiti od kraja do kraja. Negde je suša uzela potpuni danak, neko se dobrom agrotehnikom pripremio za sve što je poljoprivrednike snašlo, a neko je i dalje u pripravnosti od nevremena koja iznenađuju i kada im uopšte nije vreme.

Agil 1120x180

Agrosaveti - Plastenička proizvodnja paprika 05

Kada nevreme uništi plastenik

Takav slučaj je i sa dugogodišnjim poljoprivrednim proizvođačem Jovom Pupovcem iz Slankamena. Iako se decenijama već podjednako predano bavi i voćarstvom i povrtarstvom, neke stvari nažalost kaže, ne prestaju da iznenađuju. Baš poput nevremena koje je ovim krajem protutnjalo početkom septembra i ovom proizvođaču skoro potpuno uništilo jedan od tri plastenika paprike.

Agrosaveti - Plastenička proizvodnja paprika 02

Olujna nevremena, neretko praćena gradom, samo su neki od problema po kojima će sremski povrtari pamtiti ovu godinu. Naš domaćin se povrtarstvom bavi od 1993. godine kada se doselio u u Novi Slankamen i za svoju proizvodnju izabrao je nekoliko povrtarskih kultura, mežu kojima prednjači paprika. Baš zbog nepredvidivosti klime poslednjih godina, ostao je veran plasteničkoj, a ne proizvodnji na otvorenom.

BioPlug 728x90px

Agrosaveti - Plastenička proizvodnja paprika 04

Dobra godina za plasteničku i proizvodnju na otvorenom

Ovo je bila relativno dobra godina i za papriku iz plastenika i za otvorenu proizvodnju, imali smo prilike i sami da se uverimo. Ovog povrća stoga neće manjkati na tržištu. Stoga je neretko i problematika manjih proizvođača poput Jove, izboriti se za svoje mesto i svoje kupce.

PROČITAJTE I...  Ratari ostaju bez zemlje

Agrosaveti - Plastenička proizvodnja paprika 07

A sa aspekta našeg domaćina, ovo nije bila loša godina za plasteničku papriku i pored svega što se dešavalo od početka. I u ovoj godini očekuje prinose od oko 3 do 4 kilograma po biljci.

Orius 1120x1080

Agrosaveti - Plastenička proizvodnja paprika 03

Planovi

Tokom godina, Jovo Pupovac uspeo je da rame uz rame sa svojom suprugom, iznese povrtarsku proizvodnju svake sezone. Sa problematikom koja muči i ostale poljoprivrednike kaže, u hodu je naučio da se nosi i da ne ide nikada na uštrb kvaliteta svojih proizvoda. Ipak, godine u poljoprivredi znaju da u nekom momentu počnu uzimati svoj danak, te će početi da smanjuje proizvodnju usled nedostatka radne snage.

Agrosaveti - Plastenička proizvodnja paprika 01

To međutim neće biti i sa voćarskom proizvodnjom našeg domaćina. U voćnjacima jabuka namerava da potpuno i ostari i uživa, ali to je već lepa priča za jednu od naših narednih emisija.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstDržava nema sluha za domaće rase goveda
Sledeći tekstNedostatak sena ugrožava stoku na Pešteru

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime