Stočari traže povećanje otkupne cene mleka ili će blokirati Imlek

0
284
mleko
Foto: Pixabay

Predsednica Saveza udruženja odgajivača goveda Sanja Bugarski rekla je za Betu da su proizvođači mleka uputili poziv za razgovor direktoru Imleka kako bi tražili da ta mlekara poveća otkupnu cenu mleka. Ukoliko zahtev bude odbijen prete protestnom blokadom.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Bugarski je rekla da Imlek, kao lider na domaćem tržištu, neće da plati realnu cenu mleka i da diktira cenu i ostalim mlekarama. Proizvođačka cena mleka je 56 dinara, a proizvođači za litar sada dobijaju 36-38 dinara. Ona ističe da je 2015. godine litar koštao 43 dinara.

Kako dalje kaže, uputili su zahtev za razgovor direktoru Imlek-a i čekaju poziv, a ukoliko do toga ne dođe – blokiraće tu mlekaru.

2022 Custodia 1120x1080

Sanja ističe da je pre nekoliko meseci par manjih mlekara podiglo cenu za 2-3 dinara i da oni sada plaćaju mleko skuplje od Imleka.

Sredinom godine, država je podigla subvencije sa 7 na 10 dinara za litar mleka i tako je, zapravo, pomogla da mlekare nastave sa odbijanjem da podignu otkupnu cenu, navodi Bugarski.

galenika fitofarmacija pylon 1120x85

Ona je navela i da zamrzavanje cene dugotrajnog mleka ne pogađa mlekarsko-prerađivačku industriju, jer oni zarađuju na jogurtu, sirevima, pavlaci i drugim prerađevinama od mleka, a ne na samom mleku.

PROČITAJTE I...  Hitno potrebna pomoć! Krdo od 1000 krava i konja umire od žeđi na Suvoj planini

Pre nekoliko meseci, kada su se mlekari javno pobunili nezadovoljni otkupnom cenom, premijerka Ana Brnabić je pokušala da organizuje zajednički sastanak proizvođača i mlekara, ali do danas to nije uspela.

MPS2022 GBaneri

Izvor: Politika

Prethodni tekstVlada zamrzla cene brašna, ulja, šećera… Prekršiocima slede ozbiljne kazne
Sledeći tekstKasna žetva kukuruza na jugu Srbije

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime