Farma krava i proizvodnja mleka u selu Crni Kao

0
2346
Agrosaveti - Farma krava i proizvodnja mleka u selu Crni Kao - 02

Osim po voćarskoj proizvodnji, opština Ražanj može se pohvaliti i zavidnim brojem stočarskih domaćinstava, farmama krava i proizvodnjom mleka. Uglavnom je reč o tradicionalnim i porodičnim proizvodnjama koje se nasleđuju i od kojih naslednici ne odustaju čak ni u teškim vremenima poput današnjih. U selu Crni Kao koje broji oko 130 domaćinstava i oko 370 meštana, nema kuće koja se ne bavi poljoprivredom. A najviše stočarstvom. Takav je slučaj i sa porodicom Golubović. Više od decenije, Venera Golubović i njen suprug, zajedničkim snagama bave se ratarstvom i mlečnim govedarstvom. Ukoliko bi se trebala prepričati porodična proizvodnja od početka, Venera kaže da je sve uvek nekako kretalo od ratarstva. Za potrebe ishrane grla i danas na oko 30 hektara ova porodica gaji neophodne ratarske kulture koje zaokružuju skoro ceo proces ishrane. Tako sami nadziru i organizuju kvalitet i ishrane i mleka koje dobijaju. I pored velike suše, Golubovići se ne mogu požaliti mnogo po pitanju prinosa ove godine.

Spyrale Adama 1120x1080

Agrosaveti - Farma krava i proizvodnja mleka u selu Crni Kao - 06

Kada je stočarstvo u pitanju, od 26 grla, devet je na muži, imaju 7 bikova, 5 junica i ostalo je podmladak. Golubovići drže do toga da zadržavaju svoja grla oteljena na njihovom gazdinstvu i dosta vode računa o kvalitetnoj genetici. To takođe dalje vodi i ka proseku i ceni mleka.

PROČITAJTE I...  Proso, neopravdano zapostavljena žitarica

Sva grla su umatičena na ovoj farmi, ali Golubovići do sada nisu koristili subvencije i podsticaje države. S obzirom na to da mesta ponestaje za smeštaj svih grla koja pristižu, Venera kaže da je došlo vreme da se i o tome razmišlja.

LIBRETO 1120x180

Ove proizvođače međutim u bilo kakvom napredovanju, kao i većinu ostalih govedara u Srbiji, najviše koči cena mleka koja se, kaže Venera, od 2004. godine kada su oni počeli skoro i nije menjala.

Za svoje potrebe naši domaćini bave se i svinjarstvom i koliko god mogu trude se da na svom gazdinstvu proizvedu šta god mogu od onoga čime raspolažu. Kada razmišljaju o budućnosti, Venera kaže da zbog teške situacije u mlečnom govedarstvu razmišljaju o smanjenju broja muznih grla i postepenom prebačaju na tov junadi. Zbog toga teže i novim objektima.

PROČITAJTE I...  Produžen rok za prijave za Meru 1 IPARD III poziva

U selu Crni Kao nema kuće koja se ne bavi poljoprivredom. I svaka će vam reći da nije lako, ali se od nje ne odustaje. Tako i Golubovići neće odustati, ali zajednički, kao i do sada, iznalaziće načine da sačuvaju svoju naslednu proizvodnju, u ovoj ili nekoj drugoj grani stočarstva.

Prethodni tekstRatarska proizvodnja i proizvodnja kasačkih sulki
Sledeći tekstAktivnosti u voćnjacima posle hladnog vremena

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime