Proizvodnja cveća u selu Drenovac

0
1510
Agrosaveti---proizvodnja-cveca---Drenovac---02

U selo Drenovac kod Šapca došli smo kako bismo upoznali brata i sestru koji zajedno sa svojim porodicama bave proizvodnjom cveća. Reč je o jednom lepom primeru porodične proizvodnje koju prati puno rada, planiranja, ali i problema koje zajedničkim snagama prevailaze.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

“Kada smo brat i ja završili srednje škole, nismo imali posao. Želeli smo neki sopstveni posao, međutim, za neka velika ulaganja nismo imali. Razmnožavali smo cveće za nas, pa nam se to svidelo i tako je zapravo sve krenulo.” – priča nam Jelena Radovanović.

“Stigli smo do 2000 kvadrata zatvorenog prostora, a polovinu toga grejemo. To je neki kapacitet za naše dve porodice, da mogu da rade.” – dodaje Nikola Geratović, Jelenin brat.

Magnetic 1120x185px

Agrosaveti---proizvodnja-cveca---Drenovac---03

Plus toga, naši domaćini se bave i proizvodnjom rezanog cveća gde dominiraju gladiole i lizijantusi. Imaju oni pune ruke posla, pa iako proizvodnja cveća izgleda lepo, nju prati puno manuelnog rada, kao i rizika.

“Nije ovaj posao ni malo lak. Puno vrsta biljaka imamo, a svaka zahteva neke svoje parametre vode, prihrane itd. Veći broj vsrta prosto zahteva i samo tržište. Ovde morate biti prisutni 24 h tokom čitave godine, a naša prednost je to što su nam plastenici odmah iza kuće, a i to što ovo rade dve porodice, pa je uvek neko dostupan.” – priča nam Nikola.

ExelGrow Adama 1120x180

“Verujte da je u svemu najvažnija podrška koju dajemo jedno drugom. To smo nas dvoje započeli, e onda je tu došla moja porodica, muž, pa njegova, tako da sada svi radimo. Ovo je pravi porodičan posao.” – dodaje Jelena.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja cveća u Bačincima

Agrosaveti---proizvodnja-cveca---Drenovac---04

PLASMAN CVEĆA OTEŽAN ZBOG VANREDNOG STANJA

Ko što je Nikola rekao, tržište iziskuje da imaju širok asortiman cveća. Njima svake sezone iz inostranstva stižu preporuke u vezi sa novim sortama, ili novim bojama. Kako kaže, crvena boja čini 60% potražnje, što olakšava sam odabir. A kada smo već spomenuli tržište, naši domaćini rade samo veleprodaju. Njihovi kupci su već navikli na kvalitet njihovog rada, te sa prodajom do sada nisu imali problema.

Infinito Bayer 1120x180 V01

“Trudimo se da bude što kvalitetniji, ali i povoljni, jer mi prodajemo na veliko, pa je u cilju da i taj neko ko od nas kupi ima prostor za zaradu. Bude prodaje i od kuće, ali veći deo ide za cvećare, nakupce itd.” – kaže Nikola.

“Ovo proleće je baš teško za nas, jer je prodaja stala zbog epidemije i vanrednog stanja. Plastenici su nam puni, cveće je procvetalo, a bilo je velikih ulaganja, puno je novca ovde uloženo i rada. Nadamo se da se sve ovo neće odužiti, kako bi se prodaja pokrenula što pre, jer ja ne znam kako ćemo, ako se ovo stanje oduži.” – zabrinuta je Jelena.

Duplex pro galenika 1120x85px repa bez psenice

Svi se nadamo da će vanredna situacija brzo proći, te da će poljoprivredni proizvođači, a i svi mi, nesmetano nastaviti sa svojim planovima.

PROČITAJTE I...  Posao u banci zamenila uzgojem cveća i otkrila životni poziv

Prethodni tekstProlećna setva 2020.
Sledeći tekstOvce i ovčarstvo – sistem koji se isplati

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime