Cornisto Pro + Yield ON – Čista njiva i visoki prinosi!

0
609
cornisto pro i yield on za cistu njivu i visoke prinose savacoop
Foto: Savacoop

Kompanija Savacoop vam predstavlja idealnu kombinaciju preparata za čistu njivu i visok prinos u kukuruzu:

Cornisto Pro  – Mezotrion 75 g/l + Nikosulfuron 30 g/l – selektivni herbicid namenjen suzbijanju jednogodišnjih i višegodišnjih širokolisnih i uskolisnih korova u usevu kukuruza.

Yield On – Biostimulator iz porodice Valagro. Inovativna kombinacija biljnih ekstrakta, namenjena povećanju prinosa vodećih ratarskih useva (kukuruza, pšenica, soja, uljana repica, suncokret).

Cornisto Pro® – Ostavlja čisto za sobom!

Cornisto® Pro je moderan herbicid  koji dolazi iz kompanije Savacoop. Predstavlja spoj dve vodeće aktivne supstance sa upotrebom u kukuruzu:

Mezotrion 75 g/l + Nikosulfuron 30 g/l, Doza po ha: 1,3 -1,5 l/ha

Vrhunska formulacija mezotriona i nikosulfurona u jednom proizvodu. Uz pomoć sistema kvalitetnih okvašivača i savremene OD formulacije dostignuta je viša efikasnost i sigurnost nego kod mešanja pojedinačnih proizvoda u tank-miksu.

Cornisto® Pro je kompletan herbicid. Suzbija širokolisne i travne korove. Na parcelama pod kukuruzom koje  se u dužem periodu nalaze u dobrom sistemu obrade jedan tretman herbicidom Cornisto Pro je često dovoljan za čitavu vegetaciju!

Fleksibilnost. Cornisto® Pro se prilagođava vašem sistemu zaštite, vašim potrebama. Primenjuje se od 2-8 lista kukuruza, uz najvišu sigurnost za usev kukuruza.

PROČITAJTE I...  Aktuelna zaštita BRESKVE i NEKTARINE od vaši i bolesti
cornisto pro 1 litar savacoop
Foto: Savacoop

Kada i kako upotrebiti Cornisto Pro?

Ukoliko nije planiran tretman posle setve a pre nicanja ovo je idealna prilika da se iskoristi Cornisto Pro. Dodatak 1 l/ha herbicida Capone® (terbutilazin 500 g/l) pojačava delovanje Cornisto Pro, ne umanjuje selektivnost  i što je najvažnije – produžava zemljišno delovanje. Na ovaj način Cornisto Pro koristimo, pre svega, kao vrhunski herbicid protiv širokolisnih korova. Istovremeno, na lakšim i toplijim zemljištima gde se divlji sirak tek pojavljuje ovaj tretman će smanjiti populaciju ovog korova. Na hladnijim i težim zemljištima, ovo je rešenje za muharike koje su u fazi nicanja.

cornisto pro primena savacoop
Foto: Savacoop

Proizvođači koji koriste herbicide nakon setve, a pre nicanja (npr. Dual®Gold + Capone®) , nakon aktivacije zemljišnih herbicida, neće imati snažan pritisak korova u početku. Drugi talas korova pojaviće, kada kukuruz bude imao 5-8 listova, tada treba iskoristiti najvažnije prednosti, a to su: snaga,najviša selektivnost i kompletnost herbicida Cornisto Pro.

Cornisto Pro je fleksibilan, koristi se od 2. do 8. lista kukuruza

Cornisto® Pro, sa dozom od 1,5 l/ha sadrži punu dozu mezotriona po hektaru (blizu 250 ml/ha klasičnog herbicida poput Cornisto®) i uz to visoku dozu nikosulfurona ( 1,1 l/ha standardnog  nikosulfurona, napr. Mentor® OD). Ukoliko je divlji sirak razvijeniji preporučujemo dodavanje 20 – 30 g/ha Sorgum (rimsulfuron).

PROČITAJTE I...  Zaštita zasada kasnih sorti breskve i nektarine pred berbu

Bez obzira za koju ste se tehnologiju opredelili, sigurni smo da će Cornisto Pro uvek odgovoriti vašim potrebama!

tretiran kukuruz sa cornisto pro savacoop
Foto: Savacoop

Cornisto®Pro + Yield ON – Prirodni saveznici

Šta je Yield ON?

Yield ON je biostimulator najnovije generacije koji povećava produktivnost proizvodnje kukuruza i drugih ratarskih uz pomoć promene ćelijskog metabolizma, uticaja na deobu ćelija, širenje ćelija, bolji transport šećera i hraniva kao i kroz transport i biosintezu lipida.

Sadrži biljne ekstrakte dobijene specijalnom tehnologijom iz tri biljne familije uz dodatak mikroelemenata.

yield on valagro savacoop
Foto: Savacoop

Kako koristiti Yield ON?

Najjednostavnija preporuka bila bi:

  1. Pšenica – u fazi razvijenog lista zastavičara: zajedno sa fungicidom za tretiranje bolesti klasa (početak cvetanja pšenice)
  2. Kukuruz – u fazi 4-8 listova kukuruza, zajedno sa herbicidima. Važno: Meša se sa svim herbicidima izuzev sa 2,4 D preparatima i dikambom.
  3. Suncokret – faza 4-6 pravih listova, meša se sa herbicidima
  4. Soja – pred početak cvetanja, mešati sa herbicidima za suzbijanje divljeg sirka. Dodatni tretman, na početku formiranja mahuna
yield on 5 litara savacoop
Foto: Savacoop

Yield ON – povećava prinos!

Testirali smo Yield ON 2021. godine u proizvodnim uslovima (veličina parcele 1 ha), lokalitet je bio Sombor – Gradina, a izvođač ogleda Dr Dragan Vajgand. Kukuruz NS 5072 posejan je 27.04. a tretiran 24.05.

PROČITAJTE I...  Nekontrolisano prskanje voćnjaka najveći problem za pčele

Imali smo dve varijante:

  • 1 ha Cornisto® Pro1,3 L/ha
  • 1 ha Cornisto® Pro 1,3 L/ha + Yield ON 2 L/ha
  • Uzrast kukuruza: 4 razvijena lista

Primena biostimulatora Yield On uticala je na povećanje prinosa sa 6500 na 6990 kg/ha ( + 490 kg) što je povećanje od 7,5%.

Drugi ogled izveden je takođe u proizvodnim uslovima u Novom Slankamenu, a izvođač je bila firma AgroMitnaver. Ogledne parcele bile su veličine 0,45 ha. Kukuruz se nalazio u fazi 6 listova.

Takođe je Yield ON kombinovan sa herbicidom Cornisto Pro, varijanta sa biostimulatorom Yield ON (2 l/ha) poređena je sa konkurentskim folijarnim đubrivom i kontrolom, bez tretmana bilo kakvim folijarnim hranivima.

Biostimulatoro  Yield ON kombinovan sa herbicidom Cornisto Pro daje odlične rezultate

Preračunato na na površinu od 1 ha, rezultati su bili sledeći:

  • Kontrola 7832 kg/ha, vl. 15,5 %
  • Konkurentsko folijarno hranivo (NPK + ME +AA): 8228 kg/ha, vl. 15 %
  • Yield ON (2l/ha): 8360 kg/ha, vl. 14,9 %

Primena biostimulatora Yield On uticala je na povećanje prinosa za 528 kg/ha u odnosu na kontrolu (+ 6,7 %).

Stručna služba, Savacoop

Prethodni tekstNOĆNI BAZAR: Šta proizvođači mogu da ponude
Sledeći tekstKako se gaji lekoviti SLADIĆ

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime