Ječam i kukuruz spadaju u grupu energetskih hraniva i u obrocima svinja u tovu imaju prvenstveni zadatak da životinje snabdevaju energijom. Prema tome, oba hraniva se mogu upotrebljavati kao jedini izvor energije u obrocima za svinje ili pomešana u različitim kombinacijama.
Kukuruz ima nešto veći sadržaj energije u odnosu na ječam i u praksi se obično računa da u ishrani svinja 90 kg kukuruza vredi kao 100 kg ječma ili ako na obroku sa kukuruzom utrošimoo 3,5 kg hrane za kg prirasta svinja u tovu, na obroku sa ječmom biće potrebno 3,8 kg ili za oko 10 % više.
Ječam ima nešto veći sadržaj belančevina od kukuruza. Kukuruz sadrži oko 8,5 % belančevina, a ječam oko 11 %, ali su variranja kod ječma znatna i kreću se od 9-12 %, što zavisi od sorte, zemljišta, klime i drugih okolnosti.
Utrošak, suva ili vlažna hrana za svinje
Utrošak hrane za 1 kg prirast svinja u tovu kreće se u širokoj praktičnoj proizvodnji kod nas od 3,0 do 5,0 kg. Razlika je ogromna i tu postoje ozbiljne mogućnosti za dalje unapređenje ekonomske proizvodnje svinjskog mesa. Što se tiče faktora koji utiču na utrošak hrane za 1 kg prirasta, oni su zaista mnogobrojni. Ovde ćemo nabrojati neke najvažnije, kao što su rasa i tip svinja, izbalansiranost obroka, starost i težina svinja kod klanja, sistem ishrane , zdravstveno stanje životinja i drugo.
Hrana može da bude u vidu pokvašenih ili suvih obroka. Zatim može da bude ograničena, obročna, iz ruke ili neograničena, po volji iz automatskih hranilica.
Među stručnjacima i praktičarima se još uvek vode diskusije o tome da li je bolje svinje hraniti suvom ili vlažnom hranom, ali među njima o tome ne postoji potpuna saglasnost. Mnogi stručnjaci i proizvođači svinja veruju u prednost sistema ishrane svinja vlažnom hranom u odnosu na suvu hranu.
Brojna ispitivanja su pokazala da svinje imaju istu brzinu prirasta i da im je potrebna ista količina hrane za 1 kg prirasta i na suvim i vlažnim obrocima. Umakanje hrane u vodu po 12 do 24 časa pre hranjenja takođe nije dalo nikakve prednosti nad suvom ishranom.