Blagodeti KANTARIONA

0
341
kantarion
Foto: Wikipedia.org / Autor: fir0002flagstaffotos [at] gmail.comCanon 20D + Tamron 28-75mm f/2.8 - Sopstveno delo, GFDL 1.2, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=496220

Kantarion je od davnina poznat kao prirodni lek i sredstvo za negu kože, a najpoznatije je kantarionovo ulje. Međutim, malo se zna da je ova biljka antidepresiv i antibiotik.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Kantarion ili gospin cvet raste na pašnjacima, livadama, napuštenim njivama, šikarama, proređenim šumama, od brdskog do planinsko regiona. Najviše se sakupljaju i beru cvetovi i listovi jer sadrže najviše lekovitih sastojaka. Cveta od juna do septembra, a cvetovi su žuti, grupisani u šrioke, štitolike cvasti. Može da naraste do 45 cm, a listovi su linearni do jajasi i po obodu savijeni sa mnogo žlezda sa etarskim uljem u vidu prozirnih tačaka po površini.

Lekovita svojstva kantariona

Njegova najpoznatija primena je za negu i lečenje problema sa kožom. Kantarionovo ulje se pravi od svežih cvetova kantariona koji se preliju maslinovim uljem. Ovo ulje se može koristiti za spoljašnju upotrebu, kao i za jelo.  Najviše se upotrebljava za ublažavanje i lečenje opekotina, zarastanje rana, hemoroide i kao antiseptik (za dezinfekciju). Inače štiti i neguje kožu, jer sprečava upalne procese. Posebno je delotvorno za osetljivu, suvu i ispucalu kožu. Treba znati da se ne treba sunčati kada se upotrebljavaju preparati kantariona, jer kod osetljivih osoba može da izazove fotosenzibilizaciju.

Magnetic 1120x185px

Kao i sve lekovite biljke, kantarion ima široku primenu. Obloge od kantariona se koriste za razna boljenja koštano-zglobnog sistema (reumatizam, lumbago, išijas…). Kantarion se koristi i kod grčeva u želucu, bubrežnih bolesti i bolesti jetre. Nalazi primenu u lečenju astme, horničnog kašlja, povišene kiseline u želucu. Kantarion deluje i kod infekcije virusa naročito ponovljenih virusnih infekcija i upala. Vaginalete kantariona se primenjuju kao dezinficijens, jer imaju široko antibakterijsko dejstvo.

PROČITAJTE I...  Divlja šargarepa: Lekovito lišće, a ne koren

Antidepresivno dejstvo kantariona je poznato još od srednjeg veka, a zvanična medicina ga je još ’70-ih godina prošlog veka potvrdila. Kaže se da kantarion koji cveta u sred leta skuplja sunčeve zrake da bi ih ljudima dao za vreme tamnih meseci.

ExelGrow Adama 1120x180

Primenjuje se u obliku: ulja, čaja, kapi, kapsula, tableta. Treba biti oprezan pri korišćenju ove biljke kada se upotrebljavaju lekovi. Na neke deluje tako što smanjuje njihovu dejstvo, a na neke tako što pojačava.

Važna napomena: Primena lekovitih biljaka, lekovitih delova biljaka i lekovitog bilja je informativnog karaktera. Ukoliko imate zdravstvenih problema, obavezno se prvo konsultujte sa svojim lekarom.

Infinito Bayer 1120x180 V01
Prethodni tekstPROVERITE sami KVALITET ZEMLJIŠTA u bašti JEDNOSTAVNO I JEFTINO
Sledeći tekstKiša neće uticati na prinos pšenice, zaštita od insekata prioritet

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime