Prolećna setva u južnom Banatu: Kako se ratari snalaze

0
108

Setva prolećnih kultura u južnom Banatu uveliko traje, topli dani idealni su za rad, a zaliha zemljišne vlage ima u dovoljnoj meri. Radovi u polju se odvijaju u okvirima optimalnih agrotehničkih rokova. Ove godine, kukuruz će biti dominantna kultura u setvenoj strukturi u odnosu na soju i suncokret. Poljoprivrednici će imati drastično veća ulaganja zbog poskupljenja cena đubriva, goriva, i drugog repromaterijala. Setva kukuruza biće skuplja za čak 50 odsto u odnosu na prethodnu godinu, a suncokreta za oko 30 odsto. U Produktnoj berzi , u Novom sadu, kažu da će se kukuruz u Srbiji  sejati na preko milion hektara.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Ovogodišnju setvu karakteriše izuzetno skupo veštačko đubrivo, koje je poskupelo čak 3 puta. Osim drastičnog poskupljenja, ima i jedna olakšavajuća okolnost koja se tiče dobre otkupne cene uljanih kultura i pšenice, pa će na taj način poljoprivrednici moći da kompenzuju visoka ulaganja. Mnogi ratari će biti prinuđeni da redukuju troškove i obave jeftiniju setvu.

Jovan Putnik, poljoprivrednik iz sela Ilandža seje kukuruz na 35-40 hektara, suncokret na 35 hektara, pšenicu na nešto preko 20 hektara i lucerku na 15-ak hektara.

Adama Sultan 1120x180

“Pravim uštedu tako što sam ogradio depozitore na sejalici i idem oko 200 kg uree po hektaru. Sto do stodvadeset kilograma po lancu, kako koja parcela”, kaže Jovan i dodaje da je zaorao mešano đubrivo, isto 200 kg po hektaru.

PROČITAJTE I...  EDAMAME: Izuzetno HRANLJIVA biljka za koju svi znamo

Bez pomoći subvencija za ratarstvo

Naš sagovornik kaže da subvencije države koristi samo u domenu stočarstva i to 25 hiljada dinara po svakom grlu, i 15 hiljada po utovljenom biku. Zbog zakupa državne zemlje, Jovica ističe, da ne koristi pomoć kada je u pitanju ratarstvo. Struka kaže da će setva kukuruza po jednom hektaru koštati oko 150.000 dinara, što je za 50 odsto više nego prošlog proleća.

galenika psenica LG 1120x185px

Ovogodišnja prolećna setva je posao strahovanja i nadanja. Jovan je imao sreće da na vreme i pre poskupljenja kupi dovoljlne količine đubriva po pristupačnijim cenama, pa neće morati da štedi prilikom rasipanja. Urea, koja je dostigla rekordnu cenu, biće samo malo smanjena u prihrani pšenice.

Stajnjak značajan činilac

Stajnjak se redovno koristi kao veoma značajan činilac dobrog roda. Budući da ovaj mladi poljoprivrednik ima dosta stoke na svojoj farmi, stajnjaka nikada ne manjka. Jovan se žali na aktuelnu cenu mleka i kaže da je jedina zarada u ovom trenutku na prodaji stajnjaka.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Setva u južnom Banatu će biti obavljena u optimalnom roku. U ovom trenutku se ne seje punim kapacitetima zbog najavljenog zahlađenja. Dugogodišnja praksa je pokazala da su za kukuruz bolji raniji rokovi zbog same oplodnje koja bi trebalo da se obavi do kraja juna, kada su hladnije noći, dok je za suncokret pogodniji kasniji rok, koji daje veći prinos u odnosu na raniju setvu.

PROČITAJTE I...  Trenutno stanje useva pšenice

Sagovornik: Jovan Putnik, selo Ilandža

Prethodni tekstBugari idu na jug Srbije po osnovne namirnice
Sledeći tekstKoji je najbolji MALČ ZA PARADAJZ?

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime