JAKA stabljika uz BRZO otpuštanje VLAGE, bitne KARAKTERISTIKE kukuruza

0
198

Mirko Maksimović iz Banatskog Novog Sela obrađuje ukupno 600 hektara zemlje, a od toga mu je 50 odsto pod kukuruzom. Od tih 300 hektara kukuruza na 150 hektara su prošle godine posejali Dekalb kukuruz. U toku žetve smo ga obišli i pitali zašto se odlučio za Dekalb i sa kojim hibridima je najviše zadovoljan.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

„Najviše smo posejali FAO grupu 400, a sejali smo od FAO 350 do FAO 450. Ove godine je kukuruz ima jako stresne uslove od samog početka – od setve. Jako je bilo hladno, a kasnije su nastale tropske temperature. Zbog toga kukuruz, generalno, ove godine ima jako loše prinose, ali se Dekalb izdvojio od svih hibrida koje smo sejali, jer se pokazao kao najstabilniji u proizvodnji i ima najstabilniji prinos“, objašnjava nam Mirko.

Od svih kukuruza, on je izdvojio DKC5830, kao hibrid koji se pokazao bolje od ostalih. „Od Dekalb hibrida ove godine bih izdvojio još DKC5075 i DKC5068, a napominjem za nijansu od njih je bio bolji DKC5830“, navodi Mirko.

PROČITAJTE I...  U Centralnoj Srbiji otpočela berba kukuruza

Karakteristike Dekalb hibrida kukuruza

Što se tiče karakteristika Dekalb hibrida, ono što je važno prvo istaći je snažan korenov sistem i Dekalb Acceleron tehnologiju, odnosno biostimulator B-360 koji daje veću mogućnost korenovom sistemu pri usvajanju vlage i hranljivih materija. Pored toga, ovu tehnologiju čini i hemijska zaštita, tačnije fungicid i insekticid, kao i novo oblaganje semena koje omogućava bolju sipljivost i precizniju setvu.

„Jako bitna karakteristika je tolerantnost stabla na poleganje, odnosno čvrsta stabljika“, navodi Darko Gole ispred kompanije Bayer, što je jako važno s obzirom da se radi na terenima gde duvaju jaki vetrovi i košave.

Tanka šapurina, dobro naliveno i duboko usađeno zrno visokog kvaliteta sa bogatom hektolitarskom masom su karakteristike Dekalb hibrida koje ne treba zanemariti.

„Takođe, jedna od bitnih karakteristika je tolerantnost na fuzarijum, stabilnost tokom same proizvodnje, brzo otpuštanje vlage, sam prinos i na kraju laka vršidba DKC hibrida“, zaključuje Darko.

Kako navodi Mirko, svi hibridi su prošle godine imali problem sa nicanjem zbog hladne zemlje i niskih temperatura. „Dekalb hibrid koji smo posejali u tom periodu bio je najbolji. I, u samom porastu je značilo što je lepo istrpeo te niske temperature. Naredne godine ćemo zadržati iste površine pod Dekalb-om kao i do sada“, zaključuje Mirko.

PROČITAJTE I...  Samo kvalitetno pripremljeno seme ima šanse za zdravu biljku pšenice

Sagovornici:
Mirko Maksimović, ratar iz Banatskog Novog Sela
Darko Gole, Bayer

Kompanija Bayer

Prethodni tekstZELENIM sokom od ŽITARICA izlečili unuka od LEUKEMIJE i sada ga PROIZVODE
Sledeći tekstProizvođači mleka pred bankrotom: Ko skida „kajmak“ sa domaćeg mleka?

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime