Proizvodnja matičnjaka u Bogatiću

0
358
Agrosaveti---proizvodnja-maticnjaka---Bogatic---03

U Bogatiću smo zajedno sa Mladim ekolozima iz Šapca, Poljoprivrednom stručnom službom i naravno našim domaćinom, Slavišom Milankovićem, obišli njegove parcele. Kosidba matičnjaka je po drugi put ove godine. Slaviša se inače bavi proizvodnjom belog sleza, a ovo mu je prva proizvodna godina kada je matičnjak u pitanju.

Naš domaćin je za sada veoma zadovoljan što se matičnjaka tiče, te će na proleće proširiti površine pod ovom lekovitom biljkom.

Vertigo-JESENJE-PLAVO-PRSKANJE-1120x180

Sa druge strane, paradoksalno je ne zalivati parcele, bar ovde u Mačvi, jer se voda nalazi na svega 4-5 metara dubine, dodaje Slaviša. Inače, naš sagovornik je veoma zadovoljan postignutim rezultatima i bez zalivanja.

Web-baner-Dekalb-Vertigo-1120x180-V01

Agrosaveti---proizvodnja-maticnjaka---Bogatic---01

Slaviša kaže da je najbolja rotaciona kosačica, zatim pokošenu herbu nosi na sušenje, a zatim je pakuje u džakove, tada je spremna za prodaju.

Slaviša ističe da sa plasmanom nikada nije imao problem, te proizvodnju lekovitog bilja ocenjuje kao izuzetno perspektivnu.

Biofor baner 728x90

Inače, matičnjak je višegodišnja biljka, a može se eksploatisati od 5-7 godina. Naš domaćin apsolutno ide na proširenje proizvodnje. Za nekih mesec dana čeka ga sejanje u kontejnere, kako bi spremio kvalitetnu rasadu za proleće. To je i najteži deo posla, ističe Slaviša. Za sledeću godinu namerava da rasadi još jedan hektar matičnjaka, što će biti jedna ozbiljna proizvodnja. Pre toga želi da reši navodnjavanje, kako ne bi gledao u nebo i čekao kišu.

PROČITAJTE I...  Nana, kamilica, beli slez – unosan biznis

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime