Prolećna setva: Posao strahovanja i nadanja

0
304

Za ovogodišnju prolećnu setvu ratarskih kultura, poljoprivredni proizvođači iz Srema kažu da će to biti posao nadanja i strahovanja, pre svega, zbog drastičnog poskupljenja svih inputa. Miroslav Pevac iz sela Manđelos, nedaleko od Sremske Mitrovice, koji gaji kukuruz, pšenicu i suncokret, kaže da su cene na istorijskom maksimumu, a da su prvi put ove sezone imali problema sa nabavkom đubriva.

Adama Asorbital 1120x180

Upoređujući sa prošlom godinom, Miroslav kaže da su tamošnji ratari morali da izdvoje četiri puta veću svotu novca za azotno đubrivo, skuplja su i semena, kao i gorivo. Kako kaže, prošle godine je nabavio ureu za 36 dinara, a ove godine, jedva za 110 dinara po kilogramu.

Kada je reč o gorivu, Miroslav kaže da srpski proizvođači već godinama unazad kupuju najskuplju naftu, dok su vlasti okolnih zemalja u regionu na vreme uvideli neophodnost uvođenja subvencija za plaćanje tog važnog repromaterijala za poljoprivrednike. Zbog svega navedenog, prinosi će neminovno biti drastično manji, konstatovao je ovaj uzorni proizvođač. On se, za razliku od mnogih njegovih kolega ratara, odlučio da ne redukuje količinu đubriva u toku setve, iako će mu ono biti najveća novčana stavka, kako bi postigao maksimalne prinose.

Galenika Talisman Skaut 1120x85

A hoće li i ove godine biti maksimalni prinosi na njivama u sremskom ataru, zavisiće, kako ističe ovaj mladi poljoprivrednik, i od brojnih drugih faktora, poput vremenskih prilika, pre svega suše. Kako kaže, ne prođe nijedna godina, a da zemljoradnici u Sremu ne gledaju u nebo, iščekujući kišu.

PROČITAJTE I...  Uzgoj svinja u Bačkoj Topli

U stočarstvo se sada ne ulazi

Hteo je Miroslav da se oproba i u stočarskoj proizvodnji, ali su ga prizori zakatančenih uzornih farmi po Vojvodini, pokolebali u toj nameri. Nedavno je slušao ispovest jednog proizvođača na televiziji, koji drži pedesetak krava, a koji je rekao da će sačekati još godinu dana, i da će tada rasprodati sva grla i staviti ključ u bravu.

1120x180px

Miroslav smatra da su mali i srednji proizvođači u nepovoljnijem položaju u odnosu na velike sisteme. Kako je naveo, u Manđelosu se pre tridesetak godina gajilo preko hiljadu bikova, i više od 600 krava. Danas, poražavajući podaci – nijedna kuća ne drži bikove, a u celom selu ima svega 6 krava.

Državne subvencije dobre, ali se predugo čekaju

Osvrnuo se i na odnos države prema stočarima. Nekorektno bi bilo kada bi rekao da je država potpuno prepustila seljake na milost i nemilost tržištu. Pojedine mere i subvencije, koje se izdvajaju za pospešivanje govedarstva su solidne, ali je problem što su velika kašnjenja u isplatama.

Adama Soratel 1120x1080

Porodica Pevac iz Manđelosa, ulaže sve napore u to kako bi uhvatili korak sa vremenom i savremenim agrarnim tendencijama. Iako još uvek nesvršeni diplomirani inženjer poljoprivrede, Miroslav je stečeno teorijsko znanje uspešno primenio u razvoj nasleđenog porodičnog gazdinstva. Prisutan je na svim važnim seminarima, stručnim predavanjima, i trudi se da se održi na zahtevnom i nesigurnom tržištu.

PROČITAJTE I...  Najveća organska farma koza u Srbiji

Proizvodnja paradajza

Od 1996-te godine, njegova porodica je prepoznatljiva i po kvalitetnom paradajzu koji gaje na otvorenom, a njihova proizvodnja uglavnom je orijentisana ka prerađivačkoj industriji. Nisu želeli, kako ističe, megalomanski da se šire. Paradajz su proizvodili na dva i po hektara, kako bi njihova porodica mogla da opsluži sve poslove, jer je do radne snage sve teže doći, i to bi bio jedini razlog zbog kojeg bi jednog dana odustao od te proizvodnje.

Trifuzo Yeldon Savacoop 1120 x 180 px banera 01

Setva je direktna, i obavlja se sredinom aprila, a organizovana berba je početkom avgusta. Zadovoljan je ovaj sremski domaćin prinosima koje postiže poslednjih godina, kako ističe, sa jednog jutra uspevaju da uberu i do 40 tona paradajza. Deo robe prodaju na kvantaškim pijacama u Novom Sadu i Beogradu, ali najveće količine završe u prerađivačkoj industriji.

Omiljeno slobodno vreme – lov na divljač

A pauze, odnosno slobodno vreme, Miroslav upotpunjava odlaskom u prirodu sa svojim prijateljima iz lovačkog udruženja, i retko kada se vraća kući bez lovačkog trofeja. Ovog strastvenog lovca, često možete da vidite na hajkama na lisice i divlje svinje, kako uživa u spoju sa prirodom, nadmudrivanju sa životinjama, ali i sa drugim lovcima.

Adama Tomigan XL 1120x180

Taj takmičarski duh, kako nam je rekao na kraju razgovora, mu je pokretačka snaga i u poslu, i svakodnevno se rukovodi načelom: “Svakog dana treba da budemo bolji od samog sebe, i da obaramo sopstvene rekorde. “ Kako mu to polazi za rukom u praksi, proverićemo za koju godinu ponovo.

PROČITAJTE I...  Trenutno stanje useva pšenice

Sagovornik: Miroslav Pevac, poljoprivrednik iz sela Manđelos

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01
Prethodni tekstŽalfija: Prirodni antibiotik i jedna od najstarijih lekovitih biljaka
Sledeći tekstUkorenjavanje rasada: Povećajte snagu korena potpuno prirodno

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime