Osnovano udruženje odgajivača ovaca Srbije

1
1522
Agrosaveti---romanovska-ovca---02

CILJ REALNIJA CENA JAGNJADI

Već dugi niz godina, otkada je ovčarstvo u Srbiji doživelo jednu vrstu ekspanzije, postoji potreba za ozbiljnijim udruživanjem ovčara kako bi ojačali svoju poziciju u domaćem agraru, te je baš iz tih razloga grupa ovčara ove jeseni osnovala Udruženje odgajivača ovaca Srbije. Kako je za našu emisiju rekao član Upravnog odbora tog udruženja, Vladimir Šušić, cilj im je prvenstveno da se izbora za adekvatniju i stabilniju cenu jagnjadi.

Adama Maganic 1120x180

“Ove godine, kažu izazvano koronom, pojavio se veliki problem drastičnog umanjenja cene jagnjadi. Ja i većina kolega u Udruženju, smatramo da je to umanjenje izazvano ipak veštački, jer mi imamo oborenu cenu jagnjadi za 100 dinara, a jagnjetina u mesarama, pečenjarama je zadržala istu cenu, onda vam je sve jasno. Mi ovde u Vojvodini imamo jednog izvoznika koji nije želeo da obara cenu, pa je i on došao u problem sa našim klaničarima. To je sve izazvalo neke reakcije nas ovčara, pa smo se okupili i osnovali Udruženje odgajivača ovaca Srbije.” – kaže Šošić.

PROČITAJTE I...  Prodaja stoke ide otežano

Agrosaveti---ovcarska-zadruga---farma-ovaca---03

PAD CENE JAGNJADI VEŠTAČKI IZAZVAN

Odziv ovčara je veoma dobar, dodaje naš sagovrnik, te se nadaju da će okupiti jedan zavidan broj ovčara iz čitave Srbije kako bi bili što glasniji i ujedinjeniji prilikom iznalaženja rešenja za njihove probleme. Trenutno zbijaju redove i prebrojavaju se kako bi oformili bazu podataka koja će im biti reper za pronalaženja tržišta.

Web baner Sekator Bayer 1120x180 V01

“Trenutno je u izradi jedna baza podataka kako bismo imali jednu evidenciju koliko nas ima i koliko možemo da proizvedemo jagnjadi i vune. Kako bismo mogli da obavimo konkretne razgovore sa otkupljivačima.” – dodaje naš sagovornik.

Realna cena jagnjadi koju priželjkuju odgajivači jeste 300 dinara, ističe Šušić.

galenika Plavo ulje 1120x180

“To je neka realna cena, naravno uz podsticaj od 2000 dinara koji daje država. A ovo što su nam nudili ispod 200 dinara, čak 170-180 dinara, to je priznaćete, užasno. To nije fer. Mi smo u istom lancu sa njima, jer ako nema proizvođača, nema ni klaničara. Ali oni to neće da shvate, gledaju isključivo svoj trenutni interes.” – ističe naš sagovornik

PROČITAJTE I...  Niska otkupna cena jagnjadi

Agrosaveti---ovce---Il-de-frans---Beska---02

AKO NEĆE DOMAĆI KLANIČARI, IMA KO HOĆE

Jagnje nije traktor da ga možete prakirati u garažu i čekati sezonu, ističe naš sagovornik. Životinja raste, troši hranu, veterinarske usluge i vrlo brzo prerasta kilažu. Onda ga više niko ne želi, ili mu cena biva još niža, dodaje Šušić. Ono što žele članovi Udruženja jeste realna cena, tržište zapravo. Ako domaći klaničari nisu zainteresovani, bolju poziciju potražiće u izvozu.

Adama Forapro 1120x180

“Zašto da ne? Ako naši domaći klaničari nisu zainteresovani da napravimo jednu realnu cenu, cenu koja zadovoljava sve u lancu, zašto bismo se mi onda obazirali na tu priču, tražićemo sebi spas preko.” – naglašava Šušić.

Osim cene, Udruženje odgajivača ovaca Srbije boriće se i za pojednostavljenu papirologiju koja im sada oduzima puno vremena i energije. Ona se odnosi na Upravu za agrarna plaćanja gde često dolazi do zastoja, odbijanja itd. Zapravo smatraju da im samo jedinstvo može doneti rešavanje niza problema koji trenutno prate domaće ovčarstvo.

BioPlug 728x90px
Prethodni tekstBerba jabuke u Bačkoj Palanci – godina zadovoljavajuća
Sledeći tekstNajbolje vino Balkana dolazi iz Srema

1 KOMENTAR

  1. Naravno da nije fer ova sadasnja cena a i nema kupaca.
    Sto je meni jos bolnije je to sto cuvamo ovce a subvencije ni za 2019.god.bar kod nas nije bilo a treba te ovce i jagnjad necim i hraniti i leciti…

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime