Nedostatak sena ugrožava stoku na Pešteru

0
963
Agrosaveti - Nedostatak sena na Pešteru 01

Od početka juna nije prošao ni dan a da na Pešteru, najpoznatijem stočarskom kraju u Srbiji, nije padala kiša. Bilo je i dana kada se na ovdašnje pašnjake i livade, kao iz kabla, spuštalo i po 50 ili 60 litara vode po kvadratnom metru. Padao je i grad, koji je potpuno uništio još nepožnjevenu pšenicu i povrtnjake.

Adama Maganic 1120x180

Ogromne padavine prouzrokovale nedostatak sena

Ogromne padavine nisu dozvolile uslove za početak kosidbe, a i ono što je pokošeno odavno je istrulilo. Stočari su očajni, leto prolazi, bliži se jesen, a na celom Pešteru, gde se uzgaja oko 60.000 ovaca i 50.000 grla krupne stoke, još nije pokošena ni bala sena.

„Pre nekoliko godina imali smo strašnu sušu, ali je ovo mnogo gore, ne pamtim ni približno ovoliko kiše u junu i julu. Stadima preti katastrofa“ – žali se Enver Dacić, ugledni stočar iz Karajukića Bunara kod Sjenice.

Web baner Sekator Bayer 1120x180 V01

Smanjenje broja stoke

Dacić dodaje da njegova šira porodica gaji oko 600 ovaca i 50 grla krupne stoke i da im je za zimu potrebno oko 10.000 bala sena, a oni još nemaju nijednu. Avgust je na pragu, ako ne bude sunca i produženog leta, a u septembru zahladni, što na ćudljivom Pešteru ne bi bilo nikakvo iznenađenje, većina stoke moraće silom prilika „pod nož“ ili budzašto nakupcima, dodaje domaćin iz Karakujića Bunara.

PROČITAJTE I...  Za dobar kvalitet mleka najbitnija tri uslova

Agrosaveti - Nedostatak sena na Pešteru 02

„Ovo je ozbiljan udarac stočarstvu na Pešteru, ali i šire. Od prošle godine nije ostalo ništa sena, čak i da u avgustu bude kosidbe, prinos će biti desetkovan. Nevolja je i što nećemo imati gde da ga kupimo, jer kiša danima lije u celoj Srbiji“ – ističe Fehim Kurtović, predsednik Udruženja farmera sa Donjeg Peštera. „Država ne bi smela da ostavi stočare na cedilu, valjalo bi im pomoći. Ako pomoć izostane, bojim se, ostaćemo bez polovine stočnog fonda.“

galenika Plavo ulje 1120x180

Kurtović naglašava da bi, poučeni ovogodišnjim lošim iskustvom, stočari na Pešteru trebalo da nabavljaju opremu za baliranje sirovog, tek pokošenog sena. Mali broj domaćina koji ima ovu opremu već se obebedio za zimu, a ostali pogleduju u nebo, mole se bogu da konačno, bar desetak dana, ugreje sunce, kako bi se spasavalo što se još spasti može.

Tri puta više padavina

Za dvadesetak dana jula na Pešteru je palo 360 litara vode po kvadratnom metru, a na nekim delovima visoravni i 400-500 litara. Ovakav letnji „potop“ ne pamte ni najstariji žitelji nepredvidive visoravni.

Adama Forapro 1120x180

Za samo dvadesetak minuta, 12. i 22. jula, palo je 40, odnosno 45 litara vode po kvadratnom metru. Meteorolozi kažu da je vode bilo tri puta više nego ranijih godina.

PROČITAJTE I...  Nove odredbe EU o upotrebi antibiotika u veterini

Izvor: Agronews

BioPlug 728x90px
Prethodni tekstPlastenička proizvodnja paprika
Sledeći tekstEU: Sankcije zbog pritiska na proizvođače hrane

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime