Proizvodnja luka i ratarstvo u Silbašu

0
891
Agrosaveti---proizvodnja-luka---Silbas---03

Porodica Denić iz Silbaša obrađuje 100-ak jutara zemlje, a u setvenoj strukturi se ove godine nalazi pšenica, kukuruz, soja, industrijska paprika, a prisutna je i proizvodnja luka. Parcele smo obišli sa Radovanom koji kaže da je situacija u ataru za sada zadovoljavajuća, a čim se zemlja malo prosuši kreću sa vađenjem luka.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

“Godinama unazad proizvodnja luka nam je na od 3 do 5-6 hektara. To su neke maksimalne površine. Radimo jesenji, imali smo prošle godine i prolećni, ali sad ga nismo radili. Sad evo čekamo da se vreme malo prolepša pada vadimo luk. Problema je bilo ove godine na početku proleća sa sušom, ali navodnjavali smo. Stavka navodnjavanja se mora uvek uračunati u proizvodnju, bez toga se danas ne može. Uticaće to na kalkulacije apsolutno, ali opet kažem, bez navodnjavanja se ne radi ništa.” – kaže nam Radovan.

CENA JOŠ UVEK NEPOZNATA

Cenu još uvek ne znaju. Prošle godine je bilo solidno, iako je dosta luka propalo zbog obilnih kiša. Uprkos svemu tome, kaže Radovan da je daleko lakše proizvesti nego prodati. Ove godine očekuje oko 70 tona po hektaru.

Magnetic 1120x185px

Agrosaveti---proizvodnja-luka---Silbas---02

“Mislim da će ove godine biti dobar kvalitet luka, a prinos, pa očekujem oko četiri vagona po jutru, to će biti ok. Ne radi se o nekoj ugovorenoj proizvodnji, prodajemo na slobodno, nakupcima itd. Kupci svake godine imaju neke prohteve, mada kada luka nema, nisu toliko zahtevni, ali kada ga ima onda čas traže sitniji, čas krupniji, ali proda se nekako.” – dodaje naš domaćin.

PROČITAJTE I...  Varga: Bez azotnih đubriva, pšenica će biti trava

PŠENICA JEFTINA

Proizvodnja luka traži i pšenicu. Kada ovršu, na toj parceli u avgustu seju crni luk. Pšenica za sada izgleda dobro, a čak je i ona u jednom trenutku navodnjavana.

ExelGrow Adama 1120x180

“Pšenica za sada izgleda dobro. Na počtku je bilo problema, suša je bila evidentna, a ja to nisam mogao gledati. Pošto mi je proizvodnja luka preko puta, malo sam i pšenici dao vode. Radio sam tri tretmana protiv bolesti, full agrotehnika, prihrana… Sad koliko to sve ima smisla, zavisiće od cene. Mislim da ne sme biti ispod 20 dinara.” – smatra Radovan.

LEPŠA PRIČA U PROIZVODNJI ZAČINSKE PAPRIKE

Imaju naši domaćini dugu tradiciju i u proizvodnji začinske paprike. Reč je o ugovorenoj proizvodnji, a ove godine je paprika posejana na 8 jutara. Hladne noći su je malo usporile, te je u odnosu na prošli jun, duplo manja, kaže Radovan.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Agrosaveti---proizvodnja-luka---paprika---Silbas---04

“Paprika za sada izgleda solidno, ali joj treba sunca. Ove hladne noći su je malo zaustavile. Sad sledi okopavanje, špartanje, da malo razbijemo ovu koru. A moraću je i prihraniti kako bi malo živnula.” – kaže Radovan.

PROČITAJTE I...  Najlepša je moja njiva - Ratarstvo

U odnosu na prošlogodišnju proizvodnju, ove godine Denići su povećali površine pod paprikom. Kada se osvrnemo na lanjsku cenu, Radovan kaže da je ona bila zadovoljavajuća.

Duplex pro galenika 1120x85px repa bez psenice

“Prošle godine je cena bila nešto malo ispod 50 dinara. Posle se ta cena i korigovala malo na gore, falilo je paprike pa zato. To je zadovoljavajuća cena za koju smo se borili.” – dodaje naš sagovornik.

Ne treba očekivati neke rekordne prinose ove godine, ali sa desetak tona, Radovan će biti zadovoljan. Prošle godine su se borili i sa najezdom smrdibuba koje su ostavile značajne štete na plodovima, pa se nadaju da ih ove godine neće biti u toj meri. Radovan nastavlja da ulaže u poljoprivredu, rešen je time da se bavi. U svemu tome je od malih nogu, zavoleo je zemlju i mehanizaciju, te će tim putem i nastaviti.

Spyrale Adama 1120x1080

Prethodni tekstBerba višanja počinje, a cena se nagađa
Sledeći tekstBliži s žetva uljane repice, prinos prosečan

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime