Vreme je za prvi fungicidni tretman u ozimom ječmu

0
2052
Agrosaveti - Adama - Mrezasta Pegavost Jecam 02

Poljoprivredni proizvođači,  koji nisu obišli i pregledali svoje useve ječma, radi utvrđivanja zdravstvenog stanja useva tj. nivoa zaraze patogenima lista, trebalo bi što pre to da obave, sa ciljem pravovremenog izvođenja prvog fungicidnog tretmana.

Spyrale Adama 1120x1080

Nivo zaraze useva ječma, prouzrokovačima bolesti lista je različit u zavisnosti od sortimenta, rokova setve, gustine useva i preduseva. U najvećem procentu na svim terenima prisutna je mrežasta pegavost ječma (Pyrenophora teres) i pepelnica (Eysiphae graminis), dok je u daleko manjem procentu i na pojedinim terenima registrovana  sočivasta pegavost ječma (Rhynchosporium secalis) i ramulariozna pegavost ječma (Ramularia collo-sygni).

Na pojedinim parcelama, u usevima ječma, postignut je epidemijski prag štetnosti  (simptomi pegavosti lista ječma prisutni su  na više od 10% biljaka u fazi prvog kolenca ječma). U ovim usevima potrebno je obaviti fungicidni tretman, čim vremenski uslovi dozvole ulazak u parcelu. Odabrani  preparat, treba da  pokriva sve navedene i prisutne bolesti u ječmu, da ima širinu u delovanju.

PROČITAJTE I...  Efikasno suzbijanje korova u soji - Saltus

Pravi izbor je Adamin dvokomponentni sistemični fungicid Bumper P,  provereno i potvrđeno rešenje  u suzbijanju svih ekonomski značajnih bolesti u ječmu. Kombinacijom aktivnih materija prohloraz i propikonazol koje se odlično dopunjuju, pokriva čitav spektar bolesti sam i obezbeđuje sigurnu zaštitu ječma. Bumper P se odlikuje i boljim delovanjem na nižim temperaturama u odnosu na druge preparate iz grupe triazola i strobilurina. Ovu prednost mu obezbeđuje aktivna materija prohloraz.

Zato proizvođači, neka vaš izbor bude kompletno rešenje za sve bolesti lista u usevu ječma, Bumper P u dozi 0,8 – 1 l/ha.

Prethodni tekstObjavljen novi konkurs za IPARD sredstva
Sledeći tekstProizvodnja lešnika u Čurugu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime