Ratarska proizvodnja i proizvodnja kasačkih sulki

0
2417
Agrosaveti-Ratarska-proizvodnja-i-proizvodnja-kasačkih-sulki-09.jpg

Kasačke sulke sa bikovačkog salaša na svetskim hipodromima

Spyrale Adama 1120x1080

Nasledna proizvodnja je svojstvena današnjim proizvođačima u Srbiji. Tako je i u subotičkom kraju, na gazdinstvu Ivana Crnjakovića u selu Bikovo. Od kada zna za sebe, kaže na početku našeg razgovora Ivan, u njegovoj porodici se ratarilo i bavilo stočarstvom. Danas se na oko 100 hektara obrađuju standardne ratarske kulture: ječam, pšenica, kukuruz i suncokret. Uspešnost svog gazdinstva, Crnjakovići, otac i sin, vide u tome što su se pored ostalog prilagođavali dinamičnom tržištu, punom izazova, obnavljajući tehnologiju i mehanizaciju.

Mehanizacija je, smatra naš domaćin, bitna ne samo u pogledu trendova koji se od sezone do sezone nameću ratarima već i zbog efikasnije, ekonomičnije i isplativije proizvodnje.

NADZOR 10 WP Galenika Fitofarmacija 1120x180

Osvrćući se na prošlu, izuzetno nepovoljnu godinu za domaće ratare u subotičkom ataru, Ivan napominje da je jedini spas i razumno rešenje navodnjavanje o čemu ,na početku nove proizvodne godine, intenzivno razmišljaju. I sve to iz sopstvenih sredstava. Bez subvencija države ili kredita.

Uz svakodnevni angažman na polju, Ivan nalazi vremena i za svoju veliku ljubav – izrade sulaka za kasačke trke, zanata koji polako odumire. Održava se kvalitetom ali i povoljnom cenom, te su mu klijenti iz Slovenije i Mađarske stalni kupci. Kao istinski zaljubljenik u konjički sport, Ivan je još pre dvadeset godina počeo da se bavi uzgojem konja i od tog hobija ni danas ne odustaje. Danas drži primat u našoj zemlji u izradi kasačkih sulki, a jedini je, kaže, jer ne postoji interesovanje za tim zanatom. Bikovačke sulke, sa imanja Crnjakovića, takmičile su se na brojnim svetskim trkama konja. Zato i ne čudi da su mnogi pehari za prva mesta sa trka stizali na njegov salaš u Bikovu.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

PROČITAJTE I...  Opština Šabac subvencioniše analizu zemljišta i krečni materijal
Prethodni tekstPrvi tretman zaštite pšenice i ječma
Sledeći tekstFarma krava i proizvodnja mleka u selu Crni Kao

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime