Prolećna setva 2020.

0
2033
Agrosaveti - Prolećna Setva 01

PROLEĆNA SETVA OTEŽANA SUŠOM

Uprkos vanrednim okolnostima prolećna setva teče po planu i bez većih poteškoća. Koriste se optimalni rokovi, a poljoprivredni proizvođači su se već uhodali sa izdavanjem dozvola za kretanje od 17 do 20 časova, kaže poljoprivrednik Žiga Čuvardić iz Sombora kojeg smo zatekli u setvi kukuruza. Problem pravi suša, jer kiše nije bilo. Vodimo računa o dubini setve i idemo obavezno na ređu setvu, dodaje naš sagovornik.

Adama Maganic 1120x180

“Što se tiče vanrednog stanja, tražimo dozvole, tu smo se već uhodali. Malo ih duže čekamo, ali se toliko ne obaziremo da li su stigle, ili ne, iskreno. Najvažnije je sada posejati, ne gubiti vreme. Ja evo sejem kukuruz. Mogu vam reći da je suša ozbiljna, kiše nismo imali. Noćas je palo malo, možda dve litre, takoreći ništa, a bilo je i mraza. Zato idemo na dublju setvu. Ja bukvalno svaku parcelu proverim, pa onda odlučim na koju ću dubinu ići, da li 5 ili 8 centimetara. Osim toga, ove godine idem ređe, na 24, baš zbog suše.”  – kaže Žiga iz Sombora.

PROČITAJTE I...  JAKA stabljika uz BRZO otpuštanje VLAGE, bitne KARAKTERISTIKE kukuruza

Kako nam je rekla Jelena Ivan iz somborske Poljoprivredno savetodavne službe koja pokriva opštine Sombor, Apatin i Odžake, pod kukuruzom je u planu nekih 60 hiljada hektara, suncokreta na oko 9500 hektara, soje na 21000 hekatara, a pod šećernom repom je posejano oko 9400 hektara. Ono što se čeka, jesu neke ozbiljnije padavine koje bi svakako dobro došle, ističe Jelena Ivan.

MPS baneri II

“Zimske vlage su bile zanemrljive. U februaru smo imali 20-30 litara, u martu još i manje, tako da vlage nedostaje. U ovim prvim rokovima setve, na dubini setvenog sloja nešto je vlage i bilo, ali sada je stanje već kritično. Zato savetujemo dublju setvu, da seju u vlažno, pa ako treba i na 7 centimetara.” – kaže Jelena.

Agrosaveti - Prolećna setva okopavina 01

ZATVARANJE BRAZDE

Upravo zato je važna primena svih agrotehničkih mera. Zatvaranje zimske brazde je mera koja se ove godine pokazala kao izuzetno važna.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

“Jako je važno da se sve agrotehničke mere urade na vreme i kvalitetno. Jedna od stvari na koju smo ukazivali jeste zatvaranje zimske brazde i da se na vreme poravna zemljište, kako bi se sačuvala vlaga. Oni proizvođači koji su to uradili sigurno će imati bolje efekte u proizvodnji. Sada se nadamo nekoj kiši koja će omogućiti kvalitetnije nicanje. Ovde u Somboru bi trebalo bar 30 milimetara, za početak.” – dodaje Jelena.

PROČITAJTE I...  Zaradite na stabilnim prinosima koristeći KWS hibride tolerantne na sušu

DEFICIT VLAGE I U BANATU

Slična situacija je i u Srednjem Banatu. Poljoprivrednicu su čekali da se zagreje setveni sloj, te je ovih dana prolećna setva u punom jeku, kaže Zorica Rajačić iz zrenjaninske Poljoprivredno savetodavne službe.

Talisman i Plamen 1120x180 Galenika NOVO

“Imali smo hladan kraj marta i početak aprila, pa smo čekali da se setveni sloj malo zagreje, te je sada setva u punom jeku. Veći deo parcela će biti posejan u optimalnom roku. Najveće površine će biti pod kukuruzom, oko 80 hiljada hektara, a suncokreta oko 40 hiljada hektara, što je i najviše u Srbiji. Mada pravu sliku ćemo imati nakon setve. Dobro pripremljene parcele još uvek imaju vlage u sebi, te to treba iskoristiti, jer imamo deficit vlage ovog proleća.” – kaže Zorica Rajačić iz PSS Zrenjanin.

Inače, stanje ozimih useva je solidno, zaštite se uveliko rade. Savetodavne službe vam stoje na raspolaganju kako biste rešili bilo koju nedoumicu, dodaju naše sagovornice.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01
Prethodni tekstStočarsko domaćinstvo u selu Guberevac
Sledeći tekstProizvodnja cveća u selu Drenovac

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime