Država nema sluha za domaće rase goveda

0
603
Agrosaveti - Problem umatičenja 01

U planinskim uslovima opstaje jedino domaće „šareno govedo“, koje stočari ne mogu umatičiti i time dobiti pravo na subvencije. Oni mole državu da ima sluha i za domaće rase goveda.

Spyrale Adama 1120x1080

Stočari podno Suve planine, iako uporno čuvaju stočni fond od 300 grla u siromašnoj opštini Gadžin Han, za državu su nevidljivi. Naime, u planinskim uslovima opstaje jedino domaće „šareno govedo“, koje ne mogu umatičiti i time dobiti pravo na subvencije, koje se kreću i do 25.000 dinara po grlu.

U lokalnoj samoupravi ističu da su u nekoliko navrata pokušali da intervenišu kod nadležnih, ali da su uslovi za subvencije propisani na državnom nivou i da se ne mogu menjati u skladu sa potrebama lokalnih stočara.

LIBRETO 1120x180

Nikola Manojlović, iz Malog Krčimira, rešio je da nastavi porodičnu tradiciju i ostane na selu, da se bavi stočarstvom. Kaže da se na obroncima planine gaje najkvalitetnija grla stoke, jer životinje slobodno pasu tokom čitave godine. Takvo meso cenjeno je kod prerađivača mesa, pa je suvoplaninsko govedo poznati sastojak leskovačkog roštiljskog mesa.

PROČITAJTE I...  Farma koza Vujanić iz Vrbasa: Cilj je preraditi mleko

Ministarstvo poljoprivrede neumoljivo

„Teško je nekome u Ministarstvu poljoprivrede objasniti da i kad bi uvezli i kupili simentalke, ne bi bilo velike koristi, jer one ne bi opstale u planini. Godinama se čuva ova domaća sorta, i to isključivo za meso. Kažu mi da prodam mojih 30 grla i kupim umatičena. Ne razumem zašto je problem da imamo rasu krave kojoj znamo ćud“ – pita se ovaj mladi stočar, koji je spreman da uloži u nove staje, ali se boji da neće uspeti da se izbori sa “državnom administracijom”.

„Nekada se gajilo na hiljadu ovaca u našim krajevima, a sada nas desetak najupornijih sa teritorije Gadžinog Hana i Bele Palanke čuvamo krave, da ne bi ovaj kraj potpuno opusteo. Imam 20 krava i 15 teladi, a moglo bi se na ovim proplancima 10 puta više gajiti, samo kad bi neko za nas imao sluha“ – kaže stočar Ljubiša Petković, i dodaje da nemaju ni organizovan otkup, već zavise od okolnih prerađivača mesa.

U lokalnoj samoupravi ističu da su u više navrata pokušali da pomognu stočarima, ali da je država neumoljiva, jer subvencioniše samo umatičena stada.

PROČITAJTE I...  Rezervat prirode Zasavica

Izvor: Agronews, Novosti

Prethodni tekst“Evropski Amazon” korak bliže realizaciji
Sledeći tekstPlastenička proizvodnja paprika

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime