Osvrt na žetvu kukuruza, soje i suncokreta u 2022.

0
78
zetva kukuruz galenika
Foto: Galenika-Fitofarmacija

Ovu sezonu u celoj Srbiji obeležio je period suše koji je desetkovao useve i značajno uticao na smanjenje prinosa i kvalitet zrna. 

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Žetva suncokreta je uglavnom završena tokom septembra i oktobra, a ratari užurbano privode kraju žetvu soje i kukuruza. Prinosi se razlikuju od lokaliteta do lokaliteta. Opšti utisak je da su vremenske prilike smanjile prinos prolećnih useva kukuruza, sunockreta i soje u odnosu na prethodne godine. Na lokalitetima gde je bilo učestalijih padavina i ako je primenjena kompletna agrotehnika i zaštita useva – prinosi su zadovoljavajući. Parcele koje su pod zalivnim sistemima, ostvarile su i ove sezone dobre prinose.

Suncokret

Ove godine, suncokret karakterišu manje glave, kao i neujednačeno sazrevanje biljaka, sa velikim brojem šturih zrna. U periodu kada je kiša bila neophodna, tokom oplodnje i nalivanja zrna, prisutna je minimalna količina padavina što je direktno uticalo na smanjenje prinosa.

Adama Sultan 1120x180

Soja

Soja je neujednačeno sazrevala, što je izazvalo dodatne poteškoće tokom košenja useva. Mahune su manje, a unutar mahuna su zrna koja su, takođe, manja u odnosu na prethodne godine.

PROČITAJTE I...  Dobitna kombinacija za SUZBIJANJE KOROVA U KUKURUZU I SUNCOKRETU posle setve, a pre nicanja useva

Kukuruz

Što se tiče kukuruza, evidentirana su oštećenja od štetnih insekata, kao i prisustvo gljivičnih oboljenja, što je značajno uticalo na kvalitet roda i prinos. Ove godine kukuruz odlikuju i manji klipovi, a zbog dugotrajne suše utvrđeno je sporadično prisustvo aflatoksina, koji može izazvati zdravstvene probleme kod životinja i ljudi.

Aneri Galenika 1120x185px

Šta izaziva pojavu aflatoksina

Mikotoksini koje proizvode gljive vrste Aspergillus uzročnik su prisustva aflatoksina u kukuruzu. Duga i topla leta, sa niskom vlažnošću vazduha pogoduju širenju ove vrste gljiva. Usled nepovoljnih klimatskih uslova, kao ove sezone, zrna kukuruza pucaju i postaju odlična podloga za prodor i razvoj gljiva.

Naravno, gljive iz roda Aspergillus ne stvaraju uvek aflatoksin, količina ovog toksina povećava se ako su povoljni uslovi pod kojima gljive rastu. Ogoman uticaj na razvoj gljiva i količinu aflatoksina koji proizvodi zavisi od konkurentskih odnosa u ishrani – gljive Aspergillus u odnosu na druge gljive.

Galenika-Fitofarmacija

Prethodni tekstProglašena vanredna odbrana od poplava na više lokacija
Sledeći tekstOvo se ne propušta! BESPLATNI kalkulator ishrane krava za bolju produktivnost

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime