Najbolje vino Balkana dolazi iz Srema

0
358
Agrosaveti---Proizvodnja-vina---Gradina---05

Staze Sremskih Karlovaca su veoma dobro utabane koracima ljubitelja vina. Predstavljaju jednu od najpoznatijih vinskih ruta Srbije, a baš na jednom takvom drumu koji vodi prema dobro poznatom Stražilovu, nalazi se i vinarija Veritas osnovana 2011. godine. A u njoj ćete moći probati najbolje vino Balkana 2020. godine. Njen domaćin, gospodin Slobodan, skromno, ali punog srca komentariše nagradu koju su osvojili prošle nedelje.

Adama Maganic 1120x180

“Mi od samog početka ne idemo na količinu, već na kvalitet. Samim tim obraćajući pažnju upravo na to, došli smo do toga da su naša vina zaista vrhunskog kvaliteta. Mi učestvujemo na različitim takmičenjima, domaćim i svetskim ocenjivačkim takmičenjima. Ono što je najsvežije jeste da smo osvojili duplo zlato na balkanskom takmičenju, zlatnu medalju u Beču i srebrnu u Londonu na dekanteru, a to se ne dobija tako lako.” – kaže naš domaćin, Slobodan, vlasnik vinarije Veritas.

Ono što je zanimljivo, jeste to što je njihovo vino kao najbolje ocenjeno iz berbe 2012. godine. Tada su mnogi rekli da je to možda “početnička sreća”. Sada su naši domaćini dokazali da je “in vino veritas”, i to baš u njihovom kaberneu.

MPS baneri II

“Kod ovog našeg vina koje je dobilo te nagrade, bitna je bila godina. To naše vino koje se prodaje pod brendom Momentum, je iz berbe 2012. godine takođe dobilo nagradu, pa se takva godina evo ponovila tek za pet godina, dakle 2017. godine.  Naravno, osim što je takva godina bila, obratili smo pažnju i na sve ostalo. Ono je odležalo dve godine u hrastovim buradima, u jednoj kombinaciji mađarskog, američkog i domaćeg hrasta.” – pojašnjava nam naš domaćin.

PROČITAJTE I...  Upotreba bentonita za bistrenje vina – da ili ne?

Agrosaveti---Vina---Lopusnik---vinograd---02

GODINA 2020. LOŠIJA ZA BELA GROŽĐA

Naši domaćini pod vinogradima imaju tri hektara, a cilj im je da proizvedu visokokvalitetna vina od sopstvenog grožđa. Godišnje se u ovoj vinariji napravi od 12-15 hiljada litara vina, a kroz razgovor smo se dotakli i ove 2020. godine koju Slobodan ocenjuje kao izazovnu, ali prosečnu.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Nepovoljne vremenske prilike su se najviše odrazile na bela grožđa, dodaje naš domaćin, te berba 2020. neće biti upamćena kao posebno kvalitetna.

“To već znamo, jer smo završili berbu tog grožđa. Zbog kiša, grožđe je dosta vode povuklo, a čim ima više tečnosti, razvodnjeni budu ostali sadržaji koji ne budu toliko koncentrovani. Inače što se prinosa tiče ove godine oni su ok, ali mi inače redukujemo naše prinose na oko 8 tona po hektaru, jer imamo oznaku geografskog porekla. Članovi smo udruženja Srem-Fruška gora koje je tu oznaku i radilo nekoliko godina. Evo od ove godine je to konačno zaživelo, ovo nam je prva berba pod tom oznakom.” – kaže Slobodan.

Duplex PRO banner 1120x180 Galenika

Agrosaveti - Vinski viteški red 05

ZNAČAJ OZNAKE O GEOGRAFSKOM POREKLU

Puno je to obaveza za samog proizvođača, ali gledano iz ugla kupaca, reč je o sigurnosti u ono što je spakovano u samu flašu, jer ako želite vino sa Fruške Gore, onda pomoću oznake o geografskom poreklu možete biti sigurni da ste dobili ono što ste tražili.

PROČITAJTE I...  Spoj umetnosti i vina u Sremskim Karlovcima

“Sve značajnije zemlje koje se bave vinogradarstvom su odavno uvele oznaku geografskog porekla. Sada postoje jasna pravila igre i kod nas. Cilj je da se zaštiti grožđe i vino sa ovog područja, da bude nešto specifično i da se kvalitet kontroliše, ograničavaju se prinosi, ali time dobijamo kvalitet. Dakle, to je važno i zbog kupaca, a i zbog nas. Nama donosi prepoznatljivost, a kupcima sigurnost.” – objašnjava Slobodan.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Razgovarali smo i generalno o vinima koja se prave u podrumima širom Srbije, a koja naši domaćini ocenjuju kao veoma dobra. Danas se retko gde može probati loše vino, a posebno ističu Sremske Karlovce, te ne kriju ponos kada čuju da je upravo neko karlovačko vino prikupilo najviše bodova na svetskim takmičenjima. To je samo dokaz da je ovaj potez Srema bogomdan za proizvodnju grožđa.

Prethodni tekstOsnovano udruženje odgajivača ovaca Srbije
Sledeći tekstKošnice napunjene pur penom. Pčele uginule

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime