Suzbijanje bolesti, štetočina i korova u usevima pšenice i ječma

0
107
Agrosaveti---Agromarket---psenica---jecam---04

Vreme intenzivnih tretmana useva pšenice i ječma je pred nama, a sve u cilju postizanja dobrog roda i kvaliteta zrna. Svaka nova sezona nam pokazuje koliko je tretman fungicidom značajna mera. Jedne godine imamo veliko smanjenje prinosa zbog rđe, druge to bude rđa i pegavost, a onda nas s vremena na vreme iznenadi godina u kojoj imamo smanjenje prinosa i kvaliteta pšenice zbog Fusariuma. Da bi biljka pšenice dala svoj maksimalni potencijal, mi moramo da sačuvamo tri najvažnija lista, uključujući i zastavičar.

Agrosaveti---Agromarket---psenica---jecam---01

Kada je nova proizvodna sezona pšenice u pitanju, vizuelnim pregledom useva pšenice, stručna služba kompanije Agromarket je još 22. novembra registrovala pojavu rđe na posejanoj pšenici. Prema nekim istraživanjima, u protekle 4 godine najveći procenat simptoma rđe u jesenjem periodu je registrovan upravo krajem prošle godine. To nam ukazuje na dodatni oprez u proizvodnji pšenice do kraja vegetacije, jer smo sa velikim infektivnim potencijalom ušli u ovu godinu. Upravo nam to dokazuje i trenutna situacija useva strnih žita, gde je rđa prisutna na dosta parcela, i to kako na starijem, tako i na mladom lišću. Osim simptoma rđe, prisutna je i pepelnica i pegavost.

Fitofert kukuruz 980x250px

Zaštita pšenice i ječma

Kompanija Agromarket za suzbijanje bolesti lista strnih žita preporučuje dva proverena i izuzetno efikasna preparata. Njihovu pouzdanost i efikasnost dokazuju proizvođači koji ih koriste godinama unazad.

PROČITAJTE I...  Aktuelno - Žetva kukuruza u Srednjem Banatu

Agrosaveti---Agromarket---psenica---jecam---02

 

Preparat Excorta (epoksikonazol 125 g/l) je sistemični fungicid sa protektivnim i kurativnim delovanjem. Dokazao se kao pouzdan partner i nosilac efikasnosti u suzbijanju svih prouzrokovača bolesti lista strnih žita: pepelnica pšenice (Erysiphe graminis), siva pegavosti lista i klasa pšenice (Septoria spp.) i  rđe pšenice (Puccinia spp.). Odlikuju ga najviše ocene efikasnosti u suzbijanju rđe i pegavosti. Kao takav, jedan je od najčešće korišćenih fungicida za zaštitu od bolesti strnih žita. Preporučena količina primene preparata Excorta je 0,7-1 l/ha.

Agrosaveti---Agromarket---psenica---jecam---04

Agrosaveti---Agromarket---psenica---jecam---03Preparat Fluoco (flutriafol 250 g/l) je sistemični fungicid sa protektivnim, kurativnim i eradikativnim delovanjem. Pre svega pouzdan, ali i ekonomičan, preparat Fluoco predstavlja siguran izbor za prvi fungicidni tretman. Takođe predstavlja odličan izbor za međutretman u godinama u kojima postoji potreba za tim “srednjim” tretmanom u zaštiti strnih žita od najznačajnijih bolesti lista. Brzo se usvaja i prodire u sve delove biljke, nezavisno od vremenskih uslova. Štiti u izvesnoj meri i novoizrasle delove. Preporučena količina primene je 0,5 l/ha.

Kompanija Agromarket od ove godine nudi NOVO rešenje za suzbijanje bolesti u strnim žitima. Preparat Olimp (protiokonazol 250 g/l). Više o Olimpu pročitajte OVDE.

Herbicidi

Kada govorimo o primeni preparata za suzbijanje korova u usevima strnih žita, ono što uglavnom izdvaja vrhunske od prosečnih herbicida jeste delovanje na dve korovske vrste: prilepaču (Galium aparine) i palamidu (Cirsium arvense).

PROČITAJTE I...  Dobro stanje ozimih strnih žita u srednjem Banatu

Kao herbicid koji besprekorno rešava palamidu, prilepaču, kao i gorušicu, mišjakinju, štavelj, ambroziju, kamilicu, poponac i druge korove u strnim žitima, izdvojio se Lancelot 450 WG (33 g/ha), koji se primenjuje uz dodatak okvašivača kao što je Imox (0,1%) ili Trend (0,1%). Odlikuje ga velika pokretljivost, zbog čega odlično deluje na korove koji imaju duboko razvijene podzemne organe kao što je palamida, jer se preparat spušta u rizome i potpuno ih uništava, što se može najbolje uočiti sledeće vegetacione sezone kada se primeti da palamida nije više prisutna u narednom usevu.

Ovaj preparat se, takođe, od drugih izdvaja po tome što poseduje vrlo dobru aktivnost i pri nižim temperaturama, čak i do 5̊C, tako da možemo da očekujemo odličnu efikasnost i u slučaju hladnijeg perioda u vreme primene preparata. Preparat Lancelot 450 WG je dobro rešenje kada se pšenica kombinuje u plodoredu sa uljanom repicom, jer nema ograničenja, odnosno ne smeta narednom usevu uljane repice za razliku od nekih drugih preparata koji u pojedinim godinama mogu loše delovati na uljanu repicu.

Cikade

Osim bolesti pšenice, koje se javljaju svake godine u manjoj ili većoj meri, i korova koji se svakako suzbijaju, ono što je nova i veoma ozbiljna pretnja po usev pšenice jesu cikade i na njih bi u budućnosti definitivno trebalo obratiti više pažnje. Cikade prenose virus patuljavosti pšenice, koji može dovesti čak i do potpunog izostanka klasanja. U našim uslovima mogu biti prisutne od februara do decembra.

PROČITAJTE I...  Pšenica - zaštita od bolesti i korova

Da bi sačuvali pšenicu od zaraza mi moramo da pratimo cikade i da presečemo i smanjimo njihovu brojnost. Na putu do toga, ima više mera o kojima treba da vodimo računa, ali ono što je najvažnije sada u ovom trenutku, kada razmišljamo o prvom tretmanu u pšenici, jeste to da obiđemo naše parcele i utvrdimo da li su cikade prisutne. Osim primarnih infekcija u jesen, mogu postojati i sekundarne infekcije pšenice cikadama, i to upravo sada, u proleće. Ukoliko se na pšenici utvrdi prisustvo cikada, uz redovan herbicidni i prvi fungicidni tretman, kompanija Agromarket za tu namenu preporučuje neki od insekticida:

Mi ćemo nastaviti da pratimo kretanje cikada i da vam dajemo preporuke o aktivnosti ovog vektora virusa. O štetama koje one mogu da prouzrokuju više pročitajte OVDE .

dipl. inž. Danijela Radujkov

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime