Zatvaranje pijaca – direktan udar na povrtare

0
207
Agrosaveti---pijaca - zelena-salata---03

Nekoliko dana od proglašenja vanrednog stanja u Srbiji, doneta je i odluka o zatvaranju pijaca u većim gradovima, kao što su to Beograd, Niš, Novi Sad. Taj primer su zatim sledili i manji gradovi, te su pijace u većini naselja zatvorene. Takva odluka zadala je ozbiljan udarac malim i srednjim proizvođačima povrća koji su bukvalno izgubili tržište, ističe predsednik Udruženja povrtara Glogonj, Danail Vučkovski.

TRIMAxX-Vertigo-1120x180 (1)

“Pijaca je naše glavno tržište i njihovo zatvaranje je nama stvorilo nerešiv problem. Povrće koje je dospelo sada u plastenicima: zelena salata, mladi luk, rotkvice, mi sada nemao kome da prodamo. Tu su ulaganja višestruko veća, jer se radi o proizvodnji u zatvorenom. Stvoriće se veliki viškovi, a ulaganja su znatna, te sada ne znamo kako ćemo taj gubitak nadoknaditi.” – ističe Vučkovski.

Fitofert kukuruz 980x250px

Nakon zime, ovo prvo, mlado povrće povrtarima donosi i neke prve novce koje oni ulažu u dalju proizvodnju. Te će biti teško bez toga nastaviti sa radom, dodaje Vučkovski. On smatra da je zatvaranje pijaca bilo nepotrebno, jer ljudi sada kupuju isključivo u marketima.

TRIMAxX-Vertigo-1120x180

“Nisam stručnjak za to, ali mislim da je bilo bezbednije kupovati na pijacama, nego u marketima. Pijaca je na otvorenom, tezga stvara tu neophodnu razdaljinu između kupca i prodavca, te mislim da ih nisu morali zatvoriti.” – dodaje Vučkovski.

PROČITAJTE I...  Plastenička proizvodnja povrća u Boždarevcu

DOSTAVA NA KUĆNU ADRESU

Veliki proizvođači povrća snabdevaju upravo velike lance super marketa, te oni nisu toliko na udaru ovih mera. Direktne štete imaju mali i srednji proizvođači, smatra profesor sa novosadskog Poljoprivrednog fakulteta, Žarko Ilin. Sa druge strane, porodice imaju velike potrebe za povrćem i voćem, posebno tokom ove pandemije kada se i savetuje veći unos vitamina i minerala.

CUSTODIA--1120x180

“Svetska zdravstvena organizacija savetuje da se unose vitamini i minerali. Izračunato je da je na mesečnom nivou za jednu četvoročlanu porodicu potrebno oko 60-70 kilograma povrća i voća. Veliki proizvođači snabdevaju markete, te su marketi izuzetno dobro snabdeveni. Problem imaju mali i srednji proizvođači koji su robu plasirali na pijacama, te su oni na udaru ovih mera. Neki su se organizovali, te kupci kupuju direktno od njih, i to je za svaku pohvalu. Kupovina direktno od proizvođača bi trebalo primenjivati i kada nije vanredno stanje.” – smatra profesor Ilin.

Apeluje se i na društvenim mrežama da se kupuje direktno od proizvođača, ne bi li se na taj način smanjila šteta, međutim, Vučkovski smatra da to nije rešenje.

PROČITAJTE I...  Plastenička proizvodnja povrća u selu Međulužje

“To apsolutno ne može biti rešenje ovog problema, jer su proizvođači na selu, a kupci u gradu. Osim toga, niko od nas nema tako širok asortiman da bi jedna porodica kupila sve što joj je neophodno kod jednog proizvođača.” – dodaje Vučkovski.

Naš sagovornik smatra da je, ako se vanredno stanje oduži, neophodno da se proizvođači organizuju, možda naprave i neku aplikaciju za prodaju, što apsolutno nije jednostavan zadatak, a povećava i same troškove, dodaje Vučkovski.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime