ZELENIM sokom od ŽITARICA izlečili unuka od LEUKEMIJE i sada ga PROIZVODE

0
1520

Roland Nemet, iz subotičkog naselja Palić, imao je svega četiri godine, kada su njegovim roditeljima saopštili da boluje od leukemije, i da su mu veoma male šanse da preživi. Usledila je grčevita borba cele porodice, potraga za najboljim lekarima, hemioterapije, nekoliko godina mirnijeg života, ali se rak ponovo vratio. Rolandov deda, Maćaš, nije želeo da izlaže svog unuka mukotrpnim radioterapijama, koje je zvanična medicina predložila, već je pomoć potražio u prirodi. Roland, koji je zahvaljujući dedi, imao normalne tinejdžerske dane, maturu, bavio se sportom, kaže da je njegova porodica potrošila ogromne svote novca na razne čudotvorne napitke, ulje od kanabisa i druge preparate, a ništa od toga mu nije pomoglo.

Adama Asorbital 1120x180

Formula života u soku od žita

Zeleni sok od žita, za koji je Rolandov deda čuo od jednog mađarskog lekara, bio je slamka spasa za njegovo potpuno izlečenje, i, kako se nakon tri meseca konzumacije ispostavilo, formula zdravog života. Rolandov, tada 70-ogodišnji deda, je upravo tako i uradio, nastavio je dalje.

S obzirom na to da se mađarska firma, od koje je nabavljao zelene pšenične sokove, zatvorila, Maćaš, koji je ceo život bio taksista i autoelektričar, posle višegodišnjeg eksperimentisanja i testiranja, upustio se u proizvodnju lekovitih sokova od spelte i ječma. Pre tri godine, ceo posao prepustio je Rolandu, i njegovom očuhu, Beli Bartušu, inače, inženjeru hemijske tehnologije, koji su zadržali ceo koncept i tehnološke korake, koje je osmislio Maćaš Nemet, pre 15 godina.

Galenika Talisman Skaut 1120x85

Hlorofil alkalizuje i detoksikuje organizam

Priroda se, kao mala hemijska fabrika , sama pobrinula za idealan odnos svih nutritivnih svojstava u toj drevnoj žitarici, nadovezuje se Bela Bartuš, na njima je samo da ih, minimalnom tehnološkom intervencijom, pretoče u zdrave napitke. I najmanje količine tog soka, doprinose podizanju imuniteta i detoksikaciji organizma.

PROČITAJTE I...  Lepljiva Broćika – Besplatni lek sa njive i iz šume

Poznato je da je kisela sredina nepovoljna za naše zdravstveno stanje, ona je pogodna za razvoj raznih bolesti, te je neophodna njegova alkalizacija, što se postiže unošenjem soka od spelte. U njemu se nalazi velika količina hlorofila, koji je blagotvoran za čoveka, jer alkalizuje telo i štiti od nastanka raka.

1120x180px

Proizvodnja po HACCP sistemu

Proizvodni proces počinje na njivi, pod vedrim nebom, to je, kako naglašava Bartuš, i najvažnija faza. Sirovine nabavljaju od proverenog proizvođača, koji ne koristi nikakva hemijska sredstva prilikom gajenja pšenice, što je u više navrata i laboratorijski potvrđeno. Cela proizvodnja organizovana je po HACCP sistemu.

mlada senica zelena
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

Mladi izdanci organske pšenice, kako navodi Bartuš, čuvaju se u strogo kontrolisanim uslovima 8 dana, pri čemu se sve vreme mora voditi računa o tome da se ključni parametri – svetlost i temperatura, ne poremete, kako se biljke ne bi ubuđavile ili osušile. Obučeni radnici, nakon osmog dana, vrše selekciju i ručno sečenje, isključivo zdravih listova, koji se potom provlače kroz prese.

Adama Soratel 1120x1080

Drevna žitarica u zamrznutim lopticama

Ceđenje je hladno, pri niskim temperaturama, što je veoma bitno, jer se na taj način ne uništavaju prirodna svojstva biljke. Hladno ceđeni zeleni sok od žita sadrži veliki sadržaj esencijalnih supstanci, pored ostalog enzime, koji su izuzetno osetljivi i pri višim temperaturama se neutrališu. Tokom procesa ceđenja, dodaje se određena količina lanenog ulja, koje je bogato omega 3 masnim kiselinama, a potom se sadržaj sipa u ambalažu i odlaže na brzo, duboko zamrzavanje, na minus 30 stepeni, kako bi se sačuvale sve nutritivne vrednosti.

PROČITAJTE I...  Bosiljak: Uzgoj i delovanje na zdravlje

Bela, kao iskusni tehnolog, smatra da druge metode, poput sušenja, liofilizacije nisu stopostotno prirodni i zdravi, poput njihovih zamrznutih, doziranih kuglica. Zdravlje nema alternativu, naglašava Bartuš, i zato će se njihovi sokovi i ubuduće proizvoditi samo u svežem obliku, bez pospešivanja ukusa i dodavanja aditiva. Naveo je primer vina u prahu ili matičnog soka od aronije u prahu, za koje se do sada niko od proizvođača nije odlučio da pravi, tako je i sa njihovim sokovima.

Trifuzo Yeldon Savacoop 1120 x 180 px banera 01

Ceo proces se odvija ručno, sa puno pažnje i ljubavi

Osim spelte, po kojoj su „Zeleni sokovi Nemet“ sa Palića i prepoznatljivi, cede se i sokovi od organskog ječma, koji se uglavnom preporučuju sportistima, i od mirođije, koja je pogodna za dijabetičare. Kapacitete neće bitnije povećavati, kaže Bela, jer se kod njih ceo proces odvija ručno, sa puno pažnje i ljubavi. Kako ističe, iz principa ne žele da izrastu u veliku komercijalnu firmu, žele da se zadrže na porodičnoj manufakturi, sledeći ciljeve koje je pre 15 godina zacrtao osnivač proizvodnje, Maćaš Nemet.

PROČITAJTE I...  Sadnja i uzgoj BOSILJKA u SAKSIJI tokom CELE GODINE

U jednoj kutiji se nalazi 36 zamrznutih kuglica, a mesečno se u njihovoj porodičnoj manufakturi proizvede 250 kutija zamrznutih sokova, što je godišnje oko 3 hiljade. Belini i Rolandovi telefoni su 24 sata aktivni, dnevno im stigne stotinak mejlova, u kojima im se ljudi zahvaljuju i dele svoja pozitivna iskustva, koje često čita i začetnik proizvodnje, deda Maćaš, zahvaljujući kome je Roland stasao u zdravog i plemenitog mladića, koji nastavlja njegovu misiju.

Adama Tomigan XL 1120x180

Sagovornici: Roland i Bela Nemet

Prethodni tekstMercedes-Benz Arocs 2051 AK 4 x 4 – čistokrvni agro-kamion
Sledeći tekstJAKA stabljika uz BRZO otpuštanje VLAGE, bitne KARAKTERISTIKE kukuruza

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime