Ovo se ne propušta! BESPLATNI kalkulator ishrane krava za bolju produktivnost

0
573

Poljoprivredna stručna savetodavna služba iz Kragujevca, u saradnji sa Ministrastvom poljoprivrede, pokrenula je aplikaciju za stočare pod nazivom „Kalkulator mleka“, koja im omogućava da postignu što bolju produktivnost u proizvodnji mleka.

Adama Sultan 1120x180

Javnosti je predstavljen svojevrsni kalkulator ishrane namenjen prevashodno za muzna grla pod nazivom „Kalkulator mleka“. Aplikacija ima za cilj da napravi optimalnu i uravnoteženu količinu hraniva, kao i izbalansiran obrok koji podrazumeva idealan odnos kabaste i stočne hrane. Sama aplikacija je urađena tako da veoma brzo i jednostavno može da joj pristupi svaki stočar, a nalazi se na adresi: kalkulatormleka.rs

Kako kalkulator mleka funkcioniše

Neophodno je da se ulogujete (ako imate nalog) ili da se registrujete (ako nemate nalog). Nakon što unesete svoje podatke i kliknete na dugme „registruj se“ – neće se ništa desiti na samoj sajtu. Nemojte to da vas zbuni, već pogledajte svoj email. Tamo će vas već čekati poruka sa sledećim sadržajem:

LG psenica Galenika 2023 1120x180px

Vaš nalog (email adresa koju ste uneli prilikom registracije) na Kalkulatoru ishrane je kreiran. Da biste pristupili svom nalogu potrebno je da sačekate da ga administrator odobri.

Ostaje da sačekate da vam administratori iz PSSS odobre nalog, nakon čega možete da se ulogujete na aplikaciju i koristite kalkulator.

BioPlug 728x90px

Što se tiče funkcionisanja samog kalkulatora, kada se unese datum teljenja, poljoprivredni proizvođač preko same aplikacije dobija primere obroka koji su primereni periodu laktacije koji je njemu potreban na farmi. Veoma je važno da prilikom registracije grla, svaki stočar unese i mlečnost tog grla. Kod izbora obroka pojedinac bira za svoje grlo obrok u skladu sa raspoloživim hranivima koja ima na gazdinstvu. Korisnik aplikacije može da menja rasu, starost, prosečnu mlečnost, datum početka laktacije, težinu i RS broj, nakon čega se ažuriraju podaci u evidenciji njegovih krava.

PROČITAJTE I...  Sistem uzgoja krava koji kompezuje nisku cenu mleka

Prilikom izmene podataka aplikacija sama prepoznaje promenu i koriguje proračun doze i količinu obroka za datu kravu. Važno je još i reći da softver automatski prepoznaje cenu odabranog osnovnog obroka kao i dopunskog obroka (koncentrata), a zatim i izračunava trošak ishrane. Kako bi formula koncentrata bila uspešna i obračunavala vrednosti tačno, potrebno je da zbir procenata svih nutritijenata bude 100%.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Obračun bruto marže

Korišćenjem aplikacije neophodno je odabrati kravu i uneti dodatne prihode i rashode (ukoliko postoje), nakon čega će aplikacija prikazati obračun bruto marže odabranog grla. Prilikom odabira opcije “izračunaj bruto maržu” iz navigacionog menija aplikacije, prikazaće se kalkulator pomoću koga može da se izračuna bruto marža.

Opširnije pogledajte u video prilogu gore.

Sagovornica: mr. Violeta Petrović-Luković, PSSS Kragujevac

Prethodni tekstOsvrt na žetvu kukuruza, soje i suncokreta u 2022.
Sledeći tekstJesenji tretman JABUKE

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime