Stanje na njivama: Kukuruz se presejava, setva soje i suncokreta još u toku

0
136
Agrosaveti---prolecna-setva---02
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

Prolećna setva je trebala da se završi u aprilu, ali ima još uvek ratara koji seju kukuruz, soju i suncokret, a tome je kumovao dug sušni period.

Spyrale Adama 1120x1080

Setva kukuruza trebalo je da bude gotova u optimalnom roku, u aprilu, ali nisu svi zemoljoradnici završili posao, ne zato što kukuruz nisu na vreme posejali, već što su zbog suše i vetra morali da ga presejavaju. Zato se još ne zna pouzdano koliko će pri ovoj setvi kukuruz zauzeti hektara, ali je procena da će ga sigurno biti više od 900.000 hektara.

Sada, posle kiše, duž njiva se može videti da je kukuruz nikao i da se prepoznaje po redovima. Međutim, kiše nije bilo dovoljno. Dr Goran Bekavac s novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo kaže za “Dnevnik” da je zemljište još suvo.

LIBRETO 1120x180

„Kiša je ovih dana dobro došla usevu, ali je treba još, jer dosadašnja nije dovoljno navlažila oranice. Bilo je padavina, ali kiša nije padala ravnomereno u svim regionima“, naveo je dr Bekavac. − Kako će se kukuruz u narednom periodu razvijati, rano je davati prognoze, jer od klime zavisi rod novog useva.

PROČITAJTE I...  Rekordni prinosi šećerne repe u Šidu, ratari prezadovoljni

Suncokret

Setva suncokreta je na različitim mestima u toku, a po procenama Udruženja „Industrijsko bilje”, suncokreta bi trabalo da bude na istim površinama kao i proše godine, na oko 270.000 hektara. Suncokret može da podnese sušu, ali ima i primera da su ratari započeli setvu, pa napravili pauzu zbog sušnog zemljišta. Oni koji su primenili raniju setvu, zavodoljni su kako uljarica izgleda na poljima.

Ratar Radoslav Adamović kazao je za Dnevnik da u Sremu − Krčedinu, Beški i Slankamenu − suncokrt izgleda odlično, kao u najboljim godinama.

Šećerna repa

U prolećnoj setvi prvo je sejana šećerna repa, već u prvim danima marta. Procenjuje se da repe ima na oko 45.000 hektara. I u ovoj setvi pojedini ratari su imali problem zbog klime − vetar je zagrnuo tek nikli usev, a onda ga iščupao, zbog čega je oko 1.000 hektara zasejanih repom na severu Bačke moralo da se preseje.

Soja

Iako se soja seje tokom aprila, u opštini Srbobran setva još nije gotova. Ratari su čekali da padne kiša jer soja voli vlagu. Tamo gde je posejana, nikla je ili niče, pošto je kiše bilo taman toliko da seme počne da klija i niče.

PROČITAJTE I...  Stanje useva, suša rano stigla

Izvor: Dnevnik

Prethodni tekstProređivanje plodova kod nektarine: Za dobar razvoj i krupnoću
Sledeći tekstDolomite STARO ZA NOVO ZAMENI I UŠTEDI

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime