Grinje veliki problem ove godine

0
1821
Agrosaveti---grinje---02

Ova proizvodna sezona je praćena intenzivnom pojavom grinje na svim biljnim vrstama: povrću, voću i cveću. Postoje različiti preparati protiv grinja, mahom veoma efikasni. Vremenski uslovi koji prate ovu godinu pogoduju razvoju grinja, te mnogi poljoprivredni proizvođači prijavljuju njeno prisustvo. Suština u suzbijanju grinja jeste stručni nadzor i blagovremeno reagovanje.

Spyrale Adama 1120x1080

Pri nepovoljnim klimatskim uslovima grinje se sakupljaju u kolonije na zaklonjenim mestima u zaštićenom prostoru gde prezimljavaju, kao i na biljnim ostacima kako gajenih tako i korovskih biljaka. Sa porastom temperature prelaze na zemljište gde počinju sa ishranom i polaganjem jaja.

Kako je za Agrosavete rekao dipl. ing. fitomedicine Dejan Čorogar, tokom ove proizvodne sezone prisustvo grinja kako na otvorenom, tako i u plastenicima, je veoma primetno, a najvažnije je reagovati na vreme, sa adekvatnim preparatima protiv grinja.

LIBRETO 1120x180

Agrosaveti---grinje---03

“Grinje se javljaju u rano proleće i u zavisnosti od vremenskih uslova imaju nekoliko generacija. Ove godine su one prilično aktivne. Rano su krenule na ružama, na paprikama, paradajzu, a nalazio sam ih i na voću, na kruškama recimo. Grinje prave velike štete, posebno ako pređu onaj kritičan prag, kada se ne reaguje na vreme. One se nalaze na naličju lista, hrane se biljnim sokovima, tada list menja boju, od žute do tamno braon, a na kraju se osuši i otpadne. Ljudi grinje mešaju sa plamenjačom, e zato je potrebna preciznija analiza, kako bi se uradio adekvatan tretman.” – ističe Čorogar.

PROČITAJTE I...  Kako se gaji RADIČ, biljka prepuna vitamina i minerala

ZNAČAJ MIKROSKOPSKE ANALIZE LISTOVA

Na žalost, mali broj poljoprivrednih apoteka izdaje preporuke za tretman na osnovu precizne mikroskopske analize, ističe Čorogar.

“Npr. grinje se ne vide golim okom, te ja precizno pod mikroskopom koji uvećava 1000 puta, mogu jasno i precizno da zaključim o čemu se radi, o kakvoj štetočini. Osim toga, veoma je važno da vidite da li na listu ima i jaja, a to pod mikroskopom jasno vidite. To je značajno, jer samo na osnovu toga možete da preporučite insekticid, odnosno akaricid, jer neki suzbijaju samo žive grinje, a neki drugi i jaja.” – ističe naš sagovornik.

Vrlo brzo nakon adekvatnog i blagovremenog tretmana, biljke vidno živnu, vrati im se zelena boja te one nastavljaju vegetaciju.

Agrosaveti---grinje---04

 

MANJAK STRUČNJAKA U POLJOPRIVREDNIM APOTEKAMA

Iako po zakonu svaka poljoprivredna apoteka mora imati zaposlenog zaštitara, često se dešava da je to pokriveno samo papirološki, a da u apoteci radi neko kome to nije struka.

“Osim toga, bez iskustva u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, teško da možete biti dobar apotekar. Morate znati problematiku na svim vrtama bilja, da biste mogli da prodajete. Tu se javlja još jedan problem, jer mladi zaštitari nemaju gde da uče. Praksa im je slaba, a retko ko hoće da zaposli pripravnike, kako bi oni stekli neophodno iskustvo u proizvodnji, na terenu. Nekada je to bilo drugačije. Nema stručnjaka bez gumenih čizama.” – ističe Čorogar.

PROČITAJTE I...  Tržište za organsko povrće postij

Iz tog razloga valja oprezno prihvatati preporuke koje dobijate od strane prodavaca hemijskih poljoprivrednih proizvoda.

Prethodni tekstKWS hibridi uljane repice
Sledeći tekstLoša sezona za bostan u Mačvi

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime